Muizen
readtime 3 Minuten

Wat te doen tegen muizen?

06 Feb 2019 • redactie

Ze lijken zo schattig, maar ze jagen geregeld iemand op de kast: muizen! Deze ogenschijnlijke schattige diertjes maken meer kapot dan je lief is. Zo zorgen muizen voor een stijgende bloeddruk, brengen ze virussen mee en doen ze zich tegoed aan je voedselvoorraad. Je laat muizen dan ook liever niet binnen. Maar wat te doen tegen muizen die toch graag ongewenst een bezoekje komen brengen?

Hoe komen muizen binnen?

Komen muizen een ongewenst bezoekje brengen? Dan kun je ze nog weren bij de voordeur!

Muizen komen niet zonder reden op ‘bezoek’! Ze hebben honger en zijn dan ook op zoek naar voedsel. Om muizen te weren is het dus van belang dat de muizen, gedurende hun zoektocht naar voedsel, niet in jouw pand terecht kunnen komen.

Om muizen geen toegang te verschaffen tot het pand is het zaak om gaten en kieren goed dicht te maken. Muizen kunnen namelijk al door een kier van een halve centimeter, binnenkomen. Zo kunnen de plaagdiertjes door een kier kruipen die is ontstaan onder een deur en kunnen ze het pand betreden door een oude witgoed aansluiting die niet (goed) dicht is gemaakt. 

Naast het afdichten van gaten kun je muizen weren door je voedselvoorraad in dozen te bewaren. De plaagdiertjes komen immers je huis binnen, omdat ze op zoek zijn naar lekkernijen! 

Wat te doen tegen muizen die binnen zijn?

Je weet nu wat je moet doen om muizen buiten te houden, maar wat te doen tegen muizen die al binnen zijn? Het is in ieder geval zaak om snel actie te ondernemen. Muizen brengen namelijk allemaal narigheden mee naar binnen. Zo kan muizenspeeksel een virus bevatten, welke voedselvergiftiging kan veroorzaken, en kunnen muizen elektriciteitskabels doorknagen waardoor brand kan ontstaan.

Om erger te voorkomen vertellen wij je graag hoe je muizen kunt bestrijden! Hierbij zijn er een aantal mogelijke opties.

Muizen bestrijden met een diervriendelijke muizenval

Wil je dat de muizen het pand verlaten, maar wil je dat de diertjes wel blijven leven? Kies dan voor een diervriendelijke muizenval. Er zijn verschillende varianten van een dergelijke val op de markt gebracht. Het principe van de vallen is hetzelfde: de muis wordt gelokt door voedsel dat in de val wordt geplaatst. Vervolgens loopt de muis de val binnen en kan hij er niet meer uit totdat jij hem vrijlaat in de vrije natuur.

Muizen bestrijden met een dodelijke muizenval

Zie je het niet zo zitten om muizen steeds in de natuur uit te zetten? Dan kun je ervoor kiezen om muizen te vangen in een dodelijke muizenval. Ook hier zijn verschillende varianten van op de markt gebracht. Zo ken je misschien wel het bekende houten plankje waar je kaas oplegt. Er zijn daarnaast tegenwoordig ook muizenvallen waar geen lokaas meer in hoeft. Deze vallen bevatten een geur waar muizen op af komen. 

Muizen bestrijden met gif

Je kunt er dus voor kiezen om muizen te bestrijden met een muizenval. Dit levert daarentegen soms bloederige situaties op, die je misschien liever vermijdt! Je kunt er daarom ook voor kiezen om muizen te bestrijden met behulp van gif.

Muizengif is een multi-dosis middel. Dit houdt in dat muizen meerdere keren van het gif moeten eten voordat ze doodgaan. Doordat de muis niet meteen de gevolgen van het gif voelt, zal hij denken dat het lokaas veilig is, waardoor hij van het gif zal blijven eten. Na een aantal dagen zal de muis komen te overlijden. 

Wel is van belang dat het multi-dosis middel goed wordt gebruikt! Krijgt een muis niet de juiste hoeveelheid muizengif binnen? Dan zal het middel geen enkel effect hebben. Bovendien kunnen muizen zelfs resistent worden tegen het gif. Resistentie treedt op wanneer het middel niet op de juiste manier wordt gebruikt! 

Muizen verjagen met ultrasoon geluid

Wil je de muizen liever niet bestrijden, maar verjagen? Dan kun je een apparaat met ultrasoon geluid in zetten. Het geluid zou voor muizen zo vervelend moeten zijn, dat ze hun heil ergens anders gaan zoeken. 

Het is alleen de vraag of een dergelijk apparaat effectief is. Uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona blijkt namelijk dat ultrasone apparaten niet altijd hun werk doen. Wel bestaat de kans dat de ultrasone verjagers in de toekomst wel effectief worden. De kennis van veel onderzoekers neemt immers toe. 

Wat te doen tegen muizen die niet weggaan?

Wanneer muizen voorkomen niet gelukt is kun je zelf muizen bestrijden met behulp van een (dodelijke) muizenval of muizengif. Bij veel particulieren ontbreekt daarentegen vaak de kennis om een muizenval of muizengif juist te gebruiken. Lukt het je niet om de muizen zelf te bestrijden? Neem dan contact met ons op door te bellen of het contactformulier in te vullen. Onze muizenbestrijder staat dan vaak binnen 24 uur bij je op de stoep om de muizen te bestrijden. En nu maar hopen dat er nooit iemand meer op de kast wordt gejaagd door de muizen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder