Vlooien
readtime 10 Minuten

Last van vlooien? Stop de jeuk, start de verwijdering!

05 Feb 2019 • redactie

Spreek het woord ‘vlooien’ uit. Merk je dan op hoe de mensen om je heen zichzelf al spontaan op willekeurige plekken beginnen te krabben? Eén ding is zeker: vlooien halen nog net niet letterlijk het bloed onder onze nagels vandaan. Onze bestrijders kunnen dan ook niet wachten om plagen van deze hardnekkige beestjes aan te pakken, maar eerst gaan we je alles over ze vertellen. Zit je goed?

Welke vlooiensoorten zorgen voor de meeste overlast?

Voor elk levend wezen met lichaamsbeharing bestaat er wel een vlooiensoort. We benoemen hier de soorten die de meeste overlast veroorzaken:

1. De kattenvlo

Kattenvlooien zijn verantwoordelijk voor de meeste vlooienplagen in woningen, daarom staan ze met stipt op nummer één. Ze kunnen ook mensen en honden bijten en zich in hun slaapplaatsen nestelen.

2. De hondenvlo

Hondenvlooien zijn vrij zeldzaam geworden. Ze kunnen ook mensen en katten bijten en zich in hun slaapplaatsen nestelen.

3. De vogelvlo

Vogelvlooien komen voor in vogelnesten die op en rondom gebouwen zijn gebouwd. Zodra de jongen uitvliegen, kunnen ze een woning of een stal binnendringen. Ze kunnen ook mensen bijten, maar ze doen dit vooral bij gebrek aan een andere voedselbron.

4. De mensenvlo

Mensenvlooien komen zelden voor, omdat een mens minder behaard is dan andere diersoorten. Wel kunnen ze nog op bepaalde boerderijdieren aangetroffen worden, zoals geiten en varkens.

Voeden vlooien zich met alle soorten bloed?

Ja en nee. Het bloed van de eigen gastheer blijft favoriet, maar als deze beestjes echt uitgehongerd zijn, kunnen ze overspringen naar een ander type gastheer. Het gevolg is wel dat ze dat bloed maar deels kunnen verteren. Bovendien kunnen ze zich minder goed voortplanten met ‘vreemd’ bloed: ze leggen dan meer onbevruchte eitjes dan gewoonlijk. Op zich klinkt dat positief, ware het niet dat ze zo vaak kunnen bijten om het bloed te kunnen ‘voorproeven’.

Hoe zien vlooien eruit?

Deze insecten zijn anderhalf tot vier millimeter lang en meestal roodbruin van kleur, afhankelijk van de soort. De vrouwtjes zijn altijd net wat groter dan de mannetjes.

De kop van een vlo is klein vergeleken met het brede, platte lijfje, dat opzwelt als de vlo bloed opzuigt. Hoe meer bloed een vlo tot zich neemt, hoe roder het lijfje kleurt.

Vlooien hebben geen vleugels. Wel zijn ze van drie paar poten voorzien, waarvan de achterste poten springpoten zijn. Vervelend is namelijk dat ze erg ver kunnen springen. Hierdoor kunnen ze zich naar andere gastheren verplaatsen.

Hoe ontwikkelen vlooien zich?

Vlooien doorlopen een volledige gedaanteverwisseling. Dit betekent dat ze hun leven beginnen als een eitje en zich gaandeweg ontwikkelen tot volwassen insect (imago). Na elke bloedmaaltijd leggen de vrouwtjes vier tot acht eitjes. Deze zijn witgeel van kleur en ovaal van vorm. De vrouwtjes dragen de eitjes mee totdat deze vanzelf van hun lijf vallen of ze leggen de eitjes in een nest. Vallen de eitjes van het lijf, dan kunnen ze overal terechtkomen.

Door warmte en trillingen op de grond kunnen de eitjes snel uitkomen. De larven, wit en pootloos, voeden zich nog niet met bloed, want ze hebben nog geen kaken. Wel voeden ze zich met organisch afval, denk aan onverteerde uitwerpselen van volwassen vlooien. Na twee tot drie weken wikkelen de larven zich in een cocon. Een cocon kan wel twee jaar overleven! Na ongeveer twee weken verpoppen ze als volwassen insect en kunnen ze zich met bloed gaan voeden. Volwassen exemplaren worden hoogstens een jaar oud.

Hoe leven vlooien?

Vlooien leven op of in de buurt van levende dieren. Dit zijn vrijwel altijd dieren met lichaamsbeharing of vogels. Vlooien kunnen zich snel voortplanten en hebben daar warmte en vocht voor nodig. In dierenvachten vinden ze precies wat ze nodig hebben. De eitjes kunnen zich er snel in ontwikkelen en de volwassen exemplaren kunnen zich regelmatig met bloed voeden. De volwassenen verblijven niet permanent op één en dezelfde gastheer: ze springen over naar andere dieren zodra ze hun kans schoon zien.

Waar komen vlooien voor?

Vlooien komen overal ter wereld voor en dan vooral in omgevingen waar ook vogels en zoogdieren leven. In ons land kunnen ze zich makkelijk verspreiden, omdat we relatief veel honden en katten bezitten. Als die met elkaar in contact komen, kunnen vlooienplagen zich vrij snel verspreiden, maar er zijn wel meer oorzaken.

Een vlooienplaag! Hoe begint de ellende?

Krabben tot je gek wordt. Jouw dier krabt tot het gek wordt. Daar word jij weer gek van. Dit ritueel herhaalt zich tot iedereen in het gezin doodmoe is en zich uiteindelijk tot bloedens toe heeft opengekrabd. Langer wachten is geen optie, maar het is wel belangrijk dat je weet welke oorzaken een plaag kunnen hebben aangewakkerd.

Vlooien komen vooral in de zomermaanden voor, of specifieker: wanneer de vakantieperiode aanbreekt. Als jij - samen met je huisdieren - op vakantie bent, ontstaan er geen trillingen op de vloer in je huis. Het is zomer, dus het kan binnen ook nog eens heel warm worden. De vlooien en de eitjes hoeven alleen nog maar te wachten tot je terugkomt...

Zodra je weer thuis bent, begint de ellende. Je loopt weer door het huis en zo veroorzaak je overal trillingen. De eitjes komen dan uit. Binnen de kortste keren wordt je aan alle kanten gebeten door uitgehongerde vlooien! Al krabbend vraag je je al snel af: hoe zijn ze binnengekomen? Misschien zijn dit wel mogelijke oorzaken:

 • Je huisdier is onlangs buiten geweest. Hij of zij is op een plek gaan liggen of staan waar eitjes lagen. Deze zijn aan het lichaam blijven plakken en mee naar binnen genomen.
 • Je huisdier is besmet geraakt door contact met een dier dat vlooien had. De vlooien zijn toen overgesprongen.
 • Aan jouw schoenen (of aan die van een ander gezinslid) zijn eitjes blijven kleven. Nietsvermoedend heb je ze toen naar binnen gebracht.

6 manieren om een vlooienplaag te herkennen

 • Je ziet je huisdier regelmatig krabben.
 • Je ziet kleine beestjes lopen in de vacht van je huisdier.
 • Je ziet kleine korstjes op de huid van je dier.
 • Je wordt zelf continu gebeten en er verschijnen tekenen van beten.
 • Op jouw lakens en dekens zie je kleine zwarte stipjes. Dit kunnen uitwerpselen van vlooien zijn. Je kunt ze ook aantreffen op de kleedjes van je huisdier.
 • Je ziet (per toeval) letterlijk vlooien bewegen of springen.

Wat zijn de gevolgen van een vlooienplaag?

Een vlooienplaag kan hinderlijke tot zelfs ernstige gevolgen hebben. Laten we eens beginnen bij de vlooienbeet zelf, want die is op zichzelf al vervelend genoeg.

De vlo bijt in de huid en zuigt het bloed op. Dit gebeurt vooral ‘s nachts en je voelt vrijwel niets van een beet. Zijn speeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt; zo kan de vlo het makkelijker opnemen. Door inbreng van dit speeksel ontstaat ook een heftige jeuk. Op het lichaam - meestal op voeten en benen - verschijnt een pijnlijk, rood bultje. Soms ontstaan er meerdere bultjes op een rij: de vlo heeft dan meerdere malen een ‘testbeet’ uitgevoerd. De klachten verdwijnen meestal vanzelf, maar sommige mensen en dieren ontwikkelen een allergische reactie. In dat geval kun je het beste zo snel mogelijk een huisarts of dierenarts raadplegen.

Erger dan een vlooienbeet zijn de ziektes die erdoor veroorzaakt kunnen worden. Sommige soorten, zoals de rattenvlo, kunnen bijvoorbeeld de pestbacterie verspreiden. Helaas weten we dat in de middeleeuwen ruim een derde van de Europese bevolking hierdoor werd uitgeroeid. Andere ernstige ziekten zoals tyfus kunnen ook door dit ongedierte worden verspreid.

Andere soorten, zoals de kattenvlo, kunnen ook lintwormen overbrengen. De vlo moet dan wel volledig ingeslikt worden. Dit gebeurt wel eens bij honden en katten als ze zichzelf likken. Bij mensen komt het haast niet voor. Het is dus mogelijk dat je jouw huisdier hiervoor moet laten behandelen na een plaag. Ook bestaat de kans dat een kat of hond last krijgt van bloedarmoede als de vlooien te lang op de huid zitten. Ook dan moet je het dier laten behandelen door een arts.

Hoe kun je een vlooienplaag voorkomen?

Garanties zijn er natuurlijk nooit, maar je kunt een plaag op verschillende manieren proberen te voorkomen. Niet geschoten is altijd mis!

 • Check regelmatig de slaapplaatsen van je huisdieren op eitjes, larven of volwassen exemplaren.
 • Maak de slaapplaatsen van je dieren geregeld schoon.
 • Houd alle vloeren in je huis goed schoon door te stofzuigen. Dweilen is niet aan te raden, want dit ongedierte is gek op vocht.
 • Tijd voor een nieuwe vloerbedekking? Kies voor laminaat en niet voor tapijt. Vlooien kunnen zich namelijk makkelijker in vloerbekleding nestelen.
 • Kam je huisdier regelmatig door met een vlooienkam.
 • Behandel je huisdier regelmatig met middelen, zoals pillen, druppels of een vlooienband.
 • Behandel je huis preventief voordat je op vakantie gaat. De middelen hiervoor zijn in winkels of bouwmarkten te verkrijgen. Zorg er wel voor dat je ook de kleinste naden en kieren meeneemt, want vlooien zitten niet alleen in beharing of bekleding.

Zelf een vlooienplaag bestrijden

Oh nee! Ondank al je voorzorgsmaatregelen, heb je toch last van kriebelende beestjes. Eigenlijk kun je beter meteen een ongediertebestrijder bellen, dan ben je het snelst van ze af. Toch eerst zelf proberen? Stroop je mouwen dan maar op!

 • Hang alle kleedjes en matten op in de zon. Klop ze goed uit.
 • Was kleedjes en kussens van je huisdieren op 60 graden.
 • Ga met de stofzuiger langs alle naden, kieren en plinten die je maar kunt vinden. Gooi de stofzuigerzak hierna weg.
 • Je kunt een stoomapparaat gebruiken om de vlooien te bestrijden. Dit werkt echter alleen als je ook de allerkleinste openingen in huis behandelt en als de plaag niet al te ernstig is.
 • Stop al je besmette beddengoed in een luchtdichte zak en breng het zo naar de wasmachine. Was alle stoffen op 60 graden.
 • Je kunt je huisdier ontvlooien. Het zal de overlast niet oplossen, maar misschien brengt het wat verlichting bij je dier.
 • Behandel je hond of kat met een vlooienmiddel. Lees de gebruiksaanwijzing goed en volg de instructies nauwgezet op. Deze middelen zijn vaak niet heel giftig, omdat een dier zichzelf regelmatig likt.


Bron: Videohandleidingen

Een extra waarschuwing vooraf: doe-het-zelfmiddelen (en dan vooral de goedkope) zijn vaak niet effectief bij ernstige plagen. Bepaalde middelen kunnen een dier wel minder aantrekkelijk maken voor vlooien, maar daar is niet mee gezegd dat de vlooien ook zullen wegblijven. Het is ook zo dat vlooien steeds resistenter worden tegen bepaalde middelen. Informeer daarom goed naar middelen waarvan recentelijk is bewezen dat ze werken. Stijgt de plaag je toch boven het hoofd? Bel dan direct een ongediertebestrijder!

Professionele bestrijding van vlooien

De vlooien zijn letterlijk en figuurlijk niet meer te houden. Uiteraard ben je dan verstandig genoeg om een ongediertebestrijder te bellen. Eerst stelt hij je wat vragen over de situatie. Daarna maakt hij een afspraak met je om een inspectie te komen uitvoeren. Deze inspectie is belangrijk, omdat hij jouw probleem dan goed kan analyseren.

Wat gebeurt er tijdens de inspectie van een vlooienplaag?

Bij een inspectie let de ongediertebestrijder op de volgende zaken:

 1. In welke ruimtes zitten de vlooien? Hij kan dit eenvoudig checken door in een kamer hard op de vloer te gaan slaan of te stampen. Zitten er vlooien, dan springen ze op. Ze zijn dan zelfs met het blote oog te zien.
 2. Zijn de vlooien verspreid over makkelijke of juist moeilijk bereikbare plekken? Denk bij moeilijk bereikbare plekken aan bijv. kleine naden, kiertjes en onder plinten.
 3. Zijn de huisdieren onlangs buiten geweest? Het is mogelijk dat ze ergens buiten vlooieneitjes of vlooien hebben opgelopen.
 4. Zit het ongedierte in de dierenmanden? En ook in de (tafel-)kleden, matten en/of tapijten? Als dat zo is, dan moeten deze spullen ook worden behandeld.

Als de ongediertebestrijder eenmaal een duidelijk beeld heeft van de situatie, kan hij een plan van aanpak (offerte) voor je opstellen. Hierin wordt beschreven wat er allemaal moet gebeuren om de vlooienplaag op te lossen en welke kosten daaraan verbonden zijn. De kosten zijn afhankelijk van de bevindingen van de bestrijder.

Wat gebeurt er tijdens het bestrijden van de vlooien?

Het is belangrijk dat zowel de vlooien als de eitjes worden uitgeschakeld. Dat kan lastig zijn, omdat ze werkelijk in alle mogelijke hoeken en gaatjes in de woning kunnen zitten. De bestrijding wordt daarom uitgevoerd met een sterk insecticide. Dit gif wordt niet gebruikt als er kinderen tot vier jaar in huis aanwezig zijn. Het alternatief is dan een minder sterk middel, maar deze is dan logischerwijs minder effectief.

De bestrijder gebruikt een hogedrukspuit, de Gloria, om de insecticide op de aangetaste oppervlakken te verspreiden en dan met name de vloeren. In bepaalde gevallen kan de bestrijder ook voor een behandeling met stoom kiezen; dit is afhankelijk van de ernst van de plaag.

Zorg ervoor dat je eerst alle vloeren vrijmaakt van spullen. De bestrijder behandelt de vloeren en zal daarbij de kleinste hoekjes, naadjes en kiertjes moeten meenemen. Vlooien zijn namelijk zo klein dat ze zich overal in kunnen verstoppen. De bestrijder begint vanaf een deur en behandelt gaandeweg steeds meer kamergedeelten. Hoe meer ruimtes besmet zijn, hoe meer tijd de bestrijding in beslag zal nemen. Tijdens de behandeling zul je voor minstens twee uur de woning moeten verlaten. Binnen een paar uur zullen de meeste - zo niet alle - vlooien dood zijn.

Hoe zit het eigenlijk met de behandeling van besmette stoffen, bijvoorbeeld op meubels, kleding, vloerbedekking en kleedjes en kussen voor dieren? Sommige bestrijders spuiten ook daar insecticide op, maar de meesten doen het niet, omdat diverse materialen beschadigd kunnen raken. Ook met vloeren is het oppassen geblazen: laminaat kan goed tegen het bestrijdingsmiddel, maar houten of natuurstenen vloeren zijn poreus en dus minder geschikt. Meubels en bedden worden nooit bespoten; je wilt toch niet op een met insecticide doorweekt matras liggen of op een zompige, giftige bank zitten?

Wanneer is een vlooienplaag helemaal opgelost?

Een enkele behandeling door een professionele bestrijder kan al voldoende zijn, omdat de insecticide op de vloeren nog vier tot zes weken doorwerkt. Het is dan niet giftig meer voor mens en dier. Hier nog een paar aandachtspuntjes:

 • Stofzuig alle vloeren na de behandeling. Zo verwijder je de resten en het (nog levende) ongedierte.
 • Blijf op vlooien controleren. Het is namelijk mogelijk dat er in de weken na de bestrijding hier en daar nog eitjes uitkomen. Je kunt dan de ongediertebestrijder vragen om een nabehandeling.
 • Blijf lekker op de vloer stampen. De nog aanwezige vlooien zullen dan opspringen en in de insecticide op de vloer terechtkomen.
 • De ongediertebestrijder heeft je vast nog wat extra adviezen meegegeven om een volgende plaag te voorkomen. Volg die adviezen zeker op! Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je extra op de hygiëne in je huis moet letten of dat je moet overschakelen op andere vlooienmiddelen voor je huisdieren.

Probleem opgelost? Vrijheid, blijheid! Iedereen in huis is nu verlost van de jeuk. Nog vragen? Bij Beestjes Kwijt staat al een bestrijder uit je eigen regio voor je klaar! Neem direct contact op.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder