Bedwantsen
readtime 4 Minuten

Bedmijt: wat is het en hoe kom je ervan af?

08 May 2019 • redactie

Bedmijten zijn overal ongewenst. Ze verblijven in bedden, zuigen bloed en zorgen voor stank en vervuiling in woningen en hotels. Mensen die last hebben van bedmijten bellen onze bestrijders soms in tranen op: zo erg kan de plaag zijn. Blijf niet hangen in een vermoeden, maar pak de bedmijt aan door het beestje op tijd te herkennen!

Wat is een bedmijt?

Een bedmijt is een heel klein ongedierte. Officieel bestaat een ‘bedmijt’ eigenlijk niet. De term wordt vooral gebruikt bij bedwantsen bestrijden. Dit is niet vreemd, want wantsen en mijten worden wel vaker door leken verward. Zeker is dat bedmijten voor ontzettend hardnekkige plagen kunnen zorgen. Als jij vermoedt dat je last hebt van bedmijten, dan moet je zo snel mogelijk op onderzoek uitgaan en een professional inhuren voor de bestrijding.

Hoe kom je aan bedmijten?

Bedmijten worden voornamelijk verspreid door reizigers. Je verblijft bijvoorbeeld in een hotelkamer waar bedmijten in het bed, in de nachtkastjes of in de tapijten zitten. De mijten duiken ongezien je koffer in en je neemt ze mee naar huis. Daar kruipen de beestjes de koffer uit. Ze verstoppen zich dan op de gekste en meest lastig te bereiken plekken. Hier begint de ellende.

Als je in bed ligt, verlies je vocht. Door je lichaamstemperatuur wordt het ook lekker warm in bed. Behaaglijk? Dat houdt op zodra de bedmijten bij je in bed kruipen. Want juist door de warmte en het vocht kunnen hun eitjes en hun larven zich snel ontwikkelen. De larven en de volwassen exemplaren zuigen bovendien letterlijk het bloed uit je lijf en dat is al helemaal verre van behaaglijk.

Bedmijt herkennen: waar moet je vooral op letten?

Een bedmijt is erg klein en kan zich overal in verstoppen. Dit maakt het herkennen van bedmijten niet makkelijk, maar het is ook niet onmogelijk. Waar moet je precies op letten?

  1. Witte korreltjes; in de naden en de zomen van je matras, bij plinten, bedpoten en hoofdborden kunnen eitjes zijn.
  2. Let op larven van bedmijten. Deze worden ook wel ‘nimfen’ genoemd. Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen.
  3. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen.
  4. Bedmijten kunnen alleen kruipen. Zie je iets springen of vliegen, dan is het zeker geen bedmijt.
  5. Check je lakens en dekens op uitwerpselen van bedmijten. Dit kunnen rode of zwarte vlekjes zijn. Deze zijn het best zichtbaar op lichtgekleurde lakens.
  6. Bedmijten zijn alleen ‘s nachts actief. Overdag laten ze zich alleen zien als ze erge honger hebben.
  7. ‘S nachts wordt je gebeten door bedmijten. Vaak is dat het eerste teken van hun aanwezigheid!

Bedmijt beten herkennen: hoe doe je dat?

Als je ‘s nachts in bed ligt te slapen, kun je door één of meerdere bedmijten gebeten worden. Van de beten zelf voel je niets, des te schokkender is het als je de volgende morgen wakker wordt met een gekmakende jeukende huid. Was het echt een mijt? Beet hij zelfs meerdere keren? Hier een kleine checklist om bedmijt beten te herkennen!

  1. De beten vormen een rijtje op je huid. Dit komt voor als de bedmijt wordt verstoord tijdens het bloedzuigen. Hij bijt dan een paar keer opnieuw.
  2. Je ziet kleine ronde bultjes, vooral in je nek en op je handen, armen en benen.
  3. De bultjes jeuken heel erg!

Waarom de bultjes zo jeuken? Als een bedmijt bijt, laat het meerdere stofjes achter in je huid. Deze helpen de mijt om het bloed makkelijker op te zuigen. Helaas zijn het ook deze stofjes die jeuk en roodheid veroorzaken.

Bedmijt uitslag: hoe behandel je een mijten beet?

Bedmijten kunnen, voor zover bekend, geen ziektes veroorzaken of doorgeven. Allergische reacties kunnen wel voorkomen bij mensen die zeer gevoelig zijn voor insectenbeten. Artsen adviseren om vooral niet aan de bultjes te krabben, anders kun je er nare littekens aan de beten overhouden. Je kunt wel een zalfje gebruiken om de jeuk te verzachten. Bedmijt beten verdwijnen na enkele weken vanzelf.

Bedmijten bestrijden

Bedmijten bestrijden uit je huis of hotel? Zelf sproeien met een insectenspray helpt niet: daar zijn de bedmijten vaak te talrijk voor. Bovendien weten ze zich overal te verstoppen, ook op plekken die je bijna onmogelijk lijken, zoals in mobiele telefoons en stopcontacten. Tja, de beestjes zijn immers dol op warmte en dat vinden ze in elektrische apparaten.

Onze beste advies voor bedmijten bestrijden? Neem direct contact op met een ongediertebestrijder als je (denkt dat je) last hebt van bedmijten. Hij kan een inspectie uitvoeren en de bedmijten uitroeien met insecticide, stoom of hitte. Na de inspectie krijg je sowieso een plan van aanpak aangeboden: hierin beschrijft de bestrijder wat hij voor je kan doen en wat het bedmijten bestrijden precies gaat kosten.

Geef bedmijten geen kans: bel ons!

Bedmijten kunnen je leven vergallen, zeker als ze in elke ruimte van je woning of hotel zitten. Geef ze geen kans om zich verder te verspreiden: bel nu voor een zeer bekwame professional uit je eigen regio!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder