Boktor bestrijden

Wereldwijd zijn er meer dan 33.000 soorten boktorren bekend. In principe doet een groot aantal van deze soorten geen vlieg kwaad. Hun nakomelingen kunnen echter wel veel schade aanrichten. En voor nakomelingen zorgen, dat is nu net één van de favoriete bezigheden van de boktor.

Sommige soorten boktorren richten zich volledig op de voortplanting. Daardoor kunnen zij razendsnel voor een groot aantal houtwormen zorgen, welke uw houtenconstructies in gevaar brengen. De boktor bestrijden en dit tijdig doen, is dan ook noodzaak.

Hoe is een boktor te herkennen?

U kunt een probleem met de boktor bestrijden, wanneer u de boktorren in uw pand heeft ontdekt. Maar hoe kunt u een boktor herkennen? Dat hebben de bestrijders van Beestjes Kwijt voor u in kaart gebracht. 

Het is allereerst van belang dat u onderscheid kunt maken tussen de nathoutboorders en drooghoutboorders. De nathoutboorders richten relatief weinig schade aan en hoeven niet bestreden te worden. Met de drooghoutboorders, zult u echter wel de strijd moeten aanbinden. 

De huisboktor is zo’n drooghoutboorder en komt veel voor in Nederlandse huishoudens. Aan de volgende kenmerken kunt u deze vervelende boktor herkennen:

 • Hij is zwart;
 • Hij is ongeveer 10 tot 25 millimeter groot;
 • Hij heeft een langgerekt lijf;
 • Hij heeft zes pootjes;
 • Hij heeft twee grote tasters aan zijn kop;
 • Hij is bij voorkeur rondom nieuw hout te vinden;
 • Hij maakt een zacht geluid, wanneer hij aan hout knaagt.

Hoe wordt de komst van de boktor voorkomen?

De komst van boktorren kunt u proberen te voorkomen. Wanneer zij ergens anders een liefdesnestje bouwen, hoeft u tenslotte ook geen enkele boktor te bestrijden.

De Europese regering heeft u gelukkig al een handje geholpen bij het voorkomen van boktorren in huis. Al het verpakkingshout dat de Europese Unie binnenkomt moet bijvoorbeeld ontschorst zijn, waardoor de kans op boktorren in het hout aanzienlijk afneemt. Bent u toch nog bang om een boktor in huis te halen? Bekijk dan deze zes tips:

 • Gebruik verduurzaamd naald- of loofhout in uw pand.
 • Schilder uw hout bijvoorbeeld met beits zodat er geen eitjes kunnen worden afgezet.
 • Hou de temperatuur in uw pand beneden de 25 graden Celsius. Boktorren hebben het graag behaaglijk warm.
 • Zorg voor weinig vochtige ruimtes, zodat de boktor niet goed kan gedijen.
 • Vervang hout dat al aangetast is direct zodat er geen enkele boktor of houtworm achter kan blijven.
 • Gebruikt u haardhout? Leg dan nooit meer dan een dagvoorraad haardhout in huis neer.

Hoe is een boktor te bestrijden?

Een probleem met boktorren in de kiem smoren en de boktor bestrijden, is zo eenvoudig nog niet. Terwijl het bestrijden van boktorren wel van groot belang is. Hun dierbare larven kunnen namelijk maar liefst tien jaar leven en gedurende dat leventje heel wat serieuze problemen veroorzaken.

Kortom, u wilt liever niet dat de boktorren uw pand als thuis kiezen. De houtwormen mogen ze ergens anders opvoeden! De ervaren bestrijders van Beestjes Kwijt willen uw boktor bestrijden en gelijktijdig de oorzaak van het probleem aanpakken. Aan de hand van sporen worden alle schuilplaatsen van de boktor opgezocht. Eigenlijk neemt u gewoon een heuse privé detective in de arm!

Offerte en werkwijze aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in Nederland. Bel 085 - 029 2200 of vul onderstaand formulier in voor een offerte, werkwijze en het maken van een afspraak!