Spinnen
readtime 1 Minuten

Waarom je blij zou moeten zijn met veel spinnen in huis

06 Feb 2019 • redactie

Maar liefst 70 procent van de Nederlanders en Belgen is doodsbang voor spinnen en wij kunnen ons die angst best voorstellen. Het zijn nu eenmaal kleine griezels met te veel pootjes. En toch zijn er genoeg redenen om veel spinnen in huis op handen te dragen. En nee, niet naar buiten…

In een schoon en opgeruimd huis wonen gemiddeld 1500 spinnen. Dus inderdaad, ook jij zult ongetwijfeld een aantal achtpotige huisgenoten hebben. Maar geen paniek, eigenlijk is dit reden voor een vreugdedansje. 

Vijf keer een reden om geen spinnen te doden

Een vreugdedansje? Ja, echt waar! De spinnen die hier voorkomen zijn, naast ongevaarlijk, namelijk ook ontzettend nuttig. Wij geven je vijf keer een reden om geen spinnen te doden en laten je gelijktijdig weten waarom veel spinnen in huis je blij zouden moeten maken:

  1. Spinnen hebben dezelfde vijand als wij, namelijk: insecten. Ze eten zoveel insecten op, dat dit gelijk staat aan het gewicht van vijftig of zestig keer de Nederlandse bevolking. Ook in huis dus.
  2. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gif van spinnen gebruikt kan worden in de behandeling tegen artritis en bepaalde hartkwalen.
  3. Spinnen dragen bij aan het handhaven van ons ecologische systeem. Als ze er niet zijn, wordt de kans op insectenplagen groter.
  4. Spinrag (van spinnenwebben) wordt gebruikt om kruisdraden te maken. Die draden zijn bijvoorbeeld te vinden in microscopen.
  5. In bepaalde werelddelen worden grote spinnen als lekkernij gezien. Ze worden daar fervent door de bevolking gegeten. 

Wanneer veel spinnen in huis je toch gestolen kunnen worden

Goed, oké! Nu weet je het wel: eigenlijk zou je dol op spinnen moeten zijn. Maar dat ben je nu eenmaal niet. Ze jagen je gewoon de stuipen op het lijf en je wilt zo snel mogelijk van alle grote en kleine spinnetjes in huis af. Spinnen doden is echter onbegonnen werk als je er vanuit gaat dat er ongeveer 1500 bij je bivakkeren. 

Natuurlijk kun je bij ons een noodkreet doen. Wij kunnen je adviseren en aangeven hoe wij zelf spinnen bestrijden. Het is een knappe spin, die ons angst in kan boezemen. Oh! En vergeet niet dat spinnen bestrijden met gif verboden is!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder