Mottenplaag bestrijden

Motten: je bent ze uiteraard liever kwijt dan rijk. Maar met welke mottensoort heb je te maken? Bepaalde soorten tasten namelijk uitsluitend levensmiddelen aan, andere soorten richten zich voornamelijk op textiel. En dan bestaan er ook nog mottensoorten die zich met beide voeden. Misschien herken je je mottenplaag wel in één van de volgende twee scenario’s?

Mottenplaag zolder

Als het weer eens tijd is om de zolder op te ruimen, zie je dat al je zorgvuldig opgeborgen kledingstukken zijn aangevreten. Je zomerjurk kan linea recta bij het afval. De blouse - die nog van je moeder is geweest - is een gatenkaas. Ook van het bont en van de lederen riemen is gesnoept. Ze hangen nu treurig over een stoel, eveneens in afwachting van de vuilcontainer.

Mottenplaag keuken

Een tweede scenario: je stapt je keuken binnen om te gaan koken. Je trekt een keukenkastje open en pakt een pak meel. Net voor je het meel wilt gebruiken, merk je op dat het helemaal grijs is geworden. Bovendien klonteren alle deeltjes samen door spinsels en uitwerpselen van mottenlarven. Het pak meel verdwijnt in de vuilnisbak, maar het is misschien niet het enige product dat is aangetast...

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe ontstaat een mottenplaag?

Eerst moet je het volgende weten: het zijn niet de motten, maar hun larven die schade aan je bezittingen veroorzaken. Motten leggen namelijk eitjes in levensmiddelen of in textiel. De uitgekomen larven voeden zich met het materiaal waarin ze opgroeien. Eenmaal volgevreten en uitgegroeid, vliegen ze dan de wijde wereld in, of beter gezegd: ze gaan op zoek naar andere plekken in je woning of bedrijf om zich voort te planten.

Hoe en waar een mottenplaag precies ontstaat, is afhankelijk van de mottensoort. In tweedehands kleding kunnen bijvoorbeeld eitjes van kleermotten zitten. Bruine huismotten daarentegen, kunnen zomaar binnenvliegen als ze bepaalde levensmiddelen ruiken. Pelsmotten kunnen zelfs eitjes leggen in het wasgoed dat je buiten te drogen hebt gehangen. In bedrijven kunnen motten eitjes leggen in producten of ze komen mee met een transport. Kortom, de oorzaken van een mottenplaag kunnen nogal uiteenlopen.

Wat zijn de gevolgen van een mottenplaag?

Diverse materialen kunnen zodanig door een mottenplaag worden aangetast dat ze niet meer bruikbaar of draagbaar zijn. De schade die door de mottenlarven wordt berokkend kan ook per mottensoort verschillen:

  • De larven van kleermotten en pelsmotten vreten kleding aan en laten hiermee onregelmatig gevormde gaten achter.
  • De larven van bruine huismotten zijn alleseters: dat wil zeggen dat ze zich zowel met kleding als met bepaalde soorten levensmiddelen voeden. Ze zijn gek op zaden, granen, wol, linnen en papier, maar producten van dierlijke materialen genieten hun voorkeur, zoals veren, leder en dode insecten.
  • De larven van cacaomotten tasten graag cacaopoeder of chocoladeproducten aan. Desalniettemin storten ze zich ook op o.a. noten, gedroogde, vruchten, groenten, koffie of tabak.
  • Meelmotten produceren larven die - zoals de naam al doet vermoeden - graag in meel vertoeven. Ook storten ze zich op zemelen, havermout en soortgelijke producten, indien deze ook op voorraad staan.
  • Vruchtmotten brengen larven voort die graag in alle soorten (gedroogde) levensmiddelen leven. Het zijn alleseters - net als bruine huismotten - met het verschil dat ze geen kleding aantasten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Waar kun je een mottenplaag in huis vinden?

Motten in huis zijn vooral te vinden op warme, donkere en vochtige plaatsen. In je woning of in je bedrijf zijn er genoeg schuilplekjes die aan deze eisen voldoen. De meest voorkomende plaatsen waar je motten of mottenlarven kunt vinden zijn dan ook:

  • kledingkasten (in geval van kleermotten, pelsmotten of bruine huismotten). Vooral lang opgeborgen textiel of ongewassen kledingstukken zijn aantrekkelijk voor motten.
  • bij opgezette dieren of in vilten isolatiemateriaal
  • in de voorraadkast, bijvoorbeeld bij meelproducten, granen of peulvruchten.
  • in vogelnesten op het dak. Motten kunnen dan via een open raam eenvoudig naar binnen vliegen.
  • In bedrijven bevinden mottenlarven zich vaak in opgeslagen, dan wel nieuw binnengekomen goederen. Periodieke controle op goederen is daarom van groot belang.

Let ook op de aanwezigheid van motteneitjes en mottenlarven. De witte eitjes zijn minuscuul en dus vrij lastig te zien. De larven zijn wit en hebben een bruine kop. Ze worden ongeveer een centimeter lang. Na verloop van tijd spinnen de larven zich in een cocon waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. Vooral in levensmiddelen zijn de spinsels en de uitwerpselen van de larven zichtbaar, bijvoorbeeld in meel of cacaopoeder.

Wanneer je niet zeker weet of er motten in huis of je bedrijfspand aanwezig zijn, is het verstandig om een wit vel papier onderin de kast te leggen. Zie je bijvoorbeeld spinsels of dode motten, dan moet je rekening houden met een mottenplaag. Wil je het helemaal zeker weten, dan kun je één van onze professionals inschakelen voor een inspectie en een eventueel aansluitende behandeling.

Hoe kun je zelf een mottenplaag in huis bestrijden?

Zelf een mottenplaag in huis bestrijden? Dit is vaak onbegonnen werk, omdat je makkelijk schuilplaatsen over het hoofd kunt zien. Je kunt de aanwezige motten wel opzuigen met een stofzuiger of met een insecticidespray aan de slag gaan. Mottenballen, mottencassettes of etherische oliën kunnen ook helpen om motten te verjagen, maar de kans dat je daarmee een grote plaag volledig laat verdwijnen is niet bijzonder groot.

Verder raden we je aan om, in geval van kleermotten, al je kleding op hoge temperatuur te wassen om de daarin aanwezige eitjes en larven te doden. Bij voorraadaantastende motten moet je het aangetaste voedsel altijd weggooien. Kledingkasten en keukenkasten kunnen daarna worden schoongemaakt. Voor het bestrijden van een mottenplaag kun je het beste een expert inschakelen.

Hoe gaat een mottenplaag bestrijden in zijn werk?

Is het mottenprobleem te groot geworden en wil je daarom graag de mottenplaag bestrijden? Geen probleem. Onze bestrijders gaan als volgt te werk: eerst volgt er een inspectie, waarbij je huis wordt doorzocht op motten. Na de inspectie zal de bestrijder een gepaste bestrijdingsmethode met je bespreken. Ga je akkoord met de behandeling en de prijs, dan gaat onze professional zo spoedig mogelijk aan het werk het bestrijden van de mottenplaag. Voorkom erger, bel nu!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Claudia uit Berkel-enschot

Snelle reactie en snel geholpen. Vriendelijke man

Jaap uit Santpoort noord

Gert drop is langs geweest, prettig en deskundig iemand belt keurig op hoe laat hij komt, perfecte man

Anne uit Zuidveen

Meneer kwam zeer vriendelijk over aan de telefoon. Kon gelukkig op korte termijn al komen. Liep bij vorige afspraak wat uit, belde hier netjes over da...

Lees de hele review
Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder