Wespen in huis

Het is natuurlijk één ding dat wespen buiten rondvliegen en menig mens de stuipen op het lijf jaagt. Maar dat ze ook in je huis of bedrijfspand de boel kunnen ontregelen, dat gaat te ver. In het nauw gedreven wespen kunnen gemeen steken. Zeker als je de insecten zelf gaat bestrijden is de kans daarop heel groot. Het bestrijden van veel wespen in huis kun je daarom het beste aan een professionele ongediertebestrijder overlaten.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Wespen in huis bestrijden: wat kun je zelf doen?

Het kan zijn dat je hooguit enkele wespen in huis tegenkomt. In dat geval kun je een spray of poeder gebruiken om de wespen te bestrijden.

Je kunt wespen ook met een glas vangen. Zodra de wesp zich in het glas bevindt, sluit je de opening van het glas af met een vel papier of een kartonnetje. Hierna kun je het glas naar buiten brengen en de wesp vrijlaten.

Heb je veel last van wespen in huis? Misschien zit er een nest in de spouwmuur of op de zolder. Ga dan in geen geval zelf de wespen bestrijden! Sommige mensen dichten de opening in het nest om te voorkomen dat er wespen naar buiten vliegen. De wespen gaan dan gaten in het nest boren om het nest alsnog te kunnen verlaten.

Eenmaal buiten zijn de wespen natuurlijk kwaad. Ze dringen dan nog verder het huis binnen en komen in andere kamers terecht. Zo krijg je nog meer last van wespen in huis. Schakel dus per direct een ongediertebestrijder in!

Wespen in huis: hoe gevaarlijk is dat?

Een wespenplaag in huis kan voor veel problemen zorgen. Veel mensen hebben de neiging om op de vlucht te slaan of ze gaan om zich heen zwaaien wanneer er wespen in de buurt zijn. Dit werkt echter averechts. Hoe minder je beweegt, hoe minder de wespen zich bedreigd voelen. Misschien is deze tip lastig om op te volgen, omdat je natuurlijk ook instinctief reageert. Toch kun je op deze manier veel ellende voorkomen.

Wespen kunnen gaan steken als ze zich aangevallen voelen of wanneer hun leefomgeving wordt verstoord. Een wespensteek kan een heftige allergische reactie opwekken. Niet iedereen is allergisch voor wespengif; toch komt het relatief vaak voor. Als je een wespennest aantreft, kun je dan ook maar beter afstand houden. Waarom zou je het gaan riskeren?

Wespen in huis: winter en voorjaar

Meestal zijn koninginnen de enige wespen die de winter overleven. In het voorjaar - meestal midden of eind april - ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap. Elke koningin zoekt een eigen locatie om een nest te bouwen. Vaak bevindt die locatie zich niet ver van de plek waar ze heeft overwinterd.

Voor een wespennest begint de koningin met een steel. Rond deze steel zal ze een rij cellen bouwen. Deze cellen zijn straks een soort ‘babykamers’. In elke cel legt de koningin namelijk een eitje. De larven die uit de eitjes komen, worden door de koningin met fijngekauwde insecten gevoerd. Ondertussen bouwt ze verder aan het wespennest.

Uit de eerste lichting larven ontstaan werksters: zij nemen de verdere bouw van het nest over van de koningin. De koningin kan dan meer eitjes leggen en ze richt zich helemaal op de controle van het nest. In deze periode heeft het nest nog het formaat van een pingpongbal, maar wordt snel verder uitgebreid.

Hoe komen wespen in huis?

In de herfst en de winter kunnen wespen door de kou en het voedselgebrek moeilijk overleven. Ze kunnen dan in je huis of bedrijfspand op zoek gaan naar warmte en voedsel.

De meest voorkomende plekken voor een wespennest in huis zijn spouwmuren, zolders of (net onder) dakpannen. Je kunt een wespenplaag in huis herkennen aan één of meerdere tekenen:

  • Veel rondvliegende (of dode) wespen in huis en de directe omgeving.
  • Meerdere versufte en trage wespen in huis die zich op het raamkozijn of rondom de ramen bevinden.
  • Een vochtige plek kan een indicatie zijn voor een wespennest in het plafond.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Wespennest in huis: hoe kun je dit voorkomen?

Het is niet eenvoudig om een wespennest in huis te voorkomen. Wespen zijn zo klein dat ze zich eenvoudig door kleine gaatjes kunnen wurmen. Ook kunnen ze zich een weg door verschillende materialen heen knagen. Om te voorkomen dat wespen een (groter) gevaar voor je gezin en je huisdieren vormen, is het verstandig om de volgende plekken regelmatig te controleren of te laten controleren:

  • Onder de dakpannen hebben wespen voldoende ruimte om een wespennest te kunnen bouwen. Wanneer de wespen hun weg via het dak hebben gevonden, kunnen ze ook in de zolder terechtkomen om daar een nest te bouwen. Zeker in zolders die niet vaak bezocht worden, voelen ze zich veilig.
  • Tussen de spouwmuren is er genoeg ruimte waar wespen ongestoord hun nest kunnen maken. Bijkomend nadeel is dat een wespennest de ventilatie in je huis of bedrijfspand kan verstoren. Laat het nest dan zo snel mogelijk verwijderen door een professionele bestrijder.
  • Als een nest dicht in de buurt van je woning is gebouwd, dan is de kans groot dat de wespen ook binnenkomen.

Wespennest in de spouwmuur

Een wespennest in de spouwmuur vereist een andere aanpak dan een wespennest dat zich buiten je woning bevindt. Of een nest in de spouwmuur bestreden kan worden, is namelijk afhankelijk van op welk moment in het wespenseizoen je melding maakt.

Bel je voor het bestrijden van een nest in het midden van het seizoen? Dan zal de ongediertebestrijder het nest met alle genoegen bestrijden. Bel je als het wespenseizoen bijna om is? Dan zal je geadviseerd worden om het nest met rust te laten. Waarom? In deze periode voelen de wespen hun dood al naderen. Ze zijn extra op hun hoede. Als ze dan worden bestreden, zullen ze eerder geneigd te zijn om zich naar andere plekken in huis te verspreiden om te kunnen overleven. Beter is dus om ze te laten uitsterven.

Wespennest in huis bestrijden: zelf verwijderen?

Het kan een ontzettend gevaarlijk klusje zijn om een wespennest in huis zelf te verwijderen. Wespen kunnen namelijk aangebrand reageren op de verwijdering van hun nest. Nogmaals: plak de ingang van het nest daarom zeker niet dicht! De wespen zullen in paniek meerdere uitgangen in het nest maken om te kunnen ontsnappen. Eenmaal buiten kunnen ze zich overal in je huis verspreiden.

Ook het gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddelen om wespen te bestrijden kan gevaarlijk zijn. Wellicht dood je daarmee wel wat wespen, maar de andere wespen kunnen hierdoor alleen maar kwader worden. Om onveilige situaties te voorkomen is het nodig om de juiste materialen bij de hand te hebben en veiligheidskleding te dragen. Een professionele ongediertebestrijder beschikt over al deze middelen.

Veel wespen in huis: bestrijding door een specialist

Een wespennest kan het beste door een professionele bestrijder worden aangepakt. Onze ongediertebestrijders zorgen voor een veilige en efficiënte verwijdering van een wespennest. Als je een wespennest in huis hebt aangetroffen, kun je dit beter meteen melden. De ongediertebestrijders kunnen dan zo vroeg mogelijk ingrijpen. Ook als je last hebt van een wespenplaag buiten je woning kunnen zij dit netjes voor je oplossen.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Manon uit Lelystad

Gisteren gebeld en vandaag gekomen. Daar hou ikvan snelle service.

Anja uit Molenschot

Vind het alleen niet zo netjes dat als ik terug bel dat we nog last hebben van de wespen dat ik niet teruggebeld word wat ze wel beloven

Werner uit Goirle

De jongenman die is geweest was aardig en legde alles goed uit.

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder