Kevers
readtime 6 Minuten

Tapijtkevers bestrijden: wie zijn ze en hoe werkt dat?

22 apr 2019 • redactie

 

Tapijtkevers worden ook wel museumkevers genoemd. Ze zijn gevreesd, omdat hun larven allerlei producten aanvreten die van dierlijk materiaal zijn gemaakt. Kledingstukken, maar ook tapijten, vloerkleden en insectencollecties kunnen in een oogwenk worden vernietigd. Helaas laten tapijtkevers het niet bij musea; ze komen ook regelmatig in woningen of bedrijven voor… met alle gevolgen vandien.

Tapijtkever herkennen

In Europa komen twee soorten tapijtkevers voor: de gewone tapijtkever en de Australische tapijtkever. De larven van beide soorten kunnen evenveel schade aanrichten, maar hierover straks meer. Van belang is dat je dit ongedierte eerst kunt herkennen voor je er iets tegen onderneemt.

1. Hoe ziet de gewone tapijtkever eruit?

De gewone tapijtkever is 3,5 mm lang en 2 mm breed. Het lijf is zwart van kleur, maar op de rug zie je zwarte en oranje vlekken en drie witte strepen. Gewone tapijtkevers kunnen goed vliegen. Ze kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis leven.

2. Hoe ziet de Australische tapijtkever eruit?

De Australische tapijtkever is net zo lang en breed als de gewone tapijtkever. Het lijf is bruin en het schil is voornamelijk zwart en donkerbruin gekleurd. Wie goed kijkt, ziet ook een zigzagpatroon op het schild.

Tapijtkever larve herkennen

Misschien tref je geen tapijtkevers, maar wel larven aan. De larven van de gewone tapijtkever zijn vier tot vijf millimeter lang. Het lijf is bruin gestreept en er zitten vele bruine haartjes op. De achterste haren zijn goudkleurig. Raak je de larve aan, dan rolt het zich op en vormt het een klein gouden bolletje.

De larven van de Australische tapijtkever zijn eerst roomkleurig. Gaandeweg vervellen ze en wordt het lijfje steeds donkerder van kleur. De banden op het lijf zijn rood- tot donkerbruin van kleur. Ze worden afgewisseld met lichtkleurige banden.

Tapijtkevers in huis: wat is de schade?

De echte raddraaiers zijn niet de volwassen tapijtkevers, maar de larven. De volwassen exemplaren leggen eitjes op plekken waar voor hun larven het meeste voedsel te halen is. Deze eitjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog. De larven komen uit en vreten het materiaal aan waarin ze leven. Helaas hebben we het dan over:

 • (wollen) kleding
 • (wollen) tapijten en andere vloerbekleding
 • opgezette dieren
 • huiden
 • bont
 • materialen van dierlijke oorsprong (bijv. dode insecten of kadavers van grotere dieren zoals muizen). Soms worden daarom ook insectencollecties opgegeten.

De volwassen exemplaren eten niet van bovenstaande materialen: zij voeden zich vooral met stuifmeel en bloemennectar.

Bijten tapijtkevers?

Tapijtkevers kunnen mensen en dieren niet steken of bijten. Voor zover bekend kunnen ze ook geen ziektes verspreiden. Wel zouden de keverlarven allergische reacties bij mensen kunnen opwekken.

Allergische reactie tapijtkever

Als je de haartjes van een tapijtkeverlarve aanraakt, kan er een allergische reactie ontstaan. Dit geldt zeker voor mensen die al gevoelig zijn voor allergieën. De huid begint te jeuken en je ziet misschien ook uitslag verschijnen. Soms kunnen er zelfs hoge bulten of pijnlijke blaren ontstaan.

Tapijtkever oorzaak

Hoe komt een tapijtkever binnen en waarom legt ze eitjes in je kleding en tapijten? Dit ongedierte kan op verschillende manieren binnenkomen, afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden in en rond je woning of bedrijf. We nemen alle oorzaken van een tapijtkeverplaag even met je door.

 1. Tapijtkevers in vogelnesten

Tapijtkevers leggen ook eitjes in vogelnesten (op daken). De larven doen er zich tegoed aan de veren, de etensresten en de uitwerpselen van de vogels in het nest. Zijn de larven volgroeid, dan kunnen ze vanuit het nest via allerlei naden en kieren in een gebouw terechtkomen. Hier leggen ze eitjes in stoffen materialen en de cyclus begint opnieuw.

 1. Tapijtkevers vliegen naar binnen

Tapijtkevers komen ook in de vrije natuur voor. Het is mogelijk dat zij in de zomer of in de lente toevallig binnenvliegen. Dat is pech hebben. Sommige kevers blijven in het gebouw overwinteren. Het maakt overigens niet uit hoe schoon een woning of bedrijf vanbinnen is. De tapijtkevers speuren vooral naar materiaal waarin hun larven kunnen groeien.

Hoe snel ontwikkelen tapijtkevers zich?

 • De eitjes worden in het voorjaar of in de zomer gelegd.
 • De larven overwinteren en komen een jaar later uit.
 • Tussen april en juni zijn alle larven volwassen.
 • Hoe warmer het is, hoe sneller de larven zich ontwikkelen. In één jaar kunnen zelfs drie generaties ontstaan als de omstandigheden gunstig zijn.
 • De volwassen tapijtkevers leven zeven dagen tot anderhalve maand.

Tapijtkever zelf bestrijden

Een plaag van tapijtkevers kan behoorlijk hardnekkig zijn. Ten eerste omdat de eitjes niet meteen met het blote oog zichtbaar zijn. Ten tweede omdat de larven zich vooral in vloerbekleding onder kasten en bedden bevinden. Ook zij vallen dus niet meteen op. Bovendien zijn dit moeilijk bereikbare plekken om te behandelen. Soms moet je er zware meubels voor optillen en niet iedereen is daartoe in staat.

Heb je last van tapijtkevers, dan sta je niet helemaal machteloos. Met de volgende tips kun je ze zelf bestrijden of voorkomen.

 1. Was aangetaste kleding op tenminste 60 graden. De daarin aanwezige eitjes, larven en kevers kunnen deze hitte niet overleven.
 2. Mag je kleding niet zo heet gewassen worden? Je zou ze dan kunnen invriezen bij een temperatuur van -20 graden. Geen enkele kever die deze kou kan overleven!
 3. Stofzuig regelmatig en grondig. Haren en etensresten kunnen namelijk kevers - en dus vraatzuchtige larven - aantrekken.
 4. Ruim dode insecten en kadavers van dieren meteen op.
 5. Hang aangetaste spullen een dag in de zon (indien mogelijk).

Tapijtkever bestrijden: de expert aan het werk

Hebben je pogingen geen effect, dan kun je altijd nog een professionele ongediertebestrijder bellen. Hij kan de tapijtkevers en de larven effectief uitroeien. Maar hoe gaat dit in zijn werk? In het volgende stappenplan vind je uitleg over wat je van de bestrijding kunt verwachten.

 1. De bestrijder zoekt uit hoe de tapijtkevers zijn binnengekomen. Ligt er misschien een (oud) vogelnest op het dak of tussen de dakpannen? Zijn de tapijtkevers afkomstig van een dood dier?
 2. De bestrijder zoekt uit waar de tapijtkevers precies zitten.
 3. De bestrijders behandelt alle schuilplaatsen met insecticide. (De grond onder) aangetaste vloerkleden, maar ook naden, kieren en plinten worden behandeld. Soms moet de bestrijder ook meubelen, zoals kledingkasten, behandelen als de beestjes daar geconcentreerd zitten.
 4. Behandelde ruimtes mag je twee uur lang niet betreden, anders adem je het gif in. De ruimtes moeten dan ook goed geventileerd worden (ga uit van een dag).
 5. Bij zeer hardnekkige plagen kan een nabehandeling nodig zijn.

Tapijtkeverlarve bestrijden: wat is effectief?

Het beste middel tegen tapijtkeverlarven is insecticide. Let wel: de ongediertebestrijder gebruikt hiervoor een krachtige soort die zomaar niet in de winkel verkrijgbaar is. Kleding, beddengoed of matrassen worden echter nooit bespoten. Deze kun je beter op hoge temperatuur wassen of een nacht invriezen. Buiten uitkloppen en in de zon hangen is ook een mogelijkheid.

Werkt dit allemaal niet tegen de larfjes van de tapijtkever, dan kun je het aangetaste materiaal beter weggooien. Een allerlaatste, maar vrij prijzige optie? Er bestaan gespecialiseerde bedrijven die aangetaste voorwerpen en meubelen in klimaatkamers kunnen behandelen tegen ongedierte. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij meubelen die aangetast zijn door houtworm.

Tapijtkevers weren: hoe doe je dat?

Een tapijtkeverplaag in je woning of bedrijf kan veel materiële en emotionele schade met zich meebrengen. Zijn de babykleertjes van je kinderen aangevreten? Valt oma’s zelfgebreide sjaal in stukjes uiteen? Is je Perzische tapijt niets meer waard? Tijd om een volgende plaag van deze nare kevers te voorkomen!

 1. Breng wering aan op het dak tegen vogels. Zo kunnen ze daar geen nesten bouwen. De ongediertebestrijder kan je hierin adviseren en/of dit voor je doen.
 2. Ruim dode insecten, dode dieren, vogelnesten of oude wespennesten zo snel mogelijk op.
 3. Dicht zoveel mogelijk naden en kieren in je woning of bedrijf. Ook hierin kan de ongediertebestrijder je adviseren. Hij kan deze ingreep ook uitvoeren als hij de tapijtkevers komt behandelen.

Tapijtkevers behandelen? Laat dit maar aan ons over!

Liever geen tapijtkevers over de vloer? Onze ongediertebestrijders zijn al heel wat schade door tapijtkeverlarven tegengekomen, dus zij begrijpen heel goed wat je doormaakt. Heb je hulp nodig van een lokale ongediertebestrijder? Bel en maak kennis met een vriendelijke en vakkundige expert!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder