Spinnen
readtime 4 Minuten

Spinnen vangen

13 jun 2019 • redactie

Spinnen vangen is niet makkelijk en al helemaal niet als er honderden spinnen in of rond je woning of bedrijfspand zitten. Ben je ook nog eens bang voor spinnen? Dan lijkt de situatie al helemaal uitzichtloos! We zeggen expres ‘lijkt’, omdat er juist wel genoeg oplossingen bestaan om spinnen weg te krijgen. Hier vind je ze allemaal!

Spinnen vangen: wat is toegestaan?

Spinnen vangen is toegestaan, maar het doden van spinnen met insecticide is in Nederland verboden. Dat komt omdat spinnen geen insecten zijn. Insecten hebben namelijk zes poten en spinnen hebben er acht. Wil je van de spinnen af, dan zul je dus manieren moeten bedenken om ze te vangen.

Hoe vervelend zijn spinnen?

 • Ze vervuilen je woning of bedrijfspand met hun webben.
 • Als je een tuin vol webben loopt, blijven de webben aan je haren en kleding kleven.
 • Ze vervuilen oppervlakken met hun uitwerpselen. Deze bevatten bovendien een zuur dat muren of voorwerpen kan aantasten.
 • Ze jagen mensen angst aan. Sommige mensen zijn zelfs extreem bang voor spinnen: dit heet ook wel arachnofobie.
 • Door de aanwezigheid van de vele webben maakt je woning of bedrijfspand een onverzorgde indruk.

Hoe gevaarlijk zijn spinnen?

De spinnen in Nederland en België zijn ongevaarlijk. Sommige soorten bijten wel, maar hun beten zijn niet giftig. In bepaalde gevallen kunnen ze wel een allergische reactie opwekken. De echt gevaarlijke soorten komen vooral uit warme streken, zoals Zuid-Amerika.

Zelf een spin vangen: wat zijn je opties?

Als je niet bang bent, kun je zelf een spin vangen. Doe het met de hand, als je durft, of pas één van de volgende methodes toe. Bedenk wel dat je bij een echte spinnenplaag heel lang bezig bent om alle spinnen te vangen.

 1. Vang de spin met een glas en schuif een papiertje onder de opening van het glas. Breng het gesloten glas naar buiten en laat de spin vrij.
 2. Gebruik een spinnenvanger. Dit is een speciale borstel waarmee je spinnen levens kunt vangen.
 3. Een spin vangen kan ook met de stofzuiger. Gooi de zak daarna wel weg, anders komen het griezelige kruipertje als een boemerang weer terug.

Klaar met spinnen vangen? Maak de plekjes schoon waar hun webben gezeten. Met een doekje of een stofzuiger zou je de webben kunnen verwijderen. Reinig het plekje even na met een sopje als dat mogelijk is.

Zelf spinnen vangen in tuin: is dat wel haalbaar?

Wat doe je eigenlijk aan spinnen in je tuin? Een spin vangen en buiten zetten heeft hier namelijk weinig zin, zoals je wel begrijpt. Gelukkig kun je voor dit soort ingewikkelde problemen een expert inhuren. Ook als het je niet lukt om de spinnen binnenshuis te vangen.

Spinnen vangen: wat kan een expert voor je doen?

Vooral als je bang bent voor spinnen, komt de hulp van een expert als geroepen. Hij kan je van de spinnen verlossen, zowel binnenshuis als buitenshuis! Maar wat kan hij precies voor je doen? Hier een stap-voor-stap-uitleg.

 1. De expert verwijdert de webben.
 2. De expert brengt een spinnenwerend middel aan op de plekken waar de webben hebben gezeten. Het middel zorgt ervoor dat nieuwe webben niet kunnen hechten. Plekken waar nog geen webben zitten, kunnen preventief met het middel behandeld worden.
 3. De expert brengt wering aan tegen spinnen. Hij dicht bijvoorbeeld zoveel mogelijk naden en kieren in je woning of bedrijfspand zodat de spinnen én insecten niet meer zo makkelijk binnen kunnen komen.

Hoe kan de expert spinnen in de tuin vangen? Hij vangt ze niet, maar hij kan het spinnenwerende middel wel op buitenwanden, schuren of tuinhuisjes aanbrengen. Het middel wordt niet op planten aangebracht, dus als de spinnen daar zitten, dan is daar niet veel aan te doen. Belangrijk is dat er in ieder geval geen insecticide wordt gebruikt.

Wat moet je nog doen na het spinnen vangen?

Als het goed is, duiken er na de behandeling van de expert geen nieuwe spinnen meer op. Door het spinnenwerende middel zullen ze immers een ander plekje gaan zoeken om een web te maken. Zelf kun je nog een aantal maatregelen nemen om een nieuwe plaag van spinnen te voorkomen.

 1. Houd je huis goed schoon. Dode insecten trekken spinnen aan!
 2. Houd de begroeiing in je tuin kort of verwijder het zelfs helemaal.
 3. Felle lampen in de buitenverlichting trekken insecten aan, dus ook spinnen. Gebruik liever zachtgeel licht voor de lampen.

Spinnen vangen te lastig? Bel nu voor een oplossing!

Bij een echte spinnenplaag kan het vangen van spinnen erg lastig zijn, vooral als het om honderden spinnen gaat die je met een glaasje moet vangen. Het kan sneller en eenvoudiger! Bel nu voor een afspraak met een expert uit je eigen regio en je komt in no-time van alle spinnen af.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder