Duivenplaag bestrijden

Duiven worden niet voor niets ook wel vliegende ratten genoemd. Zeker als ze met velen komen, kunnen ze voor enorme overlast zorgen. Ze maken veel geluid, bevuilen je woning of bedrijfspand onophoudelijk met duivenpoep en brengen je gezondheid in gevaar. De duivensoorten die in ons land de meeste overlast veroorzaken zijn:

 1. De stadsduif
 2. De houtduif
 3. De holenduif
 4. De Turkse tortel

Stadsduiven komen het meest in steden voor, gevolgd door de houtduiven. Deze laatste soort is samen met de holenduiven ook veel in parken, bossen en op het platteland te vinden. De Turkse tortel is wat zeldzamer: deze duivensoort komt vooral voor op het platteland voor, waar ze bepaalde soorten gewassen plunderen en de grond vernielen.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe herken je een duivenplaag?

Een paar duiven in de tuin zijn niet direct een probleem. Duiven die langer in de buurt blijven hangen (en zich gaan vermenigvuldigen), hebben in de meeste gevallen water en voedsel gevonden. Het duivenfeest kan dan beginnen!

 • Je auto, wasgoed en ramen van je woning worden bevuild met uitwerpselen.
 • Een meerstemmig koor van duiven zwalkt roekoeënd over de daken. Ze veroorzaken aanzienlijke geluidsoverlast.
 • Het materiaal dat afkomstig is van duivennesten kan je dakgoten en afvoeren verstoppen.
 • Zowel de duiven als hun nesten trekken nog meer ongedierte aan, zoals mijten of motten.

Wat zijn de gevolgen van een duivenplaag?

De gevolgen van een duivenplaag zijn zeker niet klein te noemen. Duiven dragen namelijk schimmels, virussen en bacteriën met zich mee. Mensen kunnen besmet raken met paratyfus, salmonella, de papegaaienziekte (een longziekte) en listeriose (door de listeriabacterie). Komt men in aanraking met uitwerpselen van duiven, dan kan men ernstige maag- en darmklachten krijgen.

Een tweede, mogelijk gevolg van een duivenplaag is beschadiging aan voertuigen en gebouwen. Duivenpoep bevat namelijk salpeterzuur dat verschillende materialen kan aantasten, zoals lood, zink, koper, verf, baksteen en natuursteen. Je kunt de uitwerpselen wegpoetsen, maar als er niets aan de duivenplaag gedaan wordt, is dat onbegonnen werk.

Dan is er ook nog een grote kans op verstoppingen. Duiven verzamelen voortdurend nestmateriaal. Veertjes, takjes of pluisjes kunnen in goten, afvoeren en regenpijpen terechtkomen en deze verstoppen. Je hebt er dan nog een probleem bij! Gelukkig kunnen wij je voor dit soort zaken met een goede rioolvakman in contact brengen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe kun je een duivenplaag voorkomen?

Een duivenplaag voorkomen is makkelijker dan zelf een duivenplaag bestrijden. Tenzij je een vergunning hebt - en aan allerlei andere wettelijke regels voldoet - mag je namelijk niet op duiven schieten. Met de volgende tips kun je wel voorkomen dat (nog meer) duiven je komen lastigvallen:

 • Strooi geen brood of vogelzaad meer in je tuin. Het is jammer voor de andere vogels, maar je zit vast niet op een (nieuwe) duivenplaag te wachten.
 • Imiteer een ‘plukplaats’. Roofvogels jagen op duiven en laten na de vangst altijd een verenhoopje achter. Zo’n hoopje kun je met nepveren nabootsen. De duiven worden dan alerter op roofvogels en zullen daarom de plek niet willen benaderen.
 • Breng wering tegen duiven aan of laat wering aanbrengen door één van onze ongediertebestrijders. Met wering kun je ook eventuele gewassen in je tuin tegen het vliegende ongedierte beschermen.

Hoe kunnen wij een duivenplaag bestrijden?

Een duivenplaag: wat te doen? Onze ongediertebestrijders kunnen de duiven bestrijden door ze met allerlei middelen te verjagen en/of door wering aan te brengen. Verjagen alleen helpt niet voor de lange termijn, dus in veel gevallen is het aanbrengen van duivenwering de oplossing. Het afschieten van duiven is bovendien verboden, tenzij je er een speciale vergunning voor hebt. Bovendien zijn bepaalde duivensoorten beschermd, dus er moet altijd eerst bekeken worden om welke soort het gaat.

Het aanbrengen van wering gebeurt met behulp van verschillende materialen, bijvoorbeeld met duivenpinnen, duivennetten, spandraden, schrikdraad of zelfs laserlampen. Iedere situatie is anders, dus er moet altijd een oplossing op maat bedacht worden. Onze ongediertebestrijder bespreekt dit allemaal graag met je. En als de vogels eenmaal zijn gevlogen, kun je met een opgelucht hart weer verder met je leven!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
767 beoordelingen

Valissa uit Paukelaan 24

Zeer snel bereikbaar. Zelfde dag geholpen en de wespen waren zowel direct weg.

Chantal uit Soesterberg

Hele vriendelijke man, legde goed uit hoe het proces er na werkte

Hans uit Velserbroek

Top geregeld, snelle service en binnen no-time waren de wespen verdwenen/uitgeroeid! Super.

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder