Beestje onbekend
readtime 6 Minuten

Peter Traas: 'Beesten doodmaken is niet leuk toch?'

24 Apr 2019 • redactie

Peter Traas is eigenaar van Traas Ongediertebestrijding. Aan de hand van biologische bestrijdingsmethodes en innovatieve bouwconcepten wil hij mensen bewust maken van het gegeven dat ongedierte ook op andere manieren bestreden kan worden. Hoe bevlogen is Peter? Graag doet deze professionele ongediertebestrijder een boekje open over zijn unieke bedrijf. Peter kom je tegen in de plaatsen Goes, Kapelle, Middelburg, Sluis, Terneuzen, Vlissingen en Woensdrecht.

Hoe ben je in de ongediertebestrijding terechtgekomen?

Ik ben altijd veel met de natuur bezig geweest. Zo hadden mijn grootouders een boerderij, waar ik wel eens muizen bestreed. Later kwam ik in de supermarktwereld terecht, waar ik voor veel zaken verantwoordelijk was. Dat varieerde van kassawerk tot muizenbestrijding. In 1997 begon ik voor mezelf met een onderhoudsbedrijf. Hieruit kwam niet genoeg werk voort, dus ik deed er parttime werk als postbode bij.

De omslag kwam in 2001. Ik kreeg toen een ongeluk en heb daardoor twee mannen moeten aannemen bij mijn onderhoudsbedrijf. Zij werken nog steeds voor mij. Weer twee jaar later nam ik nog een derde man aan. Vanaf dat moment is Traas heel hard gegroeid als bedrijf.

Wat maakt Traas Ongediertebestrijding anders dan andere bedrijven?

Ik denk dat we als bestrijdingsbedrijf best uniek zijn in het bedenken van alternatieve oplossingen. Is het bijvoorbeeld echt nodig dat een bepaald beestje gedood wordt? Kan het ongedierteprobleem ook op een andere manier opgelost worden? Door zo te denken varen we bij Traas onze eigen koers.

Hoe lost Traas ongedierteproblemen dan op? Kun je wat voorbeelden noemen?

Wij werken al ruim 18 jaar voor vakantieparken. Huisjes die daar aan oevertjes liggen kunnen last krijgen van spinnen. De meeste bedrijven zouden meteen tegen de spinnen gaan spuiten, maar wij vragen verder: hoe komt het dat die spinnen daar zitten? Een mogelijke oorzaak is het water veel insecten aantrekt en die trekken weer spinnen aan. Denken we nóg een stap terug, dan zien we dat er in het water geen vissen zitten. Die zetten we dan uit, zodat de vissen de insecten zullen opeten. Ik denk dat we zo bij meerdere parken al miljoenen vissen hebben uitgezet.

Natuurlijk werken wij ook veel samen met de hoveniers van de vakantieparken. We denken met ze mee, bijvoorbeeld over muggen. Goed, de parken zijn vaak rijk aan water, dus er zijn ook vaak muggen. Waarom planten we dan niet een paar notenbomen tegen de muggen? Dit soort oplossingen ken ik nog van vroeger. Iedere boerderij had toen een notenboom bij de achterdeur staan. Er komt dan geen mug meer door het slaapkamerraam.

Jullie zoeken dus vooral naar biologische oplossingen?

We voeren bewust drie logo’s: Traas Ongediertebestrijding, Traas Nature Care en Traas Building Care. We doen aan ongediertebestrijding, maar we willen ook zorg dragen voor de natuur en mensen bewust maken van de dieren die in ons land leven.

Zo proberen wij bepaalde vogelsoorten te bevorderen, zoals mussen, torenvalken of gierzwaluwen door er houten kasten voor te maken. Zelf heb ik ook gierzwaluwen thuis. Deze zijn gezenderd en iedere dag vraag ik me af: waar zijn ze geweest? Gierzwaluwen kunnen namelijk binnen een dag naar Parijs vliegen. Dit doen ze enkel om te jagen, dan komen ze weer terug. Als je dit soort dingen van dieren weet, dan wil je toch nooit meer een beest doodmaken?

Maar is bestrijding altijd wel mogelijk zonder de beestjes te doden?

Als je last van vlooien hebt, dan moet je gewoon gif gebruiken. Dat kan niet anders. Maar bij ratten en muizen is het toch een ander verhaal. Ik zit in verschillende commissies, waar ik heel vaak roep dat muizen en ratten ook zonder gif kunnen worden bestreden. Dit wordt niet altijd even goed ontvangen, bijvoorbeeld door leveranciers. Maar het stimuleert me wel om andere oplossingen te bedenken.

Wat heb je dan voor ratten en muizen bedacht?

We werden door een gemeente gebeld voor rattenoverlast. De ratten bevonden zich in lage bosjes, tussen allerlei winkels in. Je zag daar allemaal rattenkisten staan, want je mag geen gif buiten gebruiken. Het probleem met die kisten is dat er bijvoorbeeld dierenactivisten met stokjes in die kisten gaan zitten, zodat de klemmen niet meer scherp staan. Je moet dan met creatievere oplossingen komen, zoals rattenhotels.

Rattenhotels lijken op schuurtjes of transformatorhuisjes en wegen ongeveer 10.000 kilo. De hotels staan op een laag beton met daarin allerlei gaten waar buizen doorheen lopen. In die buizen moet een draai zitten, anders komen de merels er ook in terecht. Je legt lokaas in het hotel voor de ratten, zoals walnoten of visolie. De ratten komen dan als een speer binnen. Je mag zelfs gif gebruiken in het rattenhotel, want dit geldt ook als ´binnenshuis´. Dit is nu echt een voorbeeld van creatief bestrijden!

Je kunt ook bloembakken gebruiken. Een plant heeft namelijk maar zoveel ruimte nodig. Onderin de bak heb je ruimte om een klem te zetten. Waarom zou je geen bloembakken maken met een deurtje erin? Je zet een slot erop en maakt gaten in de bak zodat je het voer kan plaatsen. Loop je over een terras, dan zie je niet dat het een val is. Bij Traas zijn we sterk in dit soort oplossingen.

Vind je constructies bedenken leuker dan het bestrijden zelf?

Ja, want beesten doodmaken is niet leuk toch? Ik vind namelijk niet dat het doden van beesten het uitgangspunt mag zijn. Ik heb thuis ongeveer 200 dieren, zoals ezels, schapen, geiten, kippen, kalkoenen en een stuk of 50 parelhoenders. Wat die parelhoenders doen? De hele dag lopen die op een rijtje in een U-vorm. Waarom die dat doen? Ik heb overal naar het antwoord gezocht, maar kon het nergens vinden. Op een zondag lag ik weer met een verrekijker in de tuin. Toen viel me op dat de parelhoenders op kleine springende beestjes jagen. Ik dacht toen: hé, we hebben toch problemen met teken in Nederland? Kunnen we daar geen parelhoenders voor inzetten? Ik vind het heel leuk om over dat soort dingen na te denken.

Wat vind jij het lastigste beest om te bestrijden?

De bedwants… en dat is sowieso een lelijk beest, haha. Nee, het probleem is dat bedwantsen erg moeilijk te bestrijden zijn. Hotels bellen bijvoorbeeld voor een penthouse dat 450 euro per nacht kost. Ze verwachten dat we komen, dat we het oplossen en dat we meteen weer weg zijn, maar zo werkt het niet. Tot overmaat van ramp boeken ze de klant meestal ook meteen om naar een andere kamer. Die neemt die bedwantsen vanuit de besmette kamer mee naar de nieuwe kamer. Tja, dan zakt de moed ons wel in de schoenen. Dit komt puur voort uit het feit dat mensen eigenlijk niet beseffen met wat voor beest ze eigenlijk te maken hebben.

Hoe bestrijden jullie bedwantsen eigenlijk?

Ik geloof niet in één methode om bedwantsen te bestrijden, want ieder bedwantsenprobleem is anders. Ik geloof ook niet in bestrijding met hitte, want op het moment dat je een kamer op gaat warmen, kruipen bedwantsen weg in de wanden. Je kunt een kamer wel tot 50 graden verhitten, maar die hitte bereikt de beestjes in de wanden niet. Dan heb je nog te maken met vervolgschade door de hitte, zoals kasten die inkrimpen.

Maar wat zou je dan wel moeten doen bij bedwantsen?

Dat verschilt per situatie. Eerst en vooral moet er een inspectie worden uitgevoerd. Is er vloerbedekking? Hoe zijn de wanden opgebouwd? Kunnen we heel veel afdichten? We adviseren altijd om in ieder geval direct de matrassen weg te gooien en het liefst ook de ledikanten. Staan er heel veel spullen in de kamer, dan gaat de bestrijding niet meevallen. Je moet alles verplaatsen met het risico dat je de plaag verder verspreid.

De meest ideale situatie is dat een hotel instemt met een restyling. Onze jongens van Traas Building Care bouwen namelijk niet alleen hotels voor ongedierte, maar ze kunnen ook hele kamers renoveren. Ze slopen alles. Ze halen bijvoorbeeld de wanden eruit, halen de stopcontacten eraf en kitten alles van voor tot achter dicht. Tussendoor bestrijden we de bedwantsen. Nieuwe meubels erin en klaar. Zo verzorgen wij de klant van A tot Z. Nee, een ingreep zoals deze is niet goedkoop, maar we kunnen het werk al binnen twee dagen na melding doen. Zo snel kan het gaan.

Jullie bieden dus totaaloplossingen?

Ik denk dat we in onze branche best uniek zijn in het bedenken van totaaloplossingen. We bestrijden niet alleen ongedierte: we bouwen innovatieve vallen en voeren ook reparaties uit als er schade door ongedierte is aangericht. Dit kunnen we met Traas Building Care. We doen ook onderzoek naar de staat van hout. Slecht hout behandelen we met epoxyhars waardoor het weer zo goed als nieuw is. Voor klustervliegen hebben we speciale vliegenlampen ontworpen. Mét een speciaal frame, zodat dwergvleermuizen er niet in kunnen belanden, want we willen natuurlijk geen bijvangst.  

Je hoofdvestiging zit in Zeeland. Komen er in Zeeland andere soorten ongedierte voor dan, laten we zeggen, in de Randstad?

In Zeeland hebben we relatief weinig last van bedwantsen. In ons Noord-Holland rayon komen we die veel vaker tegen. In Zeeland komen houtworm, meeuwen en kauwen voor, maar vooral meeuwen. Zoals in Vlissingen nu. De meeuwen broeden op het dak en vissen oesters of mosselen uit de zee. Die slaan ze dan zo door het dakbeschot heen. En dan heb je ook nog eens te maken met grote mantelmeeuwen. Dat zijn krachtpatsers.

In Zeeland hebben we ook Aziatische hoornaars gehad. Wij hebben die als enige bedrijf in Nederland al drie keer bestreden. Deze hoornaars komen uit Frankrijk en ze moorden bijen uit. Dat willen we hier natuurlijk niet hebben. Hoe ze in Nederland zijn gekomen? Ik geloof niet echt in klimaatsverandering als oorzaak. Bedenk dat mensen continu van de ene naar de andere kant van de wereld vliegen. Ongedierte kan zich op die manier snel verspreiden.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder