Wespen
readtime 4 Minuten

Wespennest in spouwmuur? Zo los jij het wespenprobleem op!

04 Feb 2019 • redactie

De spouwmuur is een van de meest voorkomende plekken voor wespennesten. Het is ook een zeer irritante plek: het nest is vrijwel niet zichtbaar. Je ziet alleen talloze wespen vliegen en die kunnen veel overlast veroorzaken in je huis en tuin. Hoe kom je aan het nest en beter nog: hoe kun je wespen in de spouwmuur bestrijden?

Hoe komen wespen in de spouwmuur terecht?

De wespen vliegen af en aan door je woning of je tuin. Een paar maanden eerder heeft hun koningin een nest gebouwd in je spouwmuur, omdat het daarbinnen lekker droog, veilig en beschut is. Vermoedelijk is ze binnengekomen via een ventilatieopening (een stootvoeg) in je muur. Diezelfde opening wordt nu door haar kroost gebruikt om in- en uit het nest te vliegen. Zijn er meerdere openingen, dan kun je erop rekenen dat ze ook daar gebruik van maken.

Hoe kom je erachter waar het wespennest precies zit? Je volgt de aanvliegroute van de wespen tot je ze door de opening in de muur ziet verdwijnen. Mogelijk zie je er ook toevallig eentje uit de opening kruipen. De ongediertebestrijder kan dan het wespennest verwijderen aan de hand van deze aanwijzingen.

Schade door wespennest in de spouw

Wespen kunnen aan isolatiemateriaal gaan knagen om ruimte te maken voor het nest. De ventilatie kan dan helemaal ontregeld raken. Het nest zelf verhindert al de luchtstroom. Geen ventilatie betekent: meer kans op vocht en dus ook meer kans op schimmels en zwammen. En hoe groter het nest wordt, hoe meer kans dat de wespen ook in andere ruimtes van je woning op zoek gaan naar voedsel. Reden te meer om het wespennest zo snel mogelijk te verwijderen.

Wespen in spouwmuur zelf bestrijden

Het liefst zou je de muur willen openbreken met een zware hamer en daarmee ook meteen het wespennest te lijf gaan. Dat kun je doen, met als gevolg dat er honderden wespen op je afkomen en je gaan steken. En dan heb je ook nog een kapotte muur...

Het alternatief? Het gat dichten waardoor de wespen in- en uitvliegen. Dat had je gedacht! De wespen zitten weliswaar in de val, maar ze zullen in paniek aan alles gaan knagen om te kunnen ontsnappen. Dit lukt ze altijd, daar staan ze bekend om. Hebben ze zich eenmaal ‘vrij-geknaagd’, dan kunnen ze zich overal in huis verspreiden. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt, daar hoeven we niet eens naar te raden.

Wespen in spouwmuur verwijderen: wanneer kan dat?

Er is een goed moment en een slecht moment om wespen in een spouw te bestrijden. Het goede moment is als je het nest in het midden van het wespenseizoen bestrijdt. Het slechte moment is als je het nest aan het einde van wespenseizoen aanpakt, namelijk vanaf midden augustus tot en met september.

Aan het einde van het wespenseizoen zijn wespen agressiever dan ooit. Dat komt omdat hun nest rond deze tijd aan het uitsterven is. Met de dood in het vooruitzicht zijn de wespen alerter dan ooit. Wie ze bestrijdt, kan rekenen op een zeer agressieve aanval van de zwerm. Daarna kunnen de wespen ook gaan uitzwermen naar andere delen van de woning. Een huis vol boze, bloedlinke wespen? Er zijn leukere dingen in het leven. Niet voor niets dragen ervaren ongediertebestrijders beschermende kleding.

Het advies van onze ongediertebestrijders luidt dan ook als volgt: tref je een wespennest in de spouwmuur aan als het wespenseizoen bijna om is, dan kun je dit nest beter laten uitsterven. Als de wespen allemaal dood zijn - al dan niet door bestrijding - dan moet je het nest opruimen om stankoverlast te voorkomen en om de ventilatie weer op gang te brengen. Mogelijk moet je hiervoor een paar stenen of zelfs een groot gedeelte van de muur voor uitbreken, maar de vraag is of dat wel wenselijk is.

Wespen in spouwmuur: kosten?

De kosten voor het bestrijden van wespen in huis kunnen per situatie verschillen. Een van de belangrijkste vragen hierbij is: is het nest makkelijk of moeilijk te bereiken? In dit geval zit het immers verborgen in een spouwmuur. Voor de bestrijding is dat niet zo’n probleem, zolang de bestrijder maar kan zien waar de in- en uitvliegopeningen zitten. Vrijwel alle wespennesten in spouwmuren worden opgelost met professionele wespenbestrijding.

Wespen in spouwmuur bestrijden: de bestrijder fixt het voor jou!

De bestrijder spuit gif (wespenpoeder) door de openingen, waardoor het nest binnen een paar dagen uitsterft. Het gif kan ook door andere soorten openingen in de muur worden ingebracht, zolang het nest daar maar mee bereikt kan worden. Moeten we de baten van de wespenbestrijding nog uitleggen? Je bent van de wespen af! Geen zin in een tweede wespenplaag? Sluit de stootvoegen dan af met bijenbekjes, zodat er geen wesp meer kan binnendringen.

Hinder van wespennest in de spouwmuur?

Wespennest in de spouwmuur verwijderen? Een beller is sneller! We begrijpen dat een wespennest in de spouwmuur je wooncomfort heel erg kan verstoren. Je huis en je tuin voelen niet langer meer van jou. Neem daarom snel contact met ons op. Je kunt dan meteen een afspraak maken met een ervaren wespenbestrijding uit je eigen regio.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder