Duiven
readtime 12 Minuten

Overlast door duiven? Laat ze maar schuiven!

11 apr 2019 • redactie

Roekoe! Er zitten twee duiven op je vensterbank en ze geven elkaar kopjes. Wat lief! In het begin is er dan ook nog geen sprake van een duivenplaag. Totdat je op een gegeven moment een leger in je tuin ziet waggelen, pikken en poepen. Hoe komen ze daar toch en hoe kom je van ze af? Wij vertellen je er alles over!

Overlast door duiven? Laat ze maar schuiven!

Poep op je stoep, op je auto en op je pas gewassen kleding. Vieze nesten vol ongedierte, verstopte dakgoten, nare bacteriën… moeten we nog even zo doorgaan? Bepaalde duiven zijn namelijk niet zulke nette (of nuttige) jongens als sierduiven of postduiven. Roekoe! Pff, daar zijn ze weer... wat zoeken ze eigenlijk bij jou en wat moet je doen om ze kwijt te raken?

Welke duivensoorten veroorzaken overlast?

In Nederland en België komen verschillende duivensoorten voor die zowel in de stad als op het platteland voor veel overlast kunnen zorgen. Het gaat hier om de stadsduif, de houtduif, de holenduif en de Turkse tortel. Duiven als symbool voor de vrede? Deze soorten komen de vrede juist verstoren!

 1. De stadsduif

De stadsduif stamt af van de rotsduif. In de volksmond wordt hij simpelweg ‘vliegende rat’ genoemd. Deze duif komt veel voor in dorpen en steden. Daar zijn volop mogelijkheden om aan eten te komen en nesten te bouwen. Omdat een stadsduif het hele jaar door eieren uitbroedt, kan de bevolking heel snel toenemen en op veel plekken overlast veroorzaken. Niet voor niets is het in bepaalde steden verboden om ze te voeren. Stadsduiven leven gemiddeld zeven jaar, maar ze kunnen ook wel twintig jaar oud worden!

 1. De houtduif

Houtduiven zijn vooral te herkennen aan een witte vlek hun nek en aan een witte band op hun vleugels. Op de plek waar ze broeden of eten, kunnen ze zich behoorlijk agressief tegen andere vogels gedragen. Houtduiven geven de voorkeur aan tuinen, parken en bossen om te broeden, maar ze komen ook steeds meer in steden voor. Ook op het platteland zorgen ze voor overlast omdat ze graag zaden, granen en oogstresten eten. In de steden duiken ze op alle etensresten die ze maar kunnen vinden. Omdat ze nog niet zo heel lang in steden voorkomen, zien de nestjes die ze daar bouwen er nog vrij ‘amateuristisch’ uit.

 1. De holenduif

Holenduiven zijn net als vele andere soorten duiven grijs van kleur, maar aan weerszijden van de nek zitten glanzend groene vlekken. De vleugels en de staart hebben een zwarte rand. Holenduiven zoeken overal naar voedsel: in steden, parken, bossen en op het platteland. Soms eten ze samen met houtduiven. Ze zijn dol op granen, (gras-)zaden, peulvruchten, bessen en groenten.

 1. De Turkse tortel

De Turkse tortel is in steden een iets minder geziene duivensoort. Dat komt omdat ze eigenlijk liever agrarische bedrijven lastigvallen door zaden, granen en peulvruchten te plunderen. Vooral bedrijven die hoenders houden, kunnen rekenen op een bezoek. Turkse tortels zijn beige tot grijs van kleur. Je kunt ze herkennen aan een zwarte streep in de nek. Zie je een Turkse tortel lopen, dan loopt zijn of haar partner er meestal naast, als een soort Bonnie en Clyde…

Hoe ontstaat een duivenplaag?

Duiven zijn voortdurend op zoek naar voedsel en naar beschutte plekken om een nest te kunnen bouwen. Heb je ooit wel eens een bezoekje gebracht aan de Duomo in Milaan? De daar aanwezige duiven worden zo vaak door toeristen gevoed dat ze er niet meer weg zijn te slaan. Hoe meer voedsel, hoe meer duiven. En hoe meer duiven, hoe meer kans op een duivenplaag. Van het oude brood in je zakje kun je dus maar beter croutons bakken.

Wat eten duiven?

Dat is afhankelijk van waar ze verblijven. Duiven in steden of dorpen duiken op alles wat eetbaar is: broodresten, aardappelresten, vogelzaad, vruchtjes, insecten, jonge scheuten van planten of struiken en meer. Duiven die op akkers terechtkomen, storten zich ook graag op zaden, granen en oogstresten. Houtduiven eten ook peulvruchten en koolgewassen. Om die reden vindt er dan ook ieder jaar een jachtseizoen plaats in Nederland en België. Soms mag er zelfs buiten het seizoen gejaagd worden als de houtduiven ergens aantoonbare schade hebben aangericht.

Waar bouwen duiven hun nesten?

Duiven zoeken harde ondergronden om hun nesten op te kunnen bouwen. Hierbij moet je denken aan:

 • Daken
 • Dakgoten
 • Vensterbanken
 • Schoorstenen
 • Balkons
 • Zolders
 • Terrassen
 • Bruggen
 • Torens

Hoe hoger het nest, hoe veiliger de duiven zich er voelen. Ze bouwen ook graag nesten in leegstaande panden, omdat ze zich daar goed kunnen verstoppen. Ze komen dan binnen via een gat in het dak of een gebroken raam. Soms schuiven ze zelfs dakpannen opzij om erin te kunnen. Het is bijna letterlijk tuig van de richel!

Als duiven een nest bouwen, dan doen ze dat op een plek waar ze ook genoeg voedsel kunnen vinden. Als je in je tuin regelmatig voedselresten of vogelvoer laat liggen, dan komen ze daar gegarandeerd op af. Ook (horeca-)bedrijven hebben vaak last van duiven; bij snackbars of restaurants liggen er vaak veel voedselresten, bijvoorbeeld op de grond of bij de vuilniscontainers. Sommige bedrijven moeten zelfs wering in en over het hele pand aanbrengen om de duiven op afstand te houden.

Schade door duiven

Duiven kunnen zowel in dorpen en steden als op het platteland voor veel overlast en schade zorgen. We hopen natuurlijk dat je nog niet met ze te maken hebt gehad, maar een gewaarschuwd mens telt altijd voor twee. Let daarom op de volgende soorten schade:

 1. Schade aan mensen

Duiven dragen bacteriën, virussen en schimmels met zich mee. Wie in contact komt met een duif kan dus een nare ziekte krijgen, zoals paratyphus, vogelmalaria of de papegaaienziekte. Gedroogde uitwerpselen, huidschilfers en veren van duiven kunnen daarnaast ook allergieën veroorzaken. Op duiven leven ook parasieten zoals mijten, teken, luizen en vlooien die ook ernstige ziektes bij mensen kunnen veroorzaken.

 1. Schade door ander ongedierte

Duivennesten zitten meestal vol met ander ongedierte, zoals vliegen, kevers, mijten, stofluizen en zilvervisjes. Als die zich ook gaan verspreiden, heb je er al gauw een paar ongedierteproblemen bij!

 1. Schade aan gebouwen

In duivenpoep zit salpeterzuur. Als dit zuur op verf, lood, zink, koper, steen of beton terechtkomt dan kan het gebouwen en openbare kunstwerken, zoals standbeelden, permanent beschadigen. Duiven kunnen trouwens ook stukken van gebouwen afbreken om ergens binnen te komen, bijvoorbeeld door dakpannen van de daken te trekken of door dakpannen te verschuiven.

 1. Schade aan gewassen

Akkerlanden trekken duiven aan als magneten, omdat ze daar volop voedsel kunnen vinden. Bevuilde, aangevreten en vertrapte gewassen zijn dan het gevolg. Net als financiële schade voor de boeren, helaas!

 1. Vervuiling door duivenmest

Als duiven hun behoefte doen op je wasgoed of je auto, dan kun je deze helemaal opnieuw gaan schoonmaken. Komt er ook duivenpoep op je gevel, dan ben je nog meer tijd kwijt om dat op te ruimen. Maar je moet wel, want de poep ruïneert ook nog eens het aanzicht van je huis.

 1. Verstoppingen door materialen

Duiven verzamelen veel nestmateriaal om hun nesten te kunnen bouwen. Niet zelden komen takjes, veren en pluisjes dan ook in goten, afvoeren en regenpijpen terecht. In dat geval moet je een goede vakman inschakelen!

 1. Ongelukken in het verkeer

Als er een duif rakelings langs je auto vliegt of tegen je autoruit botst, kun je aardig schrikken en een ongeluk veroorzaken. De gevolgen mag je zeker niet onderschatten!

 1. Ongelukken door duivenmest

Duivenpoep maakt zelfs de meest stroeve oppervlakken spekglad. Zeker als het goedje op trappen of stoepen ligt, kun je zo uitglijden en een been breken. Of nog erger.

 1. Stankoverlast door duiven

Duiven verspreiden van zichzelf onaangename geuren, om nog maar over hun nesten te zwijgen. Voeg daar de geur van hun uitwerpselen aan toe en je kunt met recht van stankoverlast spreken. Bijzonder onprettig!

 1. Geluidsoverlast door duiven

Een duif maakt een geluid dat ‘koeren’ wordt noemen. Een enkele koerende duif: daar valt nog wel mee te leven. Gaan de duiven groepsgewijs koeren, dan kun je er van de vroege morgen tot laat in de avond last van hebben!

 1. Reputatieschade

Soms komen duiven massaal op horecagelegenheden af om zich te voeden met alles wat daar rondslingert. Ze kunnen bezoekers dan erg hinderen. Daarnaast kunnen deze vogels een horecapand zo ernstig bevuilen dat deze niet meer toonbaar is voor het publiek. Het bedrijf kan dan te maken krijgen met reputatieschade en - daaruit voortkomend - misschien wel met aanzienlijke omzetverlies!

Zelf duiven bestrijden

Wat is beter dan één duivennest? Géén duivennest! Maar wettelijk gezien mag je duivennesten niet verwijderen. Wat je wel mag doen, is de vogels afschrikken. Duiven zijn in de regel vrij laffe beesten, dus doe daar je voordeel mee. Hier leggen we uit hoe je dat doet.

 1. Zorg voor reflecterende oppervlakken.

Duiven kunnen flink schrikken van lichtweerkaatsingen. Je zou halve cd’s kunnen ophangen, bijvoorbeeld op je balkon. In de zon ketsen de cd’s fel licht af en ze bewegen in de wind. Hoe kom je aan cd’s? In de winkel kun je lege cd’s kopen. Of je zoekt wat oude cd’s op met slechte muziek.

Je kunt ook ‘bird free gel’ of ‘optische gel’ gebruiken. Deze gel zit in een schaaltje. In de gel zitten middeltjes waardoor het lijkt alsof de gel in brand staat. Duiven denken dat ze vuur zien en vliegen weg. Bij veel overlast moet je meerdere schaaltjes gebruiken. De schaaltjes zijn niet goedkoop, maar ze schijnen wel effectief te zijn. Bovendien is de gel niet giftig en dat is ook wel prettig om te weten.

 1. Verjaag duiven met geluid

Je kunt apparaten kopen die tonen nabootsen waar duiven een hekel aan hebben. Er zijn zelfs apparaten met roofvogelgeluiden. Of ze werken? Men zegt dat duiven snel wennen aan het geluid, maar je kan het altijd proberen.

 1. Zet een plastic roofvogel neer

Ze zijn er echt: plastic roofvogels die je in de tuin of op je balkon kunt plaatsen. Verkrijgbaar als kraai, raaf of valk. Uiteraard zijn ze bedoeld om de duiven af te schrikken. Misschien lukt dat in het begin, want duiven zijn immers laffe beesten. Houd er alleen wel rekening mee dat de duiven na verloop van tijd toch aan het model gewend raken en er zelfs bovenop kunnen gaan zitten. Verplaats de plastic vogel dan ook regelmatig.

 1. Imiteer een ‘plukplaats’

Als roofdieren op vogels hebben gejaagd (en hebben opgegeten), dan blijven er meestal veren achter. Je kunt met wat veren zo’n ‘plukplaats’ imiteren. Ziet de duif zo’n plukplaats, dan bedenkt hij zich wel twee keer voor hij landt.

 1. Gebruik geen kleefgel

Gebruik liever geen kleefgel om duiven te vangen. Deze gel kan op muren, hekken en daken worden gesmeerd. Als een duif erop landt, blijft hij vastkleven. Het beest raakt in paniek en probeert zich dan los te rukken. Hij kan zich dan op een nare manier verwonden.

 1. Plaats wering tegen duiven

Bij het aanbrengen van duivenwering is het bedoeling dat de duiven nergens kunnen landen, laat staan zitten. Dit is eigenlijk de meest effectieve (en misschien ook wel de meest diervriendelijke) methode. Professionele bestrijders doen dit regelmatig en sommigen hebben er zelfs hun hobby van gemaakt. Daarom besteden we er nu extra aandacht aan.

Duiven weren: hoe doet een professional het?

Je kunt zelf wering tegen duiven aanbrengen of dit door een professional laten doen. Meestal kiezen huishoudens of bedrijven voor het tweede. Waarom? Niet iedereen is bijvoorbeeld even bedreven in het beklimmen van daken. Niet iedereen durft het ook. Bovendien beschikt niet iedereen over de juiste kennis om duiven op een effectieve manier te verjagen.

Het is ook zo dat je pas wering rond een duivennest mag aanbrengen als de duivenjongen zijn uitgevlogen. Het duurt ongeveer 17 dagen voor de eieren uitkomen. Daarna worden de jongen nog een maand verzorgd door de moeder. Het kan dus even duren voor je met wering aan de slag kunt gaan.

Voorbereiding op duivenbestrijding

Voor de ongediertebestrijder kan beginnen met het bestrijden van duiven, moeten er eerst wat vragen worden beantwoord.

 • Om welke duivensoort gaat het?
 • Hoe ernstig is de duivenplaag?
 • Waar zitten de duiven precies?
 • Wat voor schade hebben de duiven al aangericht?
 • Welke bestrijdingsmethode past het beste bij de situatie? Een combinatie van methoden is namelijk ook mogelijk, afhankelijk van de situatie.

Het is belangrijk om te weten waar de duiven zich bevinden. Als ze op je balkon zitten, moet je daar eerst alle spullen verwijderen. Zo heeft de bestrijder alle ruimte om zijn werk te kunnen doen. Als de duiven zich op je dak hebben genesteld, moet er meestal een ladder of een steiger aan te pas komen. De bestrijder kan een steiger regelen of heeft misschien zelf al een ladder op zijn dak staan. Als je zelf een ladder hebt of er eentje van de buren kan lenen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Met welke methoden kun je duiven verjagen?

Je kunt duiven verjagen door wering aan te brengen of door ze te doden. Maar je mag duiven alleen afschieten als je een (jacht-)vergunning hebt. Soms worden duiven ook wel in een fuik gelokt en daarna gedood. Ook hier is toestemming voor nodig van de gemeente. Het doden van duiven is wel controversieel; daarom wordt er steeds meer voor gekozen om wering aan te brengen, net als bij mollen of ratten. Maar hoe doet een bestrijder dat?

 1. Pinnen plaatsen

De bestrijder lijmt kunststof pinnen op een ijzeren stripje aan dakgoten of dakranden vast. Dit moet wel op een schone ondergrond, anders kan de lijm niet hechten. Het is dus mogelijk dat die ondergrond vooraf even gepoetst moet worden. De pinnen zorgen er uiteindelijk voor dat de duiven niet op het dak kunnen landen.

 1. Netten plaatsen

Tuinen of balkons kunnen met netten worden afgeschermd van duiven. Een paar nadelen: het staat niet heel mooi en er komen ook geen andere vogels meer op het terrein. Maar als je je moestuin of andere planten wilt beschermen, dan is dit wel een goede oplossing.

 1. Bedrading aanbrengen

Op daken en op balustrades van balkons kunnen weerbestendige spandraden worden geplaatst. De duiven kunnen niet op deze dunne draden balanceren, laat staan dat ze er op kunnen blijven zitten. Ze moeten zich dan wel verplaatsen.

 1. Schrikdraad plaatsen

Op daken kan er ook schrikdraad worden aangelegd. Als de duiven de draad aanraken, krijgen ze een schok. Ze zullen hier geen tweede keer over nadenken en meteen wegvliegen. Let op: schrikdraad is niet hetzelfde als prikkeldraad. Aan prikkeldraad zitten stekels en daar kunnen duiven zich lelijk aan verwonden. Niet nodig!

 1. Lasers plaatsen

Het is een vrij prijzige oplossing, maar wel een effectieve: het plaatsen van lasers op daken. Deze lasers worden niet door de ongediertebestrijder geplaatst, maar door een speciaal bedrijf. De laserlamp wordt op een statief op het dak gezet en zendt dan verschillende laserpatronen uit. Deze stralen zorgen voor onrust bij de duiven.

Voor het plaatsen van lasers gelden echter wel een aantal regels. Zo mogen ze alleen op bedrijfsterreinen en niet in woonwijken worden geplaatst. De lichtstralen kunnen namelijk zowel mensen als dieren verblinden. Je mag de lasers dus ook alleen maar benaderen als je een speciale bril op hebt. Ben je op zoek naar deze oplossing, dan kunnen onze ongediertebestrijders je naar een bedrijf doorverwijzen dat de lasers kan plaatsen.

Welke duivensoorten zijn beschermd?

Ook belangrijk om te weten: sommige duivensoorten zijn beschermd en mogen niet of alleen onder bepaalde voorwaarden verjaagd of gedood worden. Hier even een kort overzicht:

 1. De stadsduif is niet beschermd volgens de Wet Natuurbescherming, maar de Dierenwelzijnswet is daarop wel van toepassing. Je mag ze dus niet laten lijden of doden als dat niet echt nodig is.
 2. De houtduif is beschermd volgens de Wet Natuurbescherming. Wel mag er in bepaalde seizoenen in Nederland en België op deze soort gejaagd worden, maar uiteraard alleen met vergunning. In de stad mogen ze alleen met een ontheffing gevangen en/of gedood worden.
 3. Ook de holenduif en de Turkse tortel zijn beschermd volgens de wet. Ze mogen daarom alleen geweerd worden.

Duiven voorkomen: beter laat dan nooit

Omdat duiven niet altijd zomaar verjaagd of gedood mogen worden, zijn preventieve maatregelen erg waardevol. En als er eenmaal professionele wering is aangebracht, is de kans klein dat de duiven nog op dezelfde plek zullen gaan nestelen. Toch willen we je nog enkele tips meegeven:

 1. Plaats geen voedsel of water op je balkon of in je tuin. Dit betekent dat je dus ook geen etenswaren in je tuin moet werpen om andere vogels te voeren.
 2. Een tuinhuisje staat gezellig in de tuin, maar bedenk dat er naast schattige vogeltjes ook duiven op afkomen.
 3. Zitten er nog gaten in het dak waar de duiven nog kunnen binnenkomen? Als de bestrijder dat (nog) niet gedaan heeft, kun je deze gaten dichten met vogelgaas. Je kunt dit materiaal ook gebruiken om je schoorsteen af te dekken. Hoe meer wering, hoe beter!

Heb jij last van duiven? Bel dan Beestjes Kwijt. Bij ons kun je ook een bestrijder inschakelen voor overlast door andere vogels, zoals kraaien, meeuwen, spreeuwen of kauwen.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder