Wespen
readtime 3 Minuten

Wespen verjagen zonder steken? 7 tips!

05 Feb 2019 • redactie

Ook deze zomer gaan onze bestrijders hard aan het werk om mensen te bevrijden van ongedierte. Ben jij al van het zonnetje aan het genieten? Pas dan heel goed op voor wespen! Misschien vallen ze je op dit moment al lastig in de tuin of zitten ze zelfs in je huis. Natuurlijk zit je niet te wachten op een wespensteek bij jezelf, je partner, kind of huisdier. Daarom geven we hier graag zeven tips om wespen te verjagen.

1. Wespen verjagen? Bel direct een ongediertebestrijder!

Je maakt het minst kans op gemene wespensteken als je bij een aanhoudende plaag direct een ongediertebestrijder inschakelt. Binnen een dag kun je al geholpen worden. In het wespenseizoen hebben onze bestrijders dan ook standaard hun uitrusting bij zich om wespen te bestrijden. Een bestrijder behandelt altijd de bron van een plaag: in dit geval is dat het wespennest zelf. Als dit nest eenmaal is uitgeschakeld, kun je weer opgelucht ademhalen. Sterker nog: je krijgt er een seizoensgarantie bij!

2. Blijf kalm als een wesp om je heen vliegt

Besluit je toch om de wespen eerst zelf aan te pakken? We raden het je niet aan. Je zou best wel eens allergisch kunnen zijn voor wespengif zonder het zelf te weten. Als je dan gestoken wordt, heb je vrijwel direct medische hulp nodig. Word je benaderd door één of meerdere wespen? De gouden regel is dan: sla niet om je heen! Wespen worden namelijk pas echt agressief als ze zich bedreigd voelen. Blijf vooral kalm en verplaats je langzaam.

3. Blijf weg van gevonden wespennesten

Sommige wespenkolonies bouwen een wespennest in je huis, bijvoorbeeld in een spouwmuur of op zolder. Andere kolonies maken nesten in tuinen. Ze kiezen dan bijvoorbeeld voor een holle boom of voor een boomtak. Tuinhuisjes, schuren, daken en dakgoten zijn ook populaire locaties voor een nest. Bepaalde wespensoorten bouwen hun nesten ondergronds, deze zijn vaak moeilijk te vinden. Erger nog: het komt wel eens voor dat iemand per ongeluk op zo’n nest gaat staan! De wespen zullen bijna gegarandeerd aanvallen. Incidenten zoals deze komen helaas regelmatig voor.

Vind je een wespennest? Blijf dan zo ver mogelijk uit de buurt van dit nest en schakel meteen een professionele ongediertebestrijder in. Houd ook je kinderen en huisdieren bij het nest weg. Een andere gouden tip: dicht de opening van het nest niet af! De wespen raken dan in paniek en boren zich zo door het nest heen. Als ze eenmaal een uitweg hebben gevonden, zullen ze zich overal gaan verspreiden. Hoe snel kun jij eigenlijk jouw mobiel pakken om hulp in te schakelen?

4. Plaats wering tegen wespen

Wespen weren is nog altijd beter dan dat je wespen moet verjagen. Wist je namelijk dat wespen zeer nuttig zijn voor ons ecosysteem? Ze vangen muggen en vliegen en voeren deze aan hun larven. Van de eiwitten in de gevangen insecten kunnen de larven goed groeien. Vooral de hoornaar - de grootste wespensoort in ons land - is heer en meester in het vangen van insecten.

Terug naar de wering. Wespen in huis zijn vervelender dan wespen buitenshuis, maar hoe voorkom je dat de wespen binnenkomen? Houd ten eerste je afvalbakken goed gesloten en leeg ze in de zomerperiode zo snel mogelijk. De wespen blijven op afstand en je voorkomt tegelijkertijd nare geurtjes. Je kunt ook horren plaatsen voor de ramen en deuren. De wespen blijven buiten en jij geniet nog steeds volop van koele briesjes. Wespen weren is veel gemakkelijker dan wespen verjagen!

5. Vang die enkele wesp met een glas

Het is mogelijk dat je geen last hebt van een wespenplaag, maar wel van een paar wespen of van één enkele wesp. Op het moment dat een wesp ergens neerstrijkt, kun je deze met een glas vangen. Schuif dan onder de opening van het glas een dik papiertje of een kartonnetje. Zo kan de wesp niet ontsnappen. Breng het glas naar buiten en laat de wesp weer vrij rondvliegen. Laat het vangen nooit aan kinderen over! Ze zouden in hun enthousiasme mislukte pogingen kunnen maken om de wesp te vangen. De wesp zal zich dan zeker bedreigd voelen en de kinderen kunnen steken.

6. Plaats geen limonadevallen

Limonadevallen voor wespen werken net als lokdoosjes voor mieren. Wat denk je dat beide middelen doen? Juist. Ze trekken alleen nog maar meer wespen of mieren aan! Wespen zijn bijvoorbeeld gek op zoete of zoet geurende waren, zoals limonade. Wil je toch limonadevallen gebruiken, plaats ze dan ergens ver in je tuin. Zet ze ieder geval niet in je woning of op je terras, anders zijn de gevolgen niet te overzien.

7. Gebruik geen spray of poeder tegen wespen

Tegen wespen zijn er verschillende soorten sprays of poeders beschikbaar. Deze kun je wel tegen een paar wespen gebruiken, maar niet tegen een heel nest. Je roeit er een aantal wespen mee uit, maar je maakt de overgebleven wespen razend. Het gebruik van een poeder of spray op een nest is eigenlijk net zo risicovol als het nest dichtstoppen. Ook hier geldt dat je het meest gebaat bent bij de hulp van een van onze ongediertebestrijders. Hoe langer je wacht, hoe langer je jezelf en je gezin aan gevaar blootstelt. Bel ons en maak gebruik van de kennis en vakmanschap van onze bestrijders!

Professionele hulp nodig bij wespen verjagen?

Hopelijk kunnen we je met bovenstaande tips over wespen verjagen goed van dienst zijn. Belangrijk is dat je altijd een wespenbestrijder inschakelt als de overlast door wespen uit de hand loopt. Je kunt ons op ieder moment van de dag bellen of mailen. Voorkom dat jij of iemand uit je gezin wordt gestoken. Onze bestrijders kunnen al binnen een dag een wespenplaag verhelpen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder