Spinnen
readtime 5 Minuten

Wat te doen tegen spinnen?

13 jun 2019 • redactie

Wat te doen tegen spinnen als ze massaal in een gebouw of tuin leven? Niet alleen vervuilen de webben je omgeving, maar het ziet er ook nog eens eng uit! Beleef jij angstige nachten en kun je niet wachten tot de spinnen weer weg zijn? Dankzij de kennis van onze experts kunnen wij jou allerlei oplossingen bieden!

Wat te doen tegen spinnen in huis?

Wie spinnen in huis heeft en er heel bang voor is, heeft geen leven. Spinnen zijn zelfs al vervelend genoeg voor mensen die er niet bang voor zijn. Wacht jij ook op de hulp van een professional? Of wil je liever zelf eerst iets tegen de spinnen ondernemen? Wie niet bang is, mag de volgende methodes uitproberen!

 1. Spinnen opzuigen

Zuig de spinnen en de webben op met een stofzuiger. Gooi de zak daarna wel weg, anders vinden de spinnen zo weer hun weg naar buiten. Je kunt ook een plumeau gebruiken en deze buiten, boven een vuilnisbak, uitkloppen.

 1. Gebruik een spinnenvanger

Een spinnenvanger is een grijpstok met een borsteltje aan de onderkant. Aan de bovenkant zit een een handvat waarmee je het borsteltje kunt openen en sluiten. Vouw het borsteltje om de spin heen en breng hem (of haar) naar buiten.

 1. Gebruik een glas

Vang de spin met een glas en leg een papiertje op de opening van het glas zodat de spin niet meer weg kan. Breng het glas naar buiten en laat de spin vrij.

 1. Gebruik een ultrasoon apparaat

Op de markt bestaan apparaten die een ultrasoon geluid tegen spinnen voortbrengen. Je steekt het apparaat in het stopcontact en de spinnen worden weggejaagd. Althans, dat is te hopen, want de effectiviteit van dit soort apparaten is nog niet sluitend bewezen.

Webben kapot maken: helpt dat?

Nee. Als je een web vernietigt, vlucht de spin naar een ander plekje om daar en nieuw web aan te leggen. Het hele web met spin en al opzuigen helpt dan weer wel, maar als je veel oppervlakken op deze manier moet behandelen, dan ben je daar nog wel even mee bezig. Bedenk ook dat geen enkele woning of bedrijfspand voor 100% spinvrij kan zijn. Je zult dus altijd nog een spinnetje kunnen tegenkomen.

Waarom komen spinnen binnen?

 1. In het najaar verlaten de mannetjes hun webben en gaan op zoek naar vrouwtjes om mee te paren. Ze kunnen dan overal terechtkomen.
 2. Spinnen worden aangetrokken door vocht. Heb je een vijver in de tuin? Wordt je woning of bedrijf omgeven door water? De kans op een spinnenprobleem is dan vele malen groter.
 3. Spinnen zijn roofdieren en eten graag insecten. Als ze in en rond jouw woning genoeg dode of levende insecten kunnen vinden, dan kun je rekenen op een lang bezoek.
 4. Haal je weleens brandhout binnen voor de open haard? Pluk je wel eens planten uit je tuin om je interieur te versieren? In het hout of in de planten kunnen spinnen zitten.

Waar zitten de spinnen precies?

Als de spinnen eenmaal in je woning of bedrijf zitten, dan gaan ze op zoek naar geschikte plekjes om zich te verschuilen. Hun voorkeur gaat uit naar warme, nauwe, donkere plekjes. Meestal gaat het om hoekjes, naden en kieren in muren of plafonds. Bij voorkeur in kelders of zolders, waar amper mensen komen. En waar kun je nog meer spinnen zien zitten?

 1. Achter plinten
 2. Achter meubilair
 3. Achter schilderijen
 4. Bij afvalbakken
 5. Onder dakranden
 6. In ventilatieopeningen
 7. Bij verlichting

Wat te doen tegen spinnen in de tuin?

Iets doen tegen spinnen in de tuin is vrij lastig omdat ze overal kunnen zitten. Je loopt misschien per ongeluk door web dat bij een schuur of in dichte begroeiing is gesponnen. Vaak zie je spinnen ook bij tuinlampen hangen: dat komt omdat de lampen insecten aantrekken, die op hun beurt weer spinnen aantrekken. Wat te doen tegen spinnen in de tuin? Nogmaals, wie niet bang is, mag het volgende proberen:

 1. Verwijder dode bladeren, composthopen en ander tuinafval. Maak het de spinnen moeilijk om zich te verschuilen!
 2. Knip dichte begroeiing bij en wiek het gras zo kort mogelijk.
 3. Hoe feller de tuinverlichting, hoe meer kans op spinnen. Zorg daarom voor zacht licht in je tuinlampen. Kun je zonder buitenverlichting? Dat is dan nog beter!
 4. Dicht zoveel mogelijk naden en kieren in de buitenmuren. Zo voorkom je dat de spinnen ook in je huis of bedrijfspand belanden.
 5. Zorg voor de min mogelijk vochtige plekken in je tuin. Woon of werk je naast het water? Dan wordt dat natuurlijk lastig, maar je kunt wel stilstaand water in emmers, potten, bloembakken of andere containers verwijderen.

Wat te doen tegen spinnen? De expert biedt de oplossing!

Een spinnenprobleem kan flink uit de hand lopen als je niet op tijd ingrijpt. Bedenk namelijk dat spinnen zich heel snel kunnen voortplanten als de mannetjes en de vrouwtjes elkaar eenmaal gevonden hebben. Veel mensen roepen dan ook de hulp van een expert in. Wat te doen tegen spinnen? Hij biedt de volgende oplossingen:

 1. Hij verwijdert webben, spinnen en eventuele spinnennesten.
 2. Hij brengt een milieuvriendelijk spinnenwerend middel aan. Dit middel zorgt ervoor dat spinnenwebben zich niet meer aan oppervlakken kunnen hechten.
 3. Hij dicht zoveel mogelijk openingen. De spinnen kunnen zich dan niet meer zo makkelijk binnenkomen, laat staan dat ze zich nog goed kunnen verstoppen.

Waarom gebruikt de expert geen insecticide?

Insecticide gebruiken tegen spinnen is in Nederland verboden. Spinnen zijn namelijk geen insecten, want ze hebben acht poten. Insecten hebben er normaliter zes. Biologische producten, zoals het spinnenwerende middel, mogen wel tegen spinnen gebruikt worden. Daarnaast is het sowieso verboden om insecticide buitenshuis te gebruiken, omdat andere levende wezens erdoor vergiftigd zouden kunnen raken.

Waarom zijn spinnen zo lastig?

 1. Ze kunnen (voedsel-)producten besmetten in bedrijven.
 2. Hun webben vervuilen je woning, werkruimtes of opslagruimtes.
 3. Hun ontlasting vervuilt kozijnen, ramen, muren en plafonds. Het zuur in de ontlasting kan ook oppervlakken aantasten.
 4. Mensen met een extreme angst voor spinnen (arachnofobie) voelen zich dag en nacht onveilig.
 5. Door de vele webben kun je niet meer rustig door je tuin lopen zonder dat de spinsels aan je haren en kleding kleven.

Wat te doen tegen spinnen? Bel vandaag voor snelle hulp!

Ons advies? Als er in of rond je woning of bedrijfspand veel spinnen zitten, dan moet je er zo snel mogelijk iets aan doen. Bel daarom voor een efficiënte en professionele oplossing. Je komt rechtstreeks in contact met een lokale expert. Snelle hulp gegarandeerd!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder