Muizen in huis bestrijden

Muizen in huis: daar wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf. Muizen zijn namelijk niet zo onschuldig als ze eruitzien. Sommige mensen zijn er zelfs bang voor en ze kunnen voor enorme overlast zorgen.

Muizen zijn soms genoodzaakt een ander onderkomen te zoeken wanneer hun leefomgeving wordt verstoord, door bijvoorbeeld de sloop van huizen of bedrijfspanden. Net als jij zoekt de muis een behaaglijke plek om te kunnen leven. Juist in je huis vinden muizen warmte, voedsel en bescherming tegen allerlei soorten vijanden.

De aanwezigheid van muizen in huis kan zeer vervelende gevolgen hebben. Denk hierbij aan grote knaagschade aan je huis en eigendommen, maar ook aan de hygiëne. Muizen kunnen eveneens ziektes overbrengen die je gezondheid ernstig kunnen ondermijnen.

Muizen in huis bestrijden kan op verschillende manieren: je kunt zelf aan de slag gaan en je kunt een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Wat dat betekent, lees je verderop.

Laten we eerst kijken hoe je muizen in huis kunt herkennen, welke soorten veel in huis voorkomen en op welke plekken ze graag zitten.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Muizen in huis herkennen

Tijdens hun zoektocht naar voedsel of naar een geschikte locatie voor hun nest, laten muizen veel sporen achter. Ze kunnen zich door het hele huis verspreiden, maar ze hebben vaak maar één plaats waar ze zich nestelen. Soms zitten de sporen verstopt, maar soms zijn ze duidelijk aanwezig.

Muizen in huis herkennen kan op de volgende manieren:

 • Je ziet vettige vlekken op je muren of vloeren. Deze vlekken worden ook wel ‘urinepilaren’ genoemd en ontstaat door de ophoping van stof, urine en buiksmeer van muizen.
 • Wanneer muizen zich door je huis voortbewegen (onder de vloer of in de muren) dan kan er een krassend geluid hoorbaar zijn.
 • Muizenkeutels lijken veel op korreltjes hagelslag. Misschien zie je ze wel verspreid door het huis liggen. Zijn de keutels nog zacht? Dan zijn er (nog steeds) muizen in je huis. Raak deze keutels niet met de blote handen aan bij het opruimen.
 • Je ruikt een uiterst onaangename penetrante geur in huis. Deze geur wordt veroorzaakt door de urine die de muizen overal achterlaten.
 • Je treft knaagsporen aan in je meubels, plinten en kabels. Deze knaagschade kan ernstige gevolgen hebben, zeker als het om elektriciteitskabels gaat.

Muizen in huis: oorzaak en gevolg

Muizen zijn altijd op zoek naar voedsel, warmte en veiligheid. Dus als je huis aan deze voorwaarden voldoet, is het een aantrekkelijke plek voor muizen. Maar een muizenplaag ontstaat niet zomaar. Hieronder staan een aantal situaties waardoor je muizen in huis kunt krijgen:

 1. Muizen leven als familie in een zelfgekozen leefgebied. Als de familie groeit, ontstaat er een tekort aan schuilplaatsen en voedsel. Een deel van de familie zal dan vertrekken om op een andere plaats een nieuw nest te bouwen.
 2. Het wordt kouder en voedsel wordt schaars: de winter is in aantocht. Muizen gaan dan op zoek naar plaatsen waar ze wel voedsel en warmte kunnen krijgen.
 3. Als een woning wordt gesloopt, vertrekken de muizen naar omliggende huizen. De overlast kan zich zo verplaatsen naar woningen in de directe omgeving.

Een muizenplaag in huis kan veel schade opleveren. Hoe groot deze schade is, is afhankelijk van de omvang en de duur van de plaag.

Veel muizen in huis kunnen enorme schade veroorzaken:

 • Muizen knagen aan vrijwel alles om hun tandjes op lengte te houden. Ze knagen in bepaalde gevallen zelfs aan elektriciteitskabels. De kans op kortsluiting en brand is dan gevaarlijk groot! Daarnaast knagen ze graag aan stoffen, isolatiematerialen, meubels en voedselvoorraden.
 • Muizen vervuilen het huis met urine, uitwerpselen en buiksmeer. Hoe langer de muizen in huis zitten, hoe viezer het wordt.
 • Via hun speeksel kunnen muizen allerlei ziektes verspreiden zoals salmonella, het hantavirus of de ziekte van Weil.
 • In sommige situaties kunnen we ook spreken van emotionele schade. Sommige mensen zijn erg angstig voor muizen; dit wordt ook wel ‘musofobie’ genoemd. Voor mensen die hiermee te maken hebben, is één muis al te veel om te verwerken - laat staan een hele muizenfamilie.

Muizen in huis: gevaarlijk of niet?

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn muizen vooral gevaarlijk omdat ze aan draden en kabels gaan knagen. Hierdoor kan kortsluiting en zelfs brand ontstaan. Daarnaast zijn muizen een gevaar voor de gezondheid, omdat ze schadelijke bacteriën en virussen kunnen overbrengen. Om te voorkomen dat je een ziekte oploopt, is het belangrijk om aangevreten voedsel altijd weg te gooien.

Muizen in huis: welke soorten komen veel voor?

De huismuis is de meest voorkomende soort in woningen en bedrijfspanden. Deze muis nestelt graag in kelders, kruipruimtes, tussen spouwmuren of boven plafonds. Dan zijn er nog de bosmuis, de veldmuis en de spitsmuis. Deze soorten leven voornamelijk buiten, maar in koude periodes kunnen ze ook in je huis terechtkomen. Zeker als je op het platteland woont, maak je kans om deze muizen in huis te krijgen.

Let op: de bosmuis, de veldmuis en de spitsmuis zijn beschermde soorten en mogen dus niet bestreden worden. Ze mogen wel geweerd worden en dat doet de ongediertebestrijder voor je door zo veel mogelijk naden en kieren in huis af te dichten

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Muizen in huis: waar zitten ze?

Muizen kunnen zich overal in huis bevinden. De vier meest voorkomende plekken zijn:

 • De zolder

Voor muizen is de zolder vaak een geschikte plek: het is er droog, warm en veilig. Ze kunnen zich nestelen in isolatie en zich makkelijk verplaatsen via leidingen. Verder zijn veel zolders voorzien van schotten, waarachter muizen zich vrij en ongezien kunnen bewegen.

 • De spouwmuur

Veel huizen hebben een spouwmuur: een ruimte tussen twee muren die meestal is gevuld met isolatiemateriaal. In verband met ventilatie worden tijdens de bouw vaak openingen tussen de stenen vrijgelaten. Deze openingen zijn groot genoeg voor muizen om binnen te dringen. De kans daarop is het grootst tijdens het najaar, als muizen op zoek gaan naar een geschikte plek.

 • De keuken

Muizen zijn op zoek naar voedsel en de keuken is natuurlijk dé plek om voedsel te vinden. Maar de beestjes laten zich liever niet zien. De ruimte onder keukenkastjes zijn daarom een geliefde plek. Gelukkig kun je snel ontdekken of er muizen in de keuken zijn, bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar muizenkeutels en vettige vlekken.

 • De kruipruimte

Kruipruimtes worden snel vergeten, want de meeste mensen komen hier zelden of nooit. En dat is logisch, want veel meer dan leidingen, wat rommel en eventuele bekabeling is er niet te vinden. Zo’n ruimte is een ideale plek voor muizen.

Via open voegen of kapotte roosters weten ze makkelijk naar binnen te komen. Zeker tijdens een strenge winter is een kruipruimte een aangename, warme plek voor dit ongedierte. Vaak vinden muizen hier nestmateriaal van de rommel die er ligt: een nest is dan zo gebouwd. Een muizenfamilie kan zo lange tijd ongezien in de kruipruimte leven, totdat ze zich verder in huis verspreiden.

Muizen in huis: wat te doen om een plaag te voorkomen?

Net als ratten zorgen muizen in huis voor veel schade en viezigheid. Daarom is het verstandig om maatregelen te treffen om een muizenplaag te voorkomen. Dit kun je op de volgende manieren doen:

 • Houd het huis goed schoon en vergeet ook de moeilijk bereikbare plaatsen niet, zoals de keukenkastjes, onder de koelkast of het fornuis. Gooi kruimels direct bij het afval en sla afval op in een afgesloten container of prullenbak.
 • Laat geen rommel achter in het huis, omdat muizen alles dat ze op hun pad tegenkomen kunnen gebruiken en meenemen om een nest mee te bouwen.
 • Sla voedsel op in stevige, goed gesloten verpakkingen zoals metaal, stevig plastic en glas. Muizen kunnen eenvoudig door zacht plastic, folie en karton heen knagen.
 • Sluit kieren, pijpen en gaten zo af, dat er geen muizen meer binnen kunnen komen. Is een gaatje nog zo groot als de dikte van een potlood? Dan komt een muis nog met gemak binnen. Vergeet vooral de oude gaten voor het witgoed, stootvoegen (voor de ventilatie niet helemaal afsluiten) en kieren onder deuren niet.
 • Bewaar het eten van je huisdieren in een stevige, afgesloten verpakking. Muizen likken ook hun lippen af bij het zien van paar lekkere hondenbrokken of knapperig vogelzaad. Laat de brokken niet staan wanneer je hond is uitgegeten en ruim vetbollen op als ze op de grond terechtkomen.
 • Zorg voor ruimte tussen je huis en de struiken en bomen in je tuin. Muizen kunnen via de bomen naast je huis zichzelf eenvoudig toegang tot uw huis geven via het dak. Daarnaast is een slecht onderhouden tuin een fijne schuilplaats voor muizen, van waaruit ze naar je warme huis verkassen.

Muizen in huis verjagen: 2 simpele tips

Hierboven heb je gelezen hoe je een muizenplaag kunt voorkomen. Maar heb je al een aantal muizen in huis, dan kun je het volgende doen om ze te verjagen:

 • Gebruik een inloopval. Een inloopval is een diervriendelijke manier om muizen te verjagen. Zo’n val werkt met lokaas in een doosje en wordt geactiveerd zodra de muis erin loopt. Daarna kun je de muis buiten loslaten. Doe dit op een afstand van minimaal één kilometer, anders loop je het risico dat hij weer terugloopt.
 • Koop een elektronische ongedierteverjager. Dit apparaat werkt met geluidsgolven die voor mensen onhoorbaar en onschadelijk zijn. Muizen horen het geluid wel en krijgen hier veel stress van zodat ze snel het huis uitvluchten. Met zo’n apparaat kun je op een milieuvriendelijke manier muizen in huis verjagen.  

Muizen in huis bestrijden door een specialist

Heb je hinder van muizen in huis? Het gebruik van doe-het-zelfmiddelen (zoals muizengif, muizenvallen of apparaten met ultrasoon geluid) kan een prima oplossing zijn. Maar de praktijk leert dat dit alleen werkt bij de bestrijding van enkele muizen in huis.

Wanneer je de bestrijding van muizen niet op de juiste manier uitvoert is er een grote kans dat dit het muizenprobleem alleen maar verergert. Bij het gebruik van gewoon muizengif worden muizen vaak resistent voor het gif, waardoor je ze gewoon aan het voeren bent.

De erkende specialisten van Beestjes Kwijt weten precies hoe je muizen bestrijden het beste kunt doen, zodat de problemen verdwijnen. Ze hebben daarvoor de juiste middelen, werken volgens een duidelijk plan en geven je graag advies om nieuwe problemen te voorkomen.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Enrico uit Wageningen

Marlous uit Nieuwegein

Ik belde hem, omschreef het probleem en met 20 minuten stond hij voor de deur. Met een uur waren de wespen dood en alles stil. Zo fijn! Ben zo blij!

Babette uit Tilburg

Goed telefonisch bereikbaar (zelfs op zondag), en willen snel handelen. Aardige mensen en heel betrouwbaar.

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder