Bedwantsenplaag bestrijden

Er zijn een aantal zaken waarover men graag zelf zeggenschap heeft. Bijvoorbeeld over de bedpartner. Het kan echter zijn dat je al enige tijd, ongewild, je bed deelt met een aantal bedwantsen. Je ziet ze niet gauw met het blote oog en ze kunnen daarom weken in huis zitten zonder dat je daar iets van merkt… tot je ‘s nachts in je bed wordt gebeten. De bedwantsen hebben zich dan al door het hele huis verspreid!

Hoewel je deze bedwantsen niet zo snel met het blote oog zult zien, is de kans groot dat je ze vrij snel ontdekt. Een bedwantsenplaag is namelijk ontzettend vervelend. Bedwantsen komen af op de lichaamstemperatuur van de slapende mens en voeden zich met het bloed. Kortom, ze halen letterlijk het bloed onder onze nagels vandaan!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Hoe komt een bedwantsenplaag tot stand?

Hoe bedwantsen precies in je huis terechtkomen, is niet goed te achterhalen. Wel is bekend dat bedwantsen vaak meeliften met reizigers. Tijdens een vakantie of zakenreis heb je bijvoorbeeld in een hotelbed gelogeerd waarin bedwantsen zaten. Een deel daarvan is vervolgens in je kleding en koffer gekropen en met je meegereisd.

Zodra je weer thuis bent, open je natuurlijk je koffer om deze uit te pakken. De bedwantsen kruipen hier (ongezien) uit en verspreiden zich door je hele huis. Vooral je bed is populair, want bedwantsen leven van mensenbloed. Het duurt dan nog misschien een paar weken voor je wordt gebeten, maar als het zover is, dan is de plaag al vergevorderd.

Bedwantsen kunnen ook verstopt zitten in tweedehands meubelen. Schaf je een dergelijk meubel aan, dan moet je er goed op letten dat er geen beestjes in zitten. Op die manier kun je misschien niet alleen bedwantsen, maar ook houtworm voorkomen!

Hoe herken je een bedwantsenplaag?

Bedwantsen in huis met het blote oog zien is erg lastig. De beestjes verstoppen zich altijd zeer goed en de volwassen exemplaren zijn maar vijf millimeter groot. Als je toch besluit om zelf op onderzoek uit te gaan naar bedwantsenplaag, dan kun je het volgende doen:

  1. Controleer op eitjes van bedwantsen in je matras. Deze eitjes zijn wit van kleur en circa 1 mm groot. Vaak worden ze in de allerkleinste openingetjes van een matras gelegd: bekijk vooral de naden en de zomen.
  2. Controleer op nimfen. Uit de eitjes ontstaan doorzichtige larven, ook wel ‘nimfen’ genoemd. Deze voeden zich al met je bloed, zodat ze kunnen groeien.
  3. Controleer op volwassen bedwantsen. Deze insectjes hebben een plat, ovaal lijfje en zijn donkerbruin van kleur. Je kunt ze overal aantreffen, maar je kunt er zeker van zijn dat ze in of rond je bed of in je nachtkastje verblijven.

De gevolgen van de plaag

Hoe vervelend is een bedwantsenplaag op een schaal van één tot tien? Wij vrezen helaas een tien, want bedwantsen zijn zo klein dat ze zich overal in huis kunnen verstoppen. Je kunt dan het volgende verwachten:

  1. Bedwantsenbeten

Als bedwantsen je bijten, dan doet ze dat vooral ‘s nachts. Een beet van een bedwants is erg vervelend, omdat de aangetaste plek rood wordt en erg kan gaan jeuken. Gelukkig kunnen bedwantsen (vooralsnog) geen ziektes overbrengen.

  1. Materiële schade

Zo snel als bedwantsen zich kunnen voortplanten, zo snel kan je hele huisraad besmet raken. Ze zitten bijvoorbeeld in kledingstukken, meubilair en vloerbekleding, maar ook in muren, achter plinten, in stopcontacten en zelfs in elektronische apparatuur, zoals in je mobiele telefoon of laptop. Je kunt geen naadje of kiertje bedenken of de bedwantsen zitten er. Het komt dan ook geregeld voor dat mensen (delen van) hun huisraad moeten vervangen na een bedwantsenplaag.

  1. Imagoschade

Een bedwantsenplaag in een hotel, pension of zorginstelling is nooit goede reclame. Of de plaag is bij je thuis en de hele buurt weet ervan. Een bedwantsenplaag is al zeer onprettig, laat staan dat mensen iets vervelends over de hygiëne bij je thuis denken. Een bedwantsenplaag kan overigens in elk huishouden voorkomen, of het daar nu schoon is of niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe kun je zelf een bedwantsenplaag bestrijden?

Wanneer de bedwantsenbeten ervoor zorgen dat je iedere dag met het verkeerde been uit bed stapt, is het tijd om actie te ondernemen. Helaas is dit nog niet zo eenvoudig!

De bedwants is gedurende de afgelopen decennia resistent geworden tegen verschillende bestrijdingsmiddelen. Aan de slag gaan met huis-tuin-en-keukenmiddelen is alleen al om die reden nutteloos. Daarnaast kun je de bedwantsen amper zien, laat staan dat je ze zult kunnen vinden. Sla je zo een plek over, dan begint de plaag weer van voren af aan.

Het is helaas niet anders, maar in de praktijk kan een bedwantsenplaag alleen bestreden worden met behulp van een professional. Bedwantsen bestaan net als vele andere insecten uit eiwitten en kunnen daarom niet tegen extreme hitte: in dit gegeven ligt de oplossing.

Oplossing voor de plaag

Onze ongediertebestrijders hebben speciale apparaten waarmee zij hittebehandelingen kunnen uitvoeren. Of ze gebruiken stoomapparaten waarmee ze ook temperaturen van 160 graden celsius kunnen bereiken. Het is ook mogelijk dat zij (ook) een insecticide moeten gebruiken. Een combinatie van methoden is dan ook niet uitgesloten.

De bedwantsen sterven uit als alle aangetaste plaatsen worden behandeld, maar hiervoor moeten vaak complete kamers worden uitgeruimd. Houd er ook rekening mee dat aangetaste spullen niet met hitte of insecticide kunnen worden behandeld. Ze gaan kapot of je hebt straks een giftig voorwerp in handen waar je ziek van kunt worden.

Hoe ziet een bezoek van onze ongediertebestrijders eruit?

Wanneer je een ongediertebestrijder inschakelt voor het bestrijden van een bedwantsen plaag, zal hij eerst een inspectieronde uitvoeren en een offerte opstellen. Wanneer je hiermee akkoord gaat, zal de bestrijder de bedwantsen het vuur aan de schenen leggen. Met veel expertise en het nodige geduld word je uiteindelijk van alle bedwantsen bevrijd!

Een waarschuwing vooraf: wat je ook doet, verplaats geen besmette voorwerpen naar andere kamers! Isoleer de bedwantsen zoveel mogelijk, anders kan de bestrijder blijven komen. Maakt dat uit voor je portemonnee? Ja, want een bestrijding van bedwantsen is in de regel vrij prijzig. Nog een tip: als je de volgende keer op reis gaat, controleer je dan ook op bedwantsen in hotels? Voorkomen is namelijk beter dan genezen!

Hulp nodig bij bedwantsen bestrijden? Bel ons meteen!

Met ‘bel ons meteen’ bedoelen wij: zo snel mogelijk. Onze ongediertebestrijders hebben aangegeven dat er de laatste jaren een forse toename is van bedwantsenplagen. Steeds meer mensen gaan namelijk op reis. Het is dan ook niet ondenkbaar dat ook je woning getroffen kan worden door een bedwantsenplaag. Bel ons bij het geringste vermoeden en voorkom zo (nog meer) ellende. Wij kunnen bedwantsen bestrijden voor je!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
783 beoordelingen

Grf uit Purmerend

Ben erg goed geholpen

Jaap uit Tilburg

Prima ervaring en erg snel

G.a. uit Diemen

Prima ervaring, direct gekomen om wespen te bestrijden, met garantie, vriendelijk

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder