Wespen
readtime 7 Minuten

Wespensteek opgelopen?

05 Feb 2019 • redactie

In de lente en de zomer geniet je van alle goede dingen in het leven. Je zit lekker in je tuin of op je balkon, gaat naar barbecues, pakt een terrasje of je bezoekt met je kinderen een pretpark. Helaas komen de warme dagen ook met gebreken. Soms zelfs met uitgesproken terreur, zoals een wespenplaag. Dat er wespen op je eten en drinken afkomen is al vervelend genoeg, maar een wespensteek is nog erger. Bereid je daarom goed voor: lees hier alles over wespensteken!

 1. Wanneer steekt een wesp eigenlijk?
 2. Wat gebeurt er bij een wespensteek?
 3. Hoe gevaarlijk is een wespensteek?
 4. Wespensteek? Pas op met allergie!
 5. Blijf kalm bij wespen
 6. Help, ik ben toch gestoken! Wat kan ik doen?
 7. Help, mijn huisdier is ook gestoken! Wat moet ik doen?
 8. Wespensteken voorkomen? Hoe doe je dat?

Wanneer steekt een wesp eigenlijk?

Een wesp kan in zijn eentje of met meerdere wespen steken. Stekende wespen zijn altijd vrouwtjes en ze steken om verschillende redenen:
 1. Ze voelen zich bedreigd.
 2. Ze denken dat hun nest (en dus hun kroost) wordt bedreigd.
 3. Ze kunnen te weinig voedsel vinden. Ze kunnen dan agressiever worden en dat betekent dat ze dus ook sneller kunnen steken.

De meeste steken komen voor als de wespen gelokt worden door zoetigheid en dus ook meer in contact komen met de mens. Het komt ook voor dat wespen spontaan steken. Hier kun je helaas weinig aan doen.

Wat gebeurt er bij een wespensteek?

De wesp doorboort de huid met haar angel en spuit haar gif. Dit gif bestaat uit een mengsel van verschillende stoffen, zoals enzymen en andere eiwitten. Een wesp kan door haar gladde angel meerdere keren steken. Een bij sterft kort na een steek, omdat de angel meer getand is en in de huid achterblijft als de bij zich terugtrekt.

Hoe gevaarlijk is een wespensteek?

Een wespensteek kan een brandende pijn veroorzaken. Belangrijk is te kijken naar wat het gif in de huid doet. Bij mensen die niet allergisch zijn, zwelt de huid rond de steek op en het wordt rood. Het jeukt en doet zeer. Dit is erg vervelend, maar het kan verder geen kwaad. Na enkele uren kunnen de klachten verminderen. Het wordt een ander verhaal als je door meerdere wespen tegelijk wordt gestoken: er komt dan zoveel gif in je lichaam terecht dat je er in shock van kunt raken en kunt komen te overlijden.

Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken; er is dan sprake van een serieus probleem. Omdat deze allergie relatief vaak voorkomt, gaan we hier even dieper op in.

Wespensteek? Pas op met allergie!

Mensen die allergisch zijn voor wespengif, krijgen weliswaar dezelfde symptomen als mensen die niet allergisch zijn: pijn, jeuk, roodheid en opzwellende huid op de plek waar ze gestoken zijn. Maar het gaat nog een flinke stap verder. Mensen met een allergie kunnen ook last krijgen van:

 1. Duizeligheid
 2. Misselijkheid
 3. Gezwollen lippen
 4. Gezwollen oogleden
 5. Gezwollen ledematen

In het afweersysteem van allergische mensen zitten antistoffen. Deze reageren zo sterk op bepaalde bestanddelen in het gif, dat er in het bloed een stofje vrijkomt: histamine. Als de histamine door je lichaam gaat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Je kunt benauwd worden of zelfs in shock raken (anafylaxie). Een shocktoestand kan tot de dood leiden als er niet tijdig wordt ingegrepen. Het maakt overigens niet uit hoeveel wespengif er in je lichaam zit; als je overgevoelig bent voor één of meerdere bestanddelen in het gif (en je wordt slechts één keer gestoken), dan kunnen er al ernstige reacties optreden.

Levensgevaarlijk is ook als je in de tong of keelholte wordt gestoken. De keel gaat dan dicht zitten en je kunt niet meer ademen. Dit kan bij zowel allergische als niet-allergische mensen gebeuren. Mond-op-mondbeademing kan helpen, maar eigenlijk is professionele medische hulp direct gewenst.

Blijf kalm bij wespen

Natuurlijk zijn de gevolgen van allergieën ernstig, maar je hoeft niet panisch voor wespen te worden. Sterker nog, het is beter als je kalm blijft als een wesp om je heen vliegt. De gouden regel luidt dan ook: sla vooral NIET om je heen! De wesp zal zich dan zeker bedreigd voelen en gaan steken. Blijf gewoon stilstaan en ze vliegt weg. Verder moet je proberen om contact met wespen zo veel mogelijk te vermijden.

Help, ik ben toch gestoken! Wat kan ik doen?

Vooral de mensen die overgevoelig zijn voor wespengif en geen medicatie (EpiPen) bij zich hebben, moeten goed op de symptomen letten. Schakel direct medische hulp in bij misselijkheid, duizeligheid, (rode) huiduitslag of benauwdheid/kortademigheid. Er kunnen zwellingen ontstaan op plekken waar niet gestoken is. Sommige mensen kunnen zelfs binnen een kwartier na de steek het bewustzijn verliezen. Reageer ook direct op steken in de neus, tong, mond, hals of keel. Bel in al deze gevallen het alarmnummer.

Als er geen ernstige verschijnselen optreden, kun je zelf het volgende doen:

 • Check of de angel in de huid is achtergebleven. Het kan zijn dat deze toch is losgekomen bij het wegslaan van de wesp.
 • Het gif uitzuigen. Als je bij de steek kunt, kun je dit met je mond doen. Je moet het gif dan wel meteen uitspugen. Geen optie? Je kunt ook een gifpompje gebruiken als je die hebt.
 • De gestoken plek koelen. Bijvoorbeeld met een natte doek, een ijskompres of een washandje met wat ijsblokjes erin.
 • Een pijnstillende crème gebruiken (als je veel pijn hebt).
 • Een verzachtende crème gebruiken die ook de zwelling tegengaat. Informeer bij apotheek welk middel het meest geschikt is.
 • Wrijf of krab niet over de gestoken plek.

Als het goed is, moeten je klachten na een paar uur verdwenen zijn.

Help, mijn huisdier is gestoken! Wat moet ik doen?

Bij een huisdier moet je eigenlijk op dezelfde symptomen letten als die bij een mens kunnen voorkomen. Je kunt de zwelling verminderen door iets koels op de gestoken plek te leggen. Is die zwelling er na drie dagen nog? Maak dan een afspraak met de dierenarts om ernaar te laten kijken.

Is je dier in de tong, in de bek of in de hals gestoken? Breng het dan direct naar de dierenarts. Net als bij mensen kunnen de luchtwegen zich vernauwen, waardoor het dier kan stikken. Je dier kan ook allergisch reageren op een steek. Je merkt dit als de gestoken plek ernstig gezwollen raakt en je dier suf of meer afwezig reageert dan je van hem of haar gewend ben. Ook hier: behandel het als een spoedgeval en bezoek direct de dierenarts!

Wespensteken voorkomen: hoe doe je dat?

Voorkomen is beter dan genezen. Het is al een oud gezegde, maar daarom zeker niet minder waar. Als je al eens gestoken bent door een wesp, dan weet je hoe het voelt. Ben je nooit gestoken door een wesp, dan wil je niet eens weten hoe het voelt. Tijd dus voor wat preventieve maatregelen.

Zeker in de zomertijd komen wespen op alles af wat een zoet luchtje heeft of wat zoet smaakt. Bij buiten eten of drinken is het dus extra opletten geblazen. Dek zoetwaren zoals ijs, fruit, taart of limonade goed af. Ook alcoholhoudende drank kan beter worden afgedekt. Check je eten op wespen voordat je een hap neemt. Drink je uit een blikje of flesje? Gebruik dan altijd een rietje. Er kan namelijk een wesp in je drankje zitten. Ga je picknicken in een tuin, (pret-)park of bos? Ruim de resten dan netjes op.

Wespen komen ook af op geuren op je lichaam. Misschien heb je net een ijsje op samen met de kinderen en zit er ijs op ieders gezicht. Poets dat dan zo snel mogelijk weg. Het gebruik van parfum, deodorant, aftershave of andere verzorgingsproducten kan ook wespen aantrekken. Soms komen de wespen zelfs op zweetvocht af. Als je ’s zomers naar buiten gaat, kun je ervoor kiezen om een insectenwerende spray of crème gebruiken.

Ook in en rond je woning kun je maatregelen tegen wespen treffen:

 • Houd je afvalbakken goed gesloten.
 • Gebruik horren voor de ramen. Je kunt ze de ramen dan openhouden zonder dat de wespen naar binnen kunnen.
 • Kom niet te dicht bij overrijp fruit (op de grond) of bloeiende bloemen. Er kunnen wespen in zitten die op zoek zijn naar nectar of stuifmeel.
 • Gebruik geen wespenvallen! De zoete geur trekt juist nog meer wespen aan.
 • Gooi de toegang tot een wespennest niet dicht met bijvoorbeeld kit, papier, cement of andere materialen. Wespen knagen zich er met gemak door en weten altijd wel een nieuwe manier te vinden om zich vrij te maken. Als ze eenmaal buiten zijn, zijn ze razend. Die wil je dan niet ineens in je woonkamer zien verschijnen…
 • Kom niet in de buurt van een wespennest als je die ontdekt. Ervaar je overlast van de wespen, neem dan gelijk contact op met een professionele ongediertebestrijder om het wespennest te verwijderen. Ervaar je geen overlast van de wespen, laat het nest dan met rust.
En last but not least: heb jij een wespenallergie? Zorg dan dat je je medicatie (bijvoorbeeld je prikpen) altijd bij de hand hebt. In geval van nood kun je dan zelf je medicatie toedienen. Draag ook iets bij je waarop staat dat je overgevoelig of allergisch bent voor wespensteken. Zo kunnen andere mensen ingrijpen als je daar zelf niet toe in staat bent. 

Meer weten?

Heb je problemen met veel wespen? Denk je dat er in of rond jouw huis zich een nest bevindt? Of wil je gewoon meer professioneel advies over wespen? Neem dan even contact op met je lokale ongediertebestrijder en maak desgewenst meteen een afspraak. Ook als je last hebt van andere soorten ongedierte ben je bij ons aan het juiste adres!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder