Ratten bestrijden

Ratten rondom uw huis, tuin en bedrijfsomgeving kunnen erg gevaarlijk zijn voor uzelf, uw kinderen, uw huisdieren, uw medewerkers en uw reputatie als bedrijf kan zelfs op het spel komen te staan. Ratten kunnen ziektes verspreiden zoals de ziekte van Weil. Daarnaast maken ze holen in uw tuin en knauwen ze aan voedselvoorraden en kabels, wat gevaren kan opleveren zoals kortsluiting of brand. Vermoedt u ratten in huis of heeft u ze gezien? Schakel dan zo snel mogelijk de hulp in van een expert via Beestjes Kwijt. Zij kunnen de ratten voor u bestrijden en ervoor zorgen dat u er geen last meer van heeft.

Waarom Beestjes Kwijt?

 • Direct contact met een geselecteerde lokale bestrijder uit uw buurt
 • 24/7 vrijblijvend bellen of mailen voor advies, offerte en bestrijding
 • Direct hulp inschakelen voor een vaste prijs incl. BTW en voorrijkosten
 • Spoed? Vaak dezelfde dag nog geholpen
 • Overal in Nederland altijd een gediplomeerde bestrijder in de buurt
 • Rattenbestrijding is voor onze ongediertebestrijders dagelijks werk
 • Neem zelf geen risico met chemische middelen en uw gezondheid

088 - 233 7853

 • Bestrijding
 • FAQ
 • Ratten info
 • Ongedierte onbekend?

Het bestrijden van ratten

Ratten zijn ’s nachts actief, de kans is daardoor groot dat u overdag weinig last van ze heeft. Toch kunt u aan de volgende kenmerken zien dat er ratten in uw huis of tuin zijn:

 • Donkergekleurde uitwerpselen van ongeveer 10-14 mm.
 • Een ammoniakachtige geur.
 • Schade aan houten of plastic meubelen en aan kabels. Ratten knagen voortdurend aan deze materialen omdat hun tanden door blijven groeien.
 • Nesten van resten papier of stof.
 • Holen in composthopen of onder tuinhekken en schuren.
 • Sporen, ratten laten donkere sporen achter op de vloer en soms kleine voetafdrukken.

Indien u ratten in uw tuin heeft, schakel ook dan zo snel mogelijk de hulp van een professional van Beestjes Kwijt in. De kans is groot dat de ratten uiteindelijk in uw huis op zoek gaan naar voedsel!

Werkwijze rattenbestrijding

Er zijn diverse methoden om ratten te bestrijden. De bekendste en effectiefste methode is met gif. Er bestaan twee soorten tegen ratten: gif dat acuut werkt en gif dat langzaam werkt. Chemische middelen die acuut werken werden tot de jaren 50 van de vorige eeuw veel gebruikt, tegenwoordig gebruikt men liever andere middelen. Dit omdat ratten en muizen het vergiftigde lokaas in verband kunnen brengen met plotseling ziek worden en overlijden van hun soortgenoten. Hierdoor kon het gebeuren dat het ongedierte het lokaas niet meer aan wilde raken, dit wordt aasschuwheid genoemd.

Gif met een langzame werking voorkomt aasschuwheid en is daardoor effectiever, behalve dat is het doorgaans veiliger voor mensen en huisdieren. Het gif zorgt ervoor dat de ratten binnen vier tot veertien dagen na het innemen overlijden doordat de bloedstolling langzaam ontregeld wordt.

Waar komen ratten voor?

Ratten hebben een sterke voorkeur voor een warme en vochtige omgeving.  Ze komen veel voor bij sloten, dijken en meren en in riolen. Ook composthopen en vuilnisbelten zijn favoriet omdat hier veel voedsel te vinden is. Ze nestelen zich ook graag op plekken als schuren, garages, stallen, kelders en bij opslagplaatsen voor graan.

Wat te doen tegen ratten?

Er zijn diverse doe-het-zelf-middelen te koop voor de bestrijding van ratten. Echter, de kans is zeer groot dat u meer dan één rat in huis heeft en dat deze zelfs al nesten heeft gebouwd. Ratten vermenigvuldigen zich zeer snel en binnen enkele weken kunt u er al tientallen in huis hebben. Tegen een rattenpopulatie kunt u weinig doen en dan biedt een expert van Beestjes Kwijt de enige echte oplossing. Wees er snel bij, want hoe meer ratten er zijn, hoe moeilijker het is om ze uit te roeien!

Om te voorkomen dat u ratten krijgt is het raadzaam om een kat in huis te nemen. Katten zijn natuurlijke vijanden van ratten. Ook is het belangrijk om altijd uw voedselvoorraad goed in de gaten te houden. Sluit deksels en verpakkingen goed af en houd afvalbakken en composthopen in de gaten. Zorg ervoor dat u geen kleine gaten in en rondom uw huis heeft en let op katten- en hondenluikjes, deze kunnen ook door ratten worden gebruikt. Heeft u een vijver in de buurt waar u graag de eendjes voert? Pas dan goed op dat u niet teveel brood achterlaat, ratten komen af op de restjes van de eenden!

Gevaren van ratten

Ratten kunnen diverse ziektes verspreiden zoals de ziekte van Weil, salmonella, TBC of E.coli. Daarnaast kunnen ze acute allergische reacties veroorzaken  en tevens vlooien, teken, mijten en tal van andere bacteriën met zich meedragen. Niet alleen mensen maar ook huisdieren kunnen hierdoor erg ziek worden! De ziekte van Weil komt het meest voor en wordt op 50% van de ratten teruggevonden. Deze ziekte van Weil kan koorts, geelzucht en nierfunctiestoornissen veroorzaken en in 5 tot 10% van de gevallen zelfs de dood.
Daarnaast veroorzaken ratten schade en overlast omdat ze graag aan kabels knagen. Bij ratten blijven hun tanden gedurende hun hele leven doorgroeien wat ze regelmatig moeten bijslijpen. Knagen aan kabels kan kortsluiting of zelfs brand tot gevolg hebben. Ook graven ze holen in tuinen en onder schuren en tuinhekken, wat gevaarlijke situaties tot gevolg kan hebben.
Daarom adviseren wij om altijd contact op te nemen met een expert van Beestjes Kwijt om de ratten te laten verwijderen. Dan kunt u weer met een gerust hart in uw huis en tuin wonen!\

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Of bel direct 088 - 233 7853

Veelgestelde ratten vragen

 1. Hoe herken ik ratten zodat ik zeker weet dat dit mijn ongedierteprobleem is?
 2. Kan ik de overlast van ratten zelf bestrijden?
 3. Wat moet ik doen om in contact te komen met een rattenbestrijder?
 4. Zijn er kosten verbonden aan het in contact komen met een rattenbestrijder?
 5. Ben ik verplicht om een afspraak te maken na het versturen van het contactformulier?
 6. Wat zijn de kosten van het bestrijden van ratten?
 7. Krijg ik garantie op de bestrijding van ratten via Beestjes Kwijt?
 8. Welke preventie maatregels moet ik nemen om in de toekomst ratten te voorkomen?
 9. Hoe wordt er omgegaan met mijn persoonsgegevens?

1) Hoe herken ik ratten zodat ik zeker weet dat dit mijn ongedierteprobleem is?

Ratten zijn groter dan muizen en hebben meestal een donkergekleurde vacht. U herkent hun aanwezigheid aan een ammoniakachtige geur, kleine keuteltjes, knaagschade aan meubels en kabels en sporen op de vloer. Ratten vormen een ongedierteprobleem omdat ze spullen aanvreten en ziektes kunnen verspreiden.

2) Kan ik de overlast van ratten zelf bestrijden?

Overlast van een enkele rat is vaak zelf te bestrijden met hulp van een klem. Echter verspreiden ratten zich razendsnel en dan kunt er zelf weinig tegen beginnen. Het bestrijden van ratten gebeurt met gif; voor uw eigen veiligheid raden we zeer af zelf met gif de overlast te bestrijden. 

3) Wat moet ik doen om in contact te komen met een rattenbestrijder?

U vult het contactformulier aan de rechterkant in en u verzendt het formulier door met uw rechtermuisknop op de verzendknop "Neem contact met mij op!" te klikken. Uw aanvraag komt aan de hand van uw postcode binnen bij een rattenbestrijder bij u in de buurt. Deze bestrijder zal contact met u opnemen en maakt met u een afspraak voor een inspectie. Indien mogelijk informeert hij u direct over de aanpak en prijs en plant indien gewenst de bestrijding in.

4) Zijn er kosten verbonden aan het in contact komen met een rattenbestrijder?

Nee. Het in contact komen met een rattenbestrijder in uw buurt is geheel gratis en vrijblijvend. De ongediertebestrijders betalen een kleine vergoeding per ontvangen contactaanvraag.

5) Ben ik verplicht om een afspraak te maken na het invullen en versturen van het contactformulier?

Nee, deze service is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

6) Wat zijn de kosten van het bestrijden van ratten?

De kosten van het bestrijden van ratten zijn afhankelijk van de hoeveelheid ratten en het tarief dat de bestrijder hanteert. De rattenbestrijder kan u vertellen hoeveel de kosten van het bestrijden van ratten zullen bedragen.

7) Krijg ik garantie op het bestrijden van ratten via Beestjes Kwijt?

U krijgt geen garantie op het bestrijden van ratten via Beestjes Kwijt. Wij brengen u slechts in contact met een ongediertebestrijder die gespecialiseerd is in het bestrijden van ratten.

8) Welke preventie maatregels moet ik nemen om in de toekomst ratten  te voorkomen?

U kunt diverse preventie maatregels nemen om overlast van ratten te voorkomen. Een goede hygiëne staat bovenaan: sluit afvalbakken en composthopen goed af en maak regelmatig schoon in met name de keuken en garage. Heeft u alleen ratten in de tuin? Neem dan zo snel mogelijk preventie maatregelingen om te voorkomen dat ze uw huis binnenkomen!

9) Hoe wordt er omgegaan met mijn persoonsgegevens?

Uw gegevens worden alleen gestuurd naar een ongediertebestrijder in uw buurt. Beestjes Kwijt garandeert dat uw gegevens niet aan derden worden doorgestuurd.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Of bel direct 088 - 233 7853

Wat zijn ratten en hoe zien ze eruit?

De rat is een zoogdier dat behoort tot de knaagdieren. In Nederland komt met name de bruine rat erg veel voor, deze wordt ook wel Noorse rat of rioolrat genoemd. Behalve de bruine rat is de zwarte rat erg bekend. De zwarte rat kwam honderden jaren geleden veel voor in Nederland en was de belangrijkste veroorzaker van de pest. Deze is echter grotendeels verdreven door de bruine rat.

Een bruine rat kan 21 tot 29 cm lang worden, met daarbij een staartlengte tussen de 15 en 23 cm. De vast kan diverse kleuren hebben maar is meestal bruingrijs met een bijna kale staart. Ratten komen over vrijwel de gehele wereld voor, behalve op de noord – en zuidpool.

Ratten zijn alleseters, ze hebben zowel koolhydraten als eiwitten nodig. Die halen ze uit fruit, groente, granen en vlees.

Waar komen ratten voor?

Ratten komen vrijwel overal ter wereld voor, zowel op het platteland als in de grote steden en in de buurt van mensen. Ze kunnen zich goed aanpassen aan diverse klimaten en omgevingen en daardoor op veel plaatsen leven. Alleen op de noord – en Zuidpool komen ze niet voor.

Leefwijze van ratten

Ratten zijn cultuurvolgers. Dat houdt in dat de rat de mens in feite volgt en ook van deze afhankelijk is. Waar mensen leven, daar leven vrijwel altijd ratten. Ratten leven in kleine groepen met aan het hoofd een dominant mannetje met een harem van enkele vrouwtjes en enkele ondergeschikte mannetjes. Ratten van andere groepen worden weggejaagd en vaak gedood.

Waar vindt u ratten?

Ratten kunnen op allerlei plekken leven maar hebben een voorkeur voor warme en vochtige ruimtes zoals vuilnisbelten, stallen, kelders en opslagplaatsen voor graan of hout. Ook gaan ze graag in donkere kieren of gaten van huizen zitten. Ratten kunt u vaak vinden in de buurt van water zoals meren of grachten. Ze zijn uitstekende zwemmers en kunnen tot wel 72 uur in het water overleven.

Hoe ga je om met ratten?

Als u ratten in uw huis of tuin heeft, schakel dan onmiddellijk een expert van Beestjes Kwijt in! U moet contact met de ratten ten allen tijde vermijden omdat ratten ziektes, teken en vlooien kunnen verspreiden. Pas ook goed op uw huisdieren, ook zij kunnen erg ziek worden door besmetting van een rat. Sluit al uw voedselvoorraden en afvalemmers goed af en maak goed schoon bij plekken waar u voedsel bewaart of bereidt. Zorg ervoor dat kabels en snoeren voor ratten niet bereikbaar zijn. Katten zijn natuurlijke vijanden van ratten. Met een kat in huis heeft u dus minder kans op ratten!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Of bel direct 088 - 233 7853

Ander ongedierte?

Is het onduidelijk van welk ongedierte u last van denkt te hebben? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Dit kan per telefoon op 088 - 233 7853 of via het contactformulier. Vindt u het lastig om te benoemen wat precies de problemen zijn of het ongedierte te beschrijven? Een van onze vakkundige medewerkers uit uw regio komt graag bij u langs om ter plekke te inspecteren om welk soort ongedierte het gaat.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Of bel direct 088 - 233 7853

U heeft last van ongedierte?

Bel ons en u heeft direct
contact met uw lokale bestrijder...

…in een mum van tijd
uw ongedierte kwijt!