Muizen
readtime 2 Minuten

Muizenuitwerpselen: zó kun je muizenkeutels herkennen!

06 Feb 2019 • redactie

Wist je dat muizenkeutels niet alleen onsmakelijk, maar ook gevaarlijk zijn? Muizenkeutels en muizenurine bevatten namelijk veel virussen en bacteriën. Om nare situaties te voorkomen leggen wij je onderstaand uit hoe je muizenkeutels kunt herkennen en verwijderen!

Muizenkeutels herkennen doe je zo

De keutels die muizen achter laten zijn vaak donkergekleurd en vrij langwerpig. Muizenkeutels worden gekscherend dan ook weleens vergeleken met hagelslag. Al tref je waarschijnlijk toch liever een korreltje hagelslag aan op de grond, dan een muizenkeutel!

Muizenkeutels zijn dus vrij eenvoudig te herkennen. Aangezien muizen een kleine blaas hebben en hun urine dus vrij laten lopen, zou je zeggen dat muizenurine ook gemakkelijk te vinden is.

Toch is het tegendeel waar. De urine van een muis is een stuk lastiger te herkennen dan muizenkeutels. Pas wanneer de urine zich gaat ‘ophopen’ ontstaat er een zure geur, waardoor je weet dat er muizen aanwezig zijn in je pand. Hierbij geldt: hoe sterker de geur wordt, hoe dichter je in de buurt van de muizen komt.

Hier tref je muizenkeutels aan

Muizenkeutels: je kunt ze aantreffen in de woonkamer, in de gang, maar ook in de buurt van etenswaar/etensresten. Kortom, muizenuitwerpselen zijn bijna overal (in huis of bedrijfspand) te vinden! 
Toch hebben ook muizen zo hun voorkeuren. Zo leggen muizen hun keutels vaak op een hoopje neer. Bovendien bevinden de meeste muizenkeutels zich niet midden in een ruimte, maar bijvoorbeeld dicht bij de plinten. Muizen lopen namelijk vaak langs of tussen muren.

Muizenuitwerpselen: de gevaren

Zowel muizenkeutels als muizenurine kunnen ziekteverwekkende bacteriën en virussen bevatten. De meest voorkomende ziektes/virussen die muizen overdragen via muizenuitwerpselen zijn:

  • Het Salmonella virus. Mensen die besmet raken met het Salmonella virus, krijgen vaak te maken met maag- en darmklachten. Deze klachten verdwijnen na een aantal dagen weer. In ernstige gevallen tast de salmonellabacterie de organen aan.
  • De ziekte van Weil. Raak je besmet met de ziekte van Weil, dan krijg je vaak te maken met hoge koorts, buikpijn, spierpijn en hevige hoofdpijn. In ernstige gevallen kunnen je nieren aangetast worden.
  • Hantavirusinfectie. Wereldwijd vind je verschillende hantavirussen. In Nederland hebben we veelal te maken met het Puumala virus. Dit virus veroorzaakt griepachtige klachten en nierklachten.

Zo kun je muizenkeutels veilig verwijderen

Om te voorkomen dat je ziek wordt is van belang dat je weet hoe je muizenkeutels en muizenurine veilig kunt verwijderen. Wij delen graag een aantal ‘schoonmaaktips' met je!

  • Draag bij het verwijderen van muizenuitwerpselen altijd rubberen handschoenen.
  • Veeg je muizenpoep bij elkaar? Gebruik dan een stofmasker. Wanneer je de uitwerpselen bij elkaar veegt, kan er stof opwaaien. Dit kun je vervolgens inademen, waarna je ziek kunt worden.
  • Maak de ruimte waarin je de muizenuitwerpselen hebt gevonden, grondig schoon met een ontsmettingsmiddel.

Help, de muizen gaan niet weg!

Hoe goed je de muizenuitwerpselen ook opruimt, de muizen zullen blijven. Om meer muizenuitwerpselen en de bijbehorende risico’s te voorkomen is het dus zaak om de muizen te bestrijden.

Wil je zeker weten dat alle muizen worden bestreden? Huur dan een professionele ongediertebestrijder in door contact op te nemen. Nu maar hopen dat je nooit meer muizenkeutels hoeft op te ruimen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder