Ratten bestrijden

Ratten zijn al eeuwenlang een van de grootste plaagdieren over de hele wereld. Door hun geknaag tijdens hun zoektocht naar voedsel vernielen zij buizen en (electriciteits)kabels, met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Veel erger is echter dat zij tal van ziektekiemen bij zich dragen zodat zij allerlei ziektes kunnen overbrengen op de mens waaronder de ziekte van Weil en paratyfus. Voor het vee zijn ratten de overbrengers van onder andere pseudovogelpest en varkenspest. En de rattenvlo op het knaagdier is de overbrenger van de pest. Daarom moet men ratten zo snel mogelijk bestrijden. De door Beestjes Kwijt geselecteerde ongediertebestrijders zijn gespecialiseerd in ratten bestrijden.

Via Beestjes Kwijt ratten bestrijden?

 • Direct contact met een geselecteerde lokale bestrijder uit uw buurt
 • 24/7 vrijblijvend bellen of mailen voor advies, offerte en bestrijding
 • Direct hulp inschakelen voor een vaste prijs incl. BTW en voorrijkosten
 • Spoed? Vaak dezelfde dag nog geholpen
 • Overal in Nederland altijd een gediplomeerde bestrijder in de buurt
 • Ratten bestrijden is voor onze ongediertebestrijders dagelijks werk
 • Neem zelf geen risico met chemische middelen en uw gezondheid

088 - 233 7853

 • Bestrijding
 • Verspreiding
 • Klachten
 • Algemene ratten info

Wat te doen tegen ratten?

Rattenbestrijding begint het het op afstand houden van de ratten door uw bedrijfspand of woonhuis te beschermen. De knaagdieren kunnen door een gat ter grootte van een euromuntstuk. Dicht dus alle gaten en kieren. Denk ook aan katten- en hondenluikjes. Dek ventilatieroosters en luchtaf- en  toevoer af met fijnmazig gaas. Voer deze maatregelen niet alleen op de begane grond uit. Ratten zijn ontzettend goede klimmers, ze kunnen via verwarmingsbuizen tot wel 4 verdiepingen omhoog klimmen.

Ratten zijn uitstekende zwemmers, en er zijn gevallen bekend van ratten die door rioolbuizen de panden binnenkwamen. Controleer daarom regelmatig of al het leidingwerk nog in goede staat is.

Zorg ervoor dat ratten niet worden aangetrokken door voedsel. Ruim etensresten meteen op. Verpak voedingsmiddelen in plastic of metalen bakken. Maak regelmatig schoon onder fornuizen en koelkasten. Bewaar afval in afgesloten bakken. Doe geen vlees op composthopen of op andere niet afgesloten plaatsen.

Er zijn tal van doe-het-zelf middelen in de handel om ratten te bestrijden. Van de ultrasone  afweermiddelen die een voor ratten vervelend geluid produceren dat door mensen niet gehoord kan worden is de werking niet aangetoond. Rattenvallen zijn vaak heel krachtig; let er bij het gebruik ervan daarom goed op dat ze niet worden geplaatst in buurt van kinderen, huisdieren, en in het wild levende dieren.

De professionele ongediertebestrijders van Beestje Kwijt zijn gespecialiseerd in de bestrijding van alle ongedierte, en kunnen u vakkundig en effectief helpen met het bestrijden van ratten. Bel of mail meteen voor advies of offerte als u denkt last te hebben van een rattenplaag.

Vrijblijvend advies

088 - 233 7853

Verspreiding van ratten

De bruine rat is de meest voorkomende rattensoort in Nederland, de zwarte rat komt nog slechts sporadisch voor. Al sinds de 18e eeuw is het beest in West-Europa te vinden, oorspronkelijk komt het diertje uit Oost-Azië. Het dier volgt de menselijke beschaving en is er deels ook van afhankelijk.

De bruine rat vestigt zich het liefst in een vochtige en niet te warme omgeving. Kelders en kruipruimtes zijn favoriete woonplekken, maar ook in schuren, stallen en opslagplaatsen worden ze veelvuldig aangetroffen. Het dier maakt nesten onder vloeren, tussen muren en in andere holle ruimtes. Ratten kunnen door gaten ter grote van een eurostuk kruipen, en zich ook omhoogwerken door kapotte rioolbuizen. Wees ook extra alert bij huizen of bedrijfspanden met binnengarages of met honden- of kattenluikjes.

De rat is een echte alleseter die voornamelijk leeft van eiwitrijk en zetmeelrijk voedsel. Granen, zaden, eieren, achtergebleven voedselresten, de inhoud van vuilniszakken en composthopen, maar ook zeep en kaarsen worden met smaak verorberd.

Ratten leven in groepen, bestaande uit een dominant mannetje met een harem vrouwtjes, en een aantal ondergeschikte mannetjes. De groepen vormen vaak samen hele kolonies. Een rat plant zich het hele jaar door voort. Een vrouwtjesrat krijgt ongeveer 5 worpen per jaar, per worp gemiddeld 8 jongen. Per rat 40 nakomelingen per jaar, een rattenplaag is dus snel een feit.

Het zelf bestrijden van ratten is moeilijk. De lokale ongediertebestrijders van Beestje Kwijt zijn gespecialiseerd in de bestrijding van ratten en helpen u in no time vakkundig en effectief van uw rattenplaag af.

Vrijblijvend advies

088 - 233 7853

Veelvoorkomende ratten klachten

Ratten eten alles wat organisch is: van voedsel, etensresten, graan, zaden, eieren tot aan zeep en kaarsen toe. Hierdoor kunnen ze grote schade aanrichten, niet alleen aan productvoorraden, want in hun zoektocht naar voedsel knagen ze alles open en kapot. Ook leidingen en (electriciteits)kabels worden niet ontzien, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en zelfs brand veroorzaakt kan worden.

Ratten verspreiden een kenmerkende onaangename scherp naar ammoniak en muskus ruikende geur, die vooral sterk is in gesloten en halfgesloten ruimtes, zoals onder kasten.

De knaagdieren bouwen graag hun nesten in warme en beschutte plaatsen van versnipperd materiaal zoals kranten of stof. Nesten worden aangetroffen in meubilair, matrassen, archieven en opslagruimtes.

Ratten vormen nog steeds een aanzienlijk en door velen onderschat gezondheidsrisico, zowel voor mens als voor dier. Het zijn de overbrengers van onder andere de ziekte van Weil, salmonella, E.coli, tbc, hantavirus, tulamerie, rattenbeetkoorts, en de pest. Ook dragen ze vlooien, mijten en teken bij zich en kunnen ze acute allergische reacties veroorzaken. Onder het vee kan de bruine rat vogelpest, trichinosis, varkenspest, en de ziekte van aujeszky overbrengen. Het is dus van groot belang om ook ratten buitenshuis te weren, met name op plaatsen waar kinderen spelen of in de buurt van dieren.

Zodra u ratten in of rond uw bedrijfspand of woonhuis vermoed, of denkt met een rattenplaag te maken te hebben, is het raadzaam om direct de hulp in te schakelen van een ongediertebestrijder om de ratten te bestrijden. Zelf bestrijden is moeilijk. Onze speciaal geselecteerde bestrijdingsdiensten helpen u veilig en effectief met de bestrijding.

Vrijblijvend advies

088 - 233 7853

Informatie over ratten

De bruine rat, de Rattus Norvegicus, is een zoogdier dat tot de orde van de knaagdieren hoort. Het dier wordt ook wel Noorse rat, rioolrat, of stadsrat genoemd. Het beestje komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar inmiddels over de hele wereld voor.

Een volwassen dier is 21 tot 29 cm groot, met een staartlengte van 150 tot 230 mm. Het dier weegt tussen de 150 en 520 gram. Mannetjes worden groter dan wijfjes. De staart van de rat is korter da het lichaam en heeft 16 tot 90 ringen. Het diertje heeft meestal een grijsbruine vacht en kleine lichtbehaarde oren. Soms heeft de borst een witte vlek, of zijn de poten lichtgekleurd. De bouw is vrij stevig, en de rat heeft een vrij korte snuit.

Het dier is meestal 's avonds actief en net voor zonsopgang. Het kan tot 4 kilometer per nacht afleggen, afhankelijk van het voedselaanbod. De rat is een goed zwemmer en kan tot 72 uur in het water blijven. Ook springt het dier tot bijna een meter hoog en kan het ook ruim een meter ver springen.

Een vrouwtjesrat krijgt gemiddeld 8 jongen per worp, en ongeveer 5 worpen per jaar. De eerste week van zijn leven is de babyrat naakt en blind, en na 3 weken wordt het door de moeder gespeend. Een vrouwtje is na ongeveer 5 weken geslachtsrijp.

Wilt u zeker zijn van een effectieve bestrijding van deze ongewenste knaagdieren, bel of mail dan vandaag nog een professionele, door Beestjes Kwijt geselecteerde, lokale ongediertebestrijder.

Vrijblijvend advies

088 - 233 7853

Terug van de meivakantie ontdekten we dat we wespen in huis hadden. Vervelend zijn deze beestjes in huis zeker met kleine kinderen in de buurt! Daarom wilden we meteen het wespennest verwijderen. Dezelfde middag is het wespennest bestreden! Bedankt voor de vakkundige ongediertebestrijding!

Bah, heeft u overlast van
ongedierte in uw huis of bedrijf?

Direct contact met onze
lokale bestrijder uit uw regio...

…in een mum van tijd
uw ongedierte kwijt!