Vlooienplaag bestrijden

Vlooien leven graag op behaarde levende wezens. Dit betekent dat huisdieren zoals katten, honden, cavia’s of konijnen last van ze kunnen krijgen. Bovendien kunnen bepaalde soorten vlooien ook boerderijdieren lastigvallen, zoals geiten of varkens.

Als de vlooien zich eenmaal in een vacht hebben genesteld, bijten zij zich daar stevig in vast. Dit leidt tot ondraaglijke jeuk! Een vlooienplaag kan daarom de meest kalme dieren - en in zeldzame gevallen ook mensen - tot waanzin drijven. Misschien heeft u onverhoopt al last van één van de volgende soorten plagen.

Vlooienplaag kat

De meeste vlooienplagen in huis onstaan dankzij de kattenvlo. De kattenvlo bijt bij voorkeur honden en katten, maar kan ook op mensen overspringen. Dit gebeurt alleen niet vaak, want mensen hebben geen dikke warme vacht op hun lijf. Hoe dan ook, als u uw kat ziet krabben, dan doet u er goed aan om uw dier even te controleren voor de plaag zich verder uitbreidt.

Vlooienplaag hond

De hondenvlo is ons land bijna verdwenen, maar dit betekent niet dat uw hond geen last kan krijgen van kattenvlooien. Als u uw trouwe viervoeter veel ziet krabben, dan kun u hem beter even doorkammen met een vlooienkam. Wat u vindt, kunt u op een wit papiertje leggen en bestuderen. Ziet u piepkleine beestjes? Dan heeft u vast met vlooien te maken!

Vlooienplaag konijn

Vlooien van katten of honden kunnen naar konijnen overspringen als deze zich in dezelfde woning bevinden. Als u konijnen in een buitenhok houdt, dan moet u er ook rekening mee houden dat egelvlooien ook op konijnen kunnen overgaan. Nog vervelender is dat konijnen myxomatose kunnen krijgen van vlooien. Deze ziekte heeft helaas vaak een dodelijke afloop!

Vlooienplaag kippen

Kippenvlooien zijn weer andere soorten vlooien dan kattenvlooien of hondenvlooien. Ze zijn beter zichtbaar en lijken wel gepantserd. De kippen kunnen ze daarom lastig doodpikken. Op de kippen kunnen kale plekken ontstaan doordat ze tegen wanden schuren om zich van de jeuk te verlossen. Kippenvlooien kunnen ernstige bloedarmoede bij kippen veroorzaken. Kippen kunnen overigens ook last krijgen van de gewone vogelvlo.

Vlooienplaag vogels

De gewone vogelvlo zit vooral in nesten van vogels. Vogelvlooien leven daar vaak samen met andere soorten ongedierte, zoals mijten en teken. Is een besmet nest op een woning of op een stal gebouwd, dan moet u oppassen. Op het moment dat de kuikens in het nest uitvliegen, gaan de vlooien zich verplaatsen. Soms komen ze dan in de woning of in de stal terecht. Vogelvlooien bijten ook mensen en dieren, maar ze kunnen zich gelukkig nooit lang in een woning handhaven.

Vlooienplaag boerderijdieren

De mensenvlo, die al bijna uitgestorven is, kan nog wel eens voorkomen op boerderijdieren, zoals varkens en geiten. Van oorsprong is de mensenvlo ook geen echte ‘mensenvlo’, maar een varkensvlo. Het is dus niet zo gek dat deze de voorkeur heeft voor varkens. Soms springen ze ook over naar dassen, vossen en zwijnen. Vlooien komen overigens nooit voor op koeien en paarden; deze hebben eerder last van luizen, mijten of (steek-)vliegen.

Hoe ziet een vlo eruit?

Vlooien zijn bruine tot zwarte insecten van anderhalf tot vier millimeter lang. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze moeilijk met het blote oog te zien. Een vlooienrug is plat, maar hoe meer bloed de vlo drinkt, hoe meer de vlo gaat opzwellen. Het lijfje krijgt dan ook een rode kleur. Tot slot kunnen vlooien kruipen en heel ver springen, maar ze kunnen niet vliegen.

Natuurlijk verschillen de eerder genoemde vlooiensoorten enigszins van uiterlijk, maar voor de bestrijding maakt dat niet. Geen enkele vlo kan namelijk insecticide overleven, mits die op een professionele wijze wordt toegepast!

Hoe ontstaat een vlooienplaag in huis?

Terwijl u dit misschien al krabbend leest, verspreiden de vlooien zich razendsnel in uw huis. Natuurlijk vraagt u zich af hoe ze zijn binnengekomen. Dat kan op verschillende manieren gebeurd zijn:

 1. Uw huisdier is buiten in contact gekomen met een soortgenoot die vlooien had. De vlooien zijn toen waarschijnlijk overgesprongen.
 2. Uw huisdier is buiten op een plek gaan liggen waar vlooieneitjes lagen. Deze eitjes zijn toen aan de vacht gaan kleven en hebben zich door de warmte van de vacht verder ontwikkeld.
 3. U bent zelf buiten geweest en er zijn vlooieneitjes aan uw schoenen blijven kleven. Deze heeft u toen nietsvermoedend naar binnen gebracht.

Ook belangrijk: vlooien kunnen het hele jaar door opduiken, maar vooral in de zomer. Daarom krijgen veel mensen last van ze als ze terugkomen van hun vakantie. Hoe dat komt? Vlooien en vlooieneitjes zijn meestal op de vloer te vinden. Bij voldoende warmte en trillingen op de vloer worden de vlooien actief en komen de eitjes uit. Tijdens uw vakantie ontstaan er geen trillingen op de vloer, tenzij er een inbreker in huis zit, wat we niet voor u hopen. Dan nog zal hij door de trillingen - die hij door zijn passen veroorzaakt - worden besprongen door uitgehongerde en nieuwe vlooien. Net goed! Maar wat als u zelf besprongen wordt als u terugkomt van uw vakantie? Dat wilt u natuurlijk voorkomen!

Hoe snel planten vlooien zich voort?

Het antwoord is: razendsnel. U hoeft maar één enkele vrouwelijke vlo in huis te krijgen en u heeft een mum van tijd een vlooienplaag in huis. Dat werkt zo:

 • Een vrouwelijke vlo legt honderden eitjes op de huid van haar gastheer. Voor ze die eitjes kan leggen, moet ze zich eerst goed voeden met bloed.
 • De eitjes komen uit en veranderen in larven.
 • De larven verpoppen zich en deze poppen groeien uit tot volwassen exemplaren.
 • Zodra de larve volwassen is, wacht het in de pop tot er een gastheer voorbij komt. De cyclus begint dan van voren af aan.

Een vlooienbeet ontdekken: hoe doet u dat?

Vlooienbeten zijn echt geen pretje! Ze doen zeer, kunnen onophoudelijk jeuken en kunnen huiduitslag veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor vlooienspeeksel. Hopelijk behoort u niet tot die groep, maar als dit u overkomt, moet u even uw huisarts raadplegen.

Vlooien bijten vooral ‘s nachts, als u knus in bed ligt. Hun beten zijn amper voelbaar. Als een vlo bijt, voedt hij zich met bloed. Tegelijkertijd brengt hij speeksel in de wond om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt; zo kan hij het makkelijker drinken. Juist dat speeksel kan allergische reacties bij mensen opwekken en huiduitslag doen ontstaan.

Na verloop van tijd ontdekt u een rood bultje op uw lichaam… of meerdere op een rij. Dit laatste komt voor als de vlo een paar ‘testbeten’ heeft uitgevoerd. U heeft bijvoorbeeld bewogen waardoor het opnieuw in u moest happen. De bultjes op uw lichaam doen zeer en u moet zich goed inhouden om niet te krabben. Na een poosje verdwijnen deze klachten vanzelf, maar het is erg vervelend om dit mee te moeten maken.

Vlooienbeet bij dieren

U kunt uw huisdier ook controleren op vlooienbeten. Pak een vlooienkam en kam uw dier goed door. Schuif de vacht opzij en controleer op rode bulten op de huid. Het is mogelijk dat u ook de vlooien aantreft. In dat geval hoeft u niet langer te twijfelen. Help uw huisdier zo snel mogelijk: als de vlooien lang op de huid zitten, kan het arme beestje aan bloedarmoede gaan lijden. Is dat al het geval, dan moet u natuurlijk naar de dierenarts.

Uw huisdier kan ook een vlo inslikken die besmet is met lintworm. Soms gebeurt dat als een kat of hond zichzelf likt en per ongeluk een vlo meeneemt. Dit kan ernstig worden! Geen enkel levend wezen zit te wachten op een lintworm, dus laat uw dier dan ook zo snel mogelijk behandelen door een arts!

Hoe is een vlooienplaag te voorkomen?

Een vlooienplaag is lastig te voorkomen. Komen er eenmaal vlooien of vlooieneitjes in uw huis, dan is het kwaad al gauw geschied. Gelukkig kunt u een vlooienplaag wel beheersen en dat doet u door deze tips op te volgen:

 • Was de (slaap-)kleedjes van uw dier regelmatig op een hoge temperatuur. Dat overleven vlooien niet.
 • Voorzie uw stofzuigerzak van een vlooienband.
 • Check de vacht van uw dieren regelmatig.
 • Kam de vacht van uw dieren regelmatig. Gebruik hiervoor een vlooienkam.
 • Stofzuig regelmatig stoffen meubilair en vloerbedekking. Onthoud dat daar altijd veel vlooien en eitjes kunnen zitten.
 • Behandel uw dieren op regelmatige basis met vlooienmiddel zodat de vlooien het meeliften niet overleven.
 • Verwijder oude vogelnesten op daken van woningen of stallen. Reinig de plek waar het nest heeft gestaan daarna grondig.

Hoe kunt u een vlooienplaag in huis bestrijden?

In sommige gevallen kunt u de vlooien bestrijden, zonder dat u daarvoor een professionele ongediertebestrijder hoeft in te schakelen. Er zijn genoeg vlooienmiddelen op de markt. Zeker voor uw huisdieren zijn er tabletten, pipetjes, poeders, druppels en vlooienbanden verkrijgbaar. In uw woning zelf kunt u sprays gebruiken of vlooienvallen inzetten. Dan zijn er nog twee mogelijkheden die u (tegelijkertijd) kunt inzetten:

 1. Stofzuig zo vaak mogelijk. Vergeet daarbij niet om de kleinste naden en kieren mee te nemen, want daar zitten de vlooien met hun nageslacht vaak verstopt! Vergeet ook niet om de stofzuigerzak daarna weg te gooien, anders kunt u straks weer opnieuw beginnen.
 2. Klop beddengoed, matten of vloerkleedjes goed uit. Doe dit uiteraard buiten. Als uw vloerbekleding ook in de wasmachine mag, dan is dat mooi meegenomen! Was dan alles op een temperatuur van minstens 60 graden. Vlooien zijn niet bestand tegen deze hitte.
 3. U kunt een stoomapparaat gebruiken om vlooien te doden. Ook hier geldt dat u geen enkel naadje, kiertje of plint mag overslaan. Bovendien helpt dit ook alleen als de plaag niet al te ernstig is, wat bijna nooit het geval is. Bij een vlooienplaag zijn de vlooien meestal talrijk!

Helaas zijn deze middelen niet altijd effectief. Het probleem met een vlooienplaag is juist altijd dat het niet om een paar vlooien gaat, maar om honderden. U kunt bij een groot aantal vlooien dus beter een professional inschakelen. Onze ongediertebestrijders staan uiteraard voor u klaar. Zij hebben al duizenden, zo niet miljoenen, vlooien bestreden en laten zich niet uit het veld slaan door deze parasieten!

Offerte en werkwijze aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in Nederland. Bel 085 - 029 2200 of vul onderstaand formulier in voor een offerte, werkwijze en het maken van een afspraak!