Muggen
readtime 15 Minuten

Muggen: zo pakken we ze aan!

04 Feb 2019 • redactie

Maak van een mug geen olifant. Toch gaan we dat juist wel doen. Want muggen - met name steekmuggen - kunnen jou veel hinder bezorgen. Alles wat jij over dit ongedierte moet weten, staat nu dus hier. Welke muggensoorten zorgen in ons land voor plagen, wat kun jij eraan doen en hoe kan een bestrijder jou daar eventueel bij helpen? Het is tijd om terug te slaan!

 1. Soorten muggen: deze verstoren jouw rust!
 2. Zijn er ook exotische muggen in ons land?
 3. Hoe ontstaat een muggenplaag?
 4. Waar zitten muggen in huis?
 5. Waar zitten muggen in de tuin?
 6. Gevolgen van een muggenplaag
 7. Een muggenplaag voorkomen: hoe doe je dat?
 8. Zelf muggen bestrijden: wat werkt?
 9. Muggen professioneel bestrijden

Van alle muggen zijn steekmuggen de meest irritante soort voor de mens. Ze veroorzaken met hun steken namelijk jeukende - soms zelfs pijnlijke - bultjes. Dan zijn er ook nog steekmuggen die ernstige ziektes kunnen verspreiden. Jaarlijks sterven miljoenen mensen in de tropen nog steeds aan malaria bijvoorbeeld. Dit is ronduit dramatisch!

Vervelend is dat we in Europa ook meer met ziekteverspreidende steekmuggen te maken zullen krijgen. Dat komt omdat de aarde steeds verder opwarmt, waardoor het verspreidingsgebied van (gevaarlijke) muggensoorten steeds groter wordt. Zo ver is het nog niet, maar het is in ieder geval geen prettig vooruitzicht!

Soorten muggen: deze verstoren jouw rust!

Gezoem rond je oor. Je probeert het met je hand weg te wuiven, maar het komt iedere keer weer terug. Het maakt je helemaal dol! Het is een steekmug en die stopt niet voordat ze bloed geproefd heeft. En helaas, er zijn nog meer muggensoorten die de rust in ons huis, in onze tuin of op onze landbouwgronden kunnen komen verstoren. We nemen ze één voor één door.

1. Steekmuggen

In ons land komen zeker 36 soorten steekmuggen voor. De meest bekende zijn de gewone steekmug, de geringde steekmug en de huissteekmug. Steekmuggen zijn ongeveer 6 mm lang. Ze hebben relatief lange poten en hun vleugels zijn langer dan het achterlijf. Ze hebben allemaal een naar voren wijzende zuigsnuit waarmee ze in de huid kunnen steken en bloed opzuigen. Sommige soorten, zoals de malariamug, kunnen zo zelfs ernstige ziektes overbrengen, maar hierover later meer. Heeft een mug geen zuigsnuit? Dan is het zeker geen steekmug.

Sommige soorten steekmuggen richten zich op dieren. Andere soorten komen op mensen af. Ze worden gelokt door je lichaamsgeuren en door de koolstofdioxide die wordt uitgestoten als je ademt. Steekmuggen steken vooral ‘s nachts, overdag rusten ze in en om je woning.

Als een mug bloed zuigt, dan kun je er zeker van zijn het een vrouwtje is. Ze heeft de eiwitten uit het bloed nodig om de eitjes in haar lijf te doen rijpen. De mannetjes laten je bloed met rust: zij leven vooral van plantensappen. Een vrouwtje kan in drie dagen een paar honderd eitjes leggen. Dat doet ze op het oppervlak van stilstaand water, bijvoorbeeld in een sloot, vijver, regenton of plantenbak.

Na een aantal dagen komen de larven uit. Ze voeden zich met algen, microben en andere stoffen in het water. Sommige larven worden opgegeten door vissen, kikkers of andere insecten. De larven die overleven kunnen als volwassene nog hooguit enkele weken leven.

Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is als de mug dichtbij komt. Omdat ze vooral in het donker actief zijn, kunnen de mannetjes en de vrouwtjes elkaar moeilijk zien. Het vrouwtje maakt het zoemende geluid; het mannetje vangt dit op met zijn antennes. Love is in the air! Iedere muggensoort produceert bovendien een iets ander geluid, zodat de mannetjes niet met een vrouwtje van een andere soort gaan paren.

2. Motmuggen

Motmuggen zijn kleine insecten die een beetje op vlinders lijken. Ze worden ook wel rioolvliegjes of aalputmotjes genoemd en ze komen wereldwijd voor. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn motmuggen geen motten, maar muggen. Gelukkig is het wel een muggensoort die niet kan steken.

Je kunt volwassen motmuggen het best herkennen als ze op de muren rusten. Ze vormen dan een driehoekje met hun vleugels, die ze als een dakje boven het lijf houden. Anders dan bij andere muggensoorten zijn de vleugels behaard. Motmuggen kunnen niet goed vliegen, dus je ziet ze vooral kruipen of korte vluchtjes maken.

Motmuggen leggen broedplaatsen in regenpijpen, vochtige plantenbakken, kruipruimtes met kapotte leidingen, verstopte gootstenen en afvoerbuizen en kapotte rioleringsstelsels. Ze kiezen voor deze plekken omdat daar vrijwel altijd vervuild water en rottende organische materialen in zitten. Hoe warmer het bovendien is, hoe sneller de eitjes zullen uitkomen en hoe sneller de larven zich zullen ontwikkelen. Die voeden zich met het restafval en met bacteriën en schimmels. Eenmaal volwassen leven motmuggen gemiddeld 1 tot 3 weken.

Motmuggen komen het meest voor als er rioolproblemen zijn. Bijvoorbeeld als je met een lekkage te kampen hebt. De oplossing moet vaak van twee partijen komen: de rioolvakman voor het rioolprobleem en de ongediertebestrijder voor de motmuggen en hun broedplaatsen.

3. Langpootmuggen

Langpootmuggen zijn muggen met - je raadt het al - heel lange dunne pootjes. Als deze breken, groeien ze niet meer aan. Verder zijn langpootmuggen te herkennen aan kleine, donkere ogen die weinig opvallen. Wel hebben ze uitstekende monddelen, maar hiermee kunnen ze niet bijten of prikken. Deze muggen zijn ook nog eens slechte vliegers: je kunt ze zo uit de lucht plukken.

Langpootmuggen zijn zelf vrij onschuldig; het zijn juist hun larven (ook wel ‘emelten’ genoemd) die schade toebrengen aan gewassen en gazonnen. Overdag verstoppen de emelten zich in een holletje onder de grond. Als de nacht aanbreekt, zijn ze klaar om toe te slaan. Ze vreten dan alle groene delen van de planten op, zowel bovengrondse als ondergrondse delen. De planten verzwakken en sterven. Gaan de emelten op een gazon af, dan ontstaan daar allerlei kale plekken door vraatschade.

4. Dansmuggen

Dansmuggen worden ook wel ‘vedermuggen’ of ‘pluimmuggen’ genoemd. Ze danken hun eerste naam aan hun manier van vliegen: recht op en neer. Deze muggen leven graag in en nabij zoet water, zoals in Nederland bij de Afsluitdijk. Daar kregen deze muggen landelijke aandacht toen ze in een enorme zwerm over de autoweg scheerden. Wie over die weg reed - fietser, motorrijder of automobilist - moest achteraf duizenden dode vliegen afschrobben. Gelukkig bestaan er wasstraten, maar als zoiets voorkomt, dan is dat wel heel vervelend!

Als dansmuggen niet aan je motorkap geplakt zitten, kun je ze herkennen aan hun lichtbruine tot groene lijf en lange pootjes. Ze hebben witte vleugels; die zijn groter dan die van steekmuggen. Ook hebben dansmuggen twee grote borstelachtige veren op hun kop, wat de alternatieve naam ‘vedermug’ verklaart.

Het goede nieuws? Dansmuggen kunnen niet steken en zuigen dus ook geen bloed. Ze voeden zich vooral met plantaardige sappen. In gebouwen zitten ze niet graag, want daar kunnen ze niet lang leven. Het liefst leven ze op plekken waar veel (zoet) water aanwezig is. In Nederland is dat bijvoorbeeld bij de Afsluitdijk of op het IJsselmeer, waar ze tijdelijk voor een grote plaag kunnen zorgen. Als je zo’n zwerm op je ziet afkomen, dan ben je blij dat het inderdaad geen steekmuggen zijn!

De larven van dansmuggen leven in het water, vochtige grond of op rottend materiaal. Je treft ze met name aan in stadsvijvers, plassen, rivieren en kanalen. In de periode tussen de herfst en de lente kruipen de larven uit hun eitjes. Korte tijd daarna vindt de paringsvlucht plaats, waarbij de mannetjes zo hoog mogelijk vliegen om indruk te maken op de vrouwtjes. Nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden, leggen de vrouwtjes een nieuwe lading eitjes. Volwassen dansmuggen leven overigens hooguit enkele dagen.

Zijn er ook exotische muggen in ons land?

Heel soms - maar dan héél soms - komen er met het internationaal transport ook exotische muggen ons land binnen. Sommige soorten, zoals de malariamug of de Aziatische tijgermug, kunnen ernstige ziekten veroorzaken, maar ook dat komt in ons land amper voor. De kans dat dat gebeurt, is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zelfs ‘verwaarloosbaar klein’.

Waar we wel mee te maken hebben, is de opwarming van de aarde. Omdat het steeds warmer wordt, kunnen muggensoorten zich steeds verder verspreiden naar andere gebieden. Voorlopig hoeven we ons nog niet druk te maken om enge soorten, maar het is niet volledig uitgesloten dat we er ooit in ons land mee te maken krijgen.

Hoe ontstaat een muggenplaag?

Waar komen al die muggen ineens vandaan? Je zal het je ongetwijfeld weleens afgevraagd hebben. Muggen komen vooral in de lente en de zomer voor, als de omgeving genoeg gunstige kansen biedt. Muggenlarven ontwikkelen zich namelijk beter en sneller bij:

 • Stijgende temperaturen.
 • Veel regen. Hoe meer regen, hoe meer plekken ontstaan waar muggen hun broedplaatsen kunnen aanleggen.

De muggenlarven ontwikkelen zich het best als ze in stilstaand water opgroeien dat ook nog eens (sterk) vervuild is. Ze vinden daar dan genoeg dierlijke en plantaardige materialen waar ze zich mee kunnen voeden. Hoe langer het water stilstaat - men zegt: waar het water langer dan een week blijft stilstaan - hoe meer kans op nieuwe muggen. Dat staat als een paal… boven water.

In welke seizoenen kunnen we onze ‘muggenvrienden’ eigenlijk verwachten? Zodra de temperatuur boven de 10,5 graden komt, veranderen de eitjes van larven naar volwassen muggen. De zomer is het hoogtepunt in het muggenseizoen, maar wanneer de piek precies plaatsvindt, is afhankelijk van de ontwikkeling van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder de muggen zich laten zien in tuinen, op terrassen en balkons en in slaapkamers. Blijven ze je aanhoudend lastigvallen, dan kun je spreken van een muggenplaag.

Steekmuggen komen vooral in de zomer en nazomer voor. Daarna wordt het te koud voor ze. Emelten van langpootmuggen plunderen gewassen in het voorjaar en het najaar. Een motmuggenplaag ontstaat vooral als er lekkages in of onder je huis plaatsvinden, bijvoorbeeld in het riool. Dansmuggen komen het hele jaar voor, met de winter als piekperiode. Meestal is er letterlijk en figuurlijk geen wolkje aan de lucht, maar als dansmuggen een paringsvlucht uitvoeren dan kunnen ze met zijn allen een flinke zwerm vormen. Intussen moet jij je portemonnee trekken voor de wasstraat… en dat is natuurlijk een stuk minder romantisch.

Wanneer is de muggentijd voorbij?

De muggentijd is voorbij zodra de eerste vorst zich heeft aangediend én de temperatuur voor langere tijd onder de tien graden blijft. In sommige landen komt dit nooit voor en dan kan men dus ook niet spreken over een muggenseizoen. Ook in Nederland en België hebben we soms te maken met hele zachte winters, waardoor muggen lang actief blijven en we zelfs in december of januari nog muggen kunnen tegenkomen.

Waar zitten muggen in huis?

Muggen kunnen zowel in je huis als in je tuin voorkomen. Zitten ze in of onder je huis, dan moet je denken aan kelders, ondergelopen kruipruimtes, verstopte dakgoten, afvoerputjes of de riolering. Van daaruit trekken ze naar kamers in het huis, zoals je woonkamer of slaapkamer. Als het donker wordt en je in je bed ligt, komen de muggen op je af. Ze worden aangetrokken door je lichaamswarmte, je lichaamsgeuren en de kooldioxide in je adem. Die kunnen per persoon verschillen, daarom kan de een vaker worden gestoken dan de ander.

Waar zitten muggen in de tuin?

Muggen leggen hun eitjes op stilstaand water. Dit zijn hun broedplaatsen. Blijft het water een week of twee weken stilstaan, dan hebben muggenlarven voldoende tijd om zich te ontwikkelen. Je kunt de containers dan legen, afdekken of regelmatig vervangen. Mogelijk zijn dat:

 • vazen
 • vijvers
 • gieters
 • vogelbadjes
 • regentonnen
 • bloembakken
 • plantenbakken

Gevolgen van een muggenplaag

Je slaat vijftien keer naar een mug, maar uiteindelijk weet zij je toch te steken. Dat is al voldoende om je gek te maken, maar wat als je honderden muggen in huis hebt zoemen? Wat zijn eigenlijk de mogelijke gevolgen van een muggenplaag?

1. Muggenbeten

Stekende muggen zijn altijd vrouwtjes. Ze zullen je net zo lang proberen te steken tot ze bloed hebben ‘afgetapt’. Als de mug zich heeft gevoed, kan ze er weer een paar dagen tegenaan. Daarna komt ze weer terug om opnieuw te steken. Een muggenbeet veroorzaakt een rode bult die vooral de eerste dag heel erg jeukt. Hierna verdwijnt de klacht vanzelf.

Let wel, sommige mensen kunnen gevoeliger op een beet reageren dan anderen. In plaats van een bult kan er bij hen een brede rode schijf ontstaan. Weer anderen kunnen zelfs allergisch zijn voor muggenbeten; die reageren er nog heftiger op en kunnen langer met klachten rondlopen. Gelukkig kun je middelen kopen die de jeuk, dan wel de pijn, kunnen verlichten. Krab vooral niet aan de bultjes, anders houd je er misschien wel lelijke littekentjes aan over.

2. Ziektes door muggen

Het zijn vooral de tropische muggen die ernstige ziektes kunnen overdragen. Enkele daarvan zijn malaria, knokkelkoorts (dengue), gele koorts, Japanse encefalitis en het zikavirus, die door verschillende soorten muggen worden verspreid.

De gevolgen van dit soort ziektes kunnen heel ernstig zijn. Jaarlijks sterven er miljoenen mensen in de tropen aan malaria door de malariamug. Wie dus naar de tropen afreist, moet malariapillen slikken om besmetting te voorkomen. In 2015 brak het zikavirus uit in Brazilië: dit virus kan koorts veroorzaken bij volwassenen, maar is vooral schadelijk voor ongeboren kinderen. Zwangere vrouwen worden dan ook aangeraden om niet naar besmette gebieden af te reizen.

Gelukkig zijn er Belgie en Nederland geen muggen die ernstige ziektes kunnen overbrengen. Het is wel mogelijk dat er bijvoorbeeld een malariamug meekomt tijdens een goederentransport. Dit gebeurt echter zelden. Wie in ons land wel ziek wordt door malaria, heeft het meestal opgelopen tijdens een verblijf in een tropisch land.

3. Ziektes door muggen bij dieren

Ook vogels en vee kunnen na muggenbeten getroffen worden door ziektes. Zo kunnen vogels het westnijlvirus oplopen, maar ditzelfde virus kan ook mensen en paarden treffen. Gelukkig levert het virus bij 80% van de gestoken mensen geen symptomen op. Wie wel pech heeft krijgt koorts en als dat erger wordt is er ook een kans op encefalitis of meningitis.

Bepaalde muggensoorten kunnen eveneens blauwtong bij vee veroorzaken. Vooral schapen worden getroffen, maar ook geiten en runderen kunnen besmet raken. De dieren kunnen allerlei symptomen krijgen, zoals koorts of een opgezette, blauwachtige tong. In België en Nederland kwam het virus voor het eerst voor in 2006, maar sinds 2012 zijn we nu officieel vrij van blauwtong, mede dankzij de vaccinatie van de dieren.

4. Schade aan grond en planten

De emelt (larve) van de langpootmug kan in ons land schade aan gazons, gewassen en landbouwgrond veroorzaken. Helaas richten emelten zich vooral op gewassen waaraan de tuinbouw moet verdienen, zoals tuinkruiden, aardbeien, slasoorten of koolsoorten. Plunderingen door emelten zijn vaak dramatisch voor de omzet. Dan komen er ook nog eens mollen en vogels op de emelten af: op het terrein waarop de gewassen staan wordt dan nog meer schade aangericht. Het is een dan letterlijk een slachtveld!

5. Verkeershinder

Het komt niet vaak voor, maar als een zwerm dansmuggen over een weg scheert, dan kunnen ze behoorlijk hinderlijk zijn. Veel muggen komen dan op fietsers en motorvoertuigen terecht, die dan letterlijk zwart zien. Een extra tip: houd je mond dicht als je door zo’n zwerm moet fietsen!

6. Sterk verminderd wooncomfort

Een motmuggenplaag kan ontzettend vervelend zijn, omdat deze muggen zich door je hele huis kunnen verspreiden. Vaak worden wanden in keukens en badkamers helemaal bedekt met vliegen. Dit is niet alleen onhygiënisch; het is ook nog eens heel karwei om alle vliegenpoep op te ruimen.

Een muggenplaag voorkomen: hoe doe je dat?

In de zomer is het vrijwel altijd raak: steekmuggen zoemen je huis binnen om je hele gezin te steken. Uiteraard wil je dat voorkomen, maar op welke manieren?

 1. Smeer of spuit je huid in met een muggenwerend middel. Die kun je in drogisterijen of apotheken kopen. Wat ook kan helpen is een olie op basis van citroen en eucalyptus. Maar let op: als je veel zweet, zul je al dit soort middelen regelmatig moeten aanbrengen, anders hebben ze weinig zin.
 2. Houd je ramen en deuren ‘s avonds en ‘s nachts zoveel mogelijk gesloten. Heb je dat liever niet, dan kun je horren plaatsen.
 3. Voor ventilatieopeningen kun je horrengaas plaatsen. Zorg er wel voor dat je woning daarna nog voldoende geventileerd blijft.
 4. Het maakt niet uit of je het licht in je kamer aan- of uitdoet. Muggen komen af op lichaamsgeuren, dus ze zullen je toch weten te vinden.
 5. Ga je een lange zomernacht tegemoet, dan kun je het beste lange mouwen en broekspijpen dragen. Muggen kunnen lastig door stof prikken.
 6. Muggen hebben een hekel aan tocht, want het bemoeilijkt hun vlucht. Laat je kamers overdag goed doortochten door de ramen tegen elkaar open te zetten. Je kunt ook een ventilator plaatsen of de airconditioning aanzetten (als je bijvoorbeeld in een hotelkamer verblijft).
 7. Je kunt rond ieder bed een klamboe plaatsen. Zeker als je in de tropen verblijft, is dat een goed idee. Vaak zijn klamboes ook nog eens geïmpregneerd met een antimuggenmiddel. Als dat zo is, dan moet je ervoor zorgen dat je niet tegen de klamboe aan gaat liggen. Heb je kleine kinderen of ben je zwanger, dan kun je beter geen geïmpregneerde klamboes voor de bedden gebruiken.
 8. Controleer klamboes regelmatig op gaten of scheurtjes en vervang ze meteen als dat nodig blijkt, anders hebben ze geen zin.
 9. Los lekkages in en rond je woning zo snel mogelijk op, want het vocht kan veel muggen aantrekken. Voor dit soort klussen kun je bij ons een goede rioolvakman vinden.
 10. Houd je goten en afvoeren goed schoon, dan kunnen er ook geen muggen op afkomen.
 11. Plaatsen waar water blijft staan, kun je beter droogmaken of afdekken. Denk aan goten, emmers, regentonnen of bloembakken in de tuin. Door het water te verwijderen kunnen er geen muggeneitjes op worden gelegd. Dek je het water af, dan kunnen de muggen die daarin zijn ontstaan niet uitvliegen en er kunnen ook geen nieuwe eitjes meer in worden gelegd.
 12. Als je een vijver in je tuin hebt, ga je die natuurlijk niet droogleggen. Tenzij je dat al van plan was. Hoe voorkom je dan dat de muggen daar broedplaatsen gaan aanleggen? Door vissen uit te zetten die muggen en muggeneitjes eten.
 13. Terug naar de vijver. Wil je daar geen vissen in, dan kun je er ook voor zorgen dat het water in beweging blijft, bijvoorbeeld met een fontein. Staat misschien nog mooi ook!
 14. Je kunt ook een pomp in vijver plaatsen om voor beweging in het water te zorgen.
 15. Bepaalde planten in of rond je vijver kunnen beestjes aantrekken die graag muggenlarven eten, zoals kikkers. Pas dan wel op voor een kikkerplaag...

Zelf muggen bestrijden: wat werkt?

Als je geen muggen kan voorkomen, dan moet je ze bestrijden. Het probleem is dat je er een uur over kan doen om een mug in je kamer te vinden. Als je hem dan platslaat, mag je niet missen. Is het raak, dan zit er ook nog eens een vieze vlek op je muur of meubel. Wat werkt misschien beter?

Het allerbelangrijkste is dat je de bron van de muggenplaag aanpakt. Dat is dus de broedplaats, of meerdere broedplaatsen. Je moet dan even op onderzoek uit. Hebben ze een broedplaats in je huis of een broedplaats in je tuin gemaakt? Je kunt dan al allerlei maatregelen treffen om te voorkomen dat de muggenplaag nog erger wordt. Bijvoorbeeld door bronnen met stilstaand water te legen of af te dekken.

Ga je zelf muggen bestrijden, dan kun je het volgende doen:

1. Gebruik een muggenspray.

Met een spray kun je tegen muggen spuiten. Vanuit het midden van de kamer moet je het middel in alle bovenhoeken spuiten. Gebruik alleen middelen die zijn toegelaten door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden).

2. Plaats een muggenstekker

Een muggenstekker is een apparaatje dat muggen met een ultrasoon geluid kan verjagen. Het wordt meestal in slaapkamers gebruikt. Je steekt het in het stopcontact en dan is het afwachten.

3. Plaats een muggenlamp

In een muggenlamp zit een lamp die uv-licht afgeeft. Muggen worden door dit licht aangetrokken. Achterin de lamp zit ook een elektrocutierooster. Als de vliegen in de lamp vliegen, worden ze door dit rooster nagenoeg gefrituurd.

4. Zorg voor tocht in je woning

Zet overdag alle ramen (en deuren) tegen elkaar open. Je voorkomt niet dat alle muggen verdwijnen, maar je bemoeilijkt wel hun vlucht. Met wat geluk tochten er ook een aantal je woning uit.

Muggen professioneel bestrijden

Je hoopt natuurlijk van niet, maar een muggenplaag kan flink uit de hand lopen. Als de muggen maar blijven komen, dan kun je beter een ongediertebestrijder bellen. Die helpt je maar al te graag van het probleem af, want zeg nou zelf, wie is er wél dol op muggen?

De ongediertebestrijder komt langs en gaat je muggenprobleem analyseren. Hij kan dan tegelijkertijd bepalen wat hij voor je kan doen en welke kosten daaraan verbonden zijn. Die kosten zijn afhankelijk van de volgende zaken:

 1. Hoe groot is de plaag? Dat wil zeggen: zijn er veel of weinig muggen?
 2. Welke muggensoort zorgt voor overlast?
 3. Waar zitten de broedplaatsen en zitten die op een makkelijk te bereiken plek?
 4. Welke bestrijdingsmethode past het best bij de situatie?
 5. Hoeveel tijd is er nodig om alle broedplaatsen en muggen uit te roeien?

De bron van een muggenplaag is altijd de broedplaats. Misschien zijn er zelfs meerdere broedplaatsen in je huis of tuin aanwezig. Soms is daar wel wat voorbereiding voor nodig:

Muggen in je kruipruimte
Grondwater in je kruipruimte kan veel muggen aantrekken. Het beste is om het water dan eerst te (laten) verwijderen. Pas als het weg is, kan de bestrijder in de kruipruimte voor je aan de slag gaan.

Muggen door lekkage

Als je ergens in huis een lek hebt, dan zijn de muggen er als de kippen bij. Zeker in de zomer. Je moet eerst dit lek laten oplossen, zodat er geen nieuwe muggen meer bij kunnen komen.

Muggen door verstopping

Muggen komen graag langs bij verstopte afvoeren en goten. Deze moet je eerst reinigen, zodat je de bron van de plaag in ieder geval hebt verwijderd. Hierna kan de bestrijder alle muggen en overgebleven eitjes doden.

Muggen door rioolproblemen

Heb je muggen door een rioolprobleem, dan moet je dat ook eerst oplossen. Bel een rioolvakman en schakel daarna pas een bestrijder in.

Insecticide tegen muggen: waar mag het en waar niet?

Als een ongediertebestrijder muggen gaat bestrijden, dan gebruikt hij een mengsel van water en insecticide. Dit mengsel wordt dan met behulp van een koudvernevelaar in besmette ruimtes (waar de broedplaatsen zijn) gespoten. Hier zijn wel een aantal regels voor:

 1. De insecticide mag niet buiten worden gespoten, want het kan schade toebrengen aan andere insecten, vissen en vogels. Het is ook niet goed voor het milieu.
 2. De insecticide mag wel binnen worden gebruikt, zoals in slaapkamers, kelders of kruipruimtes.
 3. Slaapkamers van kleine kinderen mogen nooit behandeld worden.

Gesloten ruimtes, zoals de kruipruimte, worden niet door de bestrijder zelf betreden, anders zou hij zelf de giftige damp kunnen inademen. Hij koppelt dan een slang aan de vernevelaar om het middel in de ruimte te kunnen verspreiden. De damp roeit de broedplaatsen uit en na een paar dagen zijn ook alle muggen verdwenen. Zolang er geen broedplaatsen meer zitten of bijkomen, is jouw muggenprobleem dan opgelost. Hierna kan het overigens geen kwaad om de voorzorgsmaatregelen nog eens door te nemen. Zo ben jij voortaan beter voorbereid tegen vervelende muggen!

Heb jij last van een muggenplaag? Neem dan contact op met Beestjes Kwijt. Wij zorgen dat jij een bestrijder uit je eigen regio aan de lijn krijgt!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder