Wespen
readtime 4 Minuten

Wespen op zolder? Voorkom verspreiding door je huis!

01 Feb 2019 • redactie

Het begint met een klein nestje op zolder. Een moeder zorgt trouw voor haar kleintjes. Die worden groot en vliegen dan uit… naar alle kamers in jouw huis. Wespen op zolder zijn, helaas, vaak schuldig aan wespenplagen in huis. Zelf bestrijden? No way. Maar wat moet je dan beginnen tegen dit zoemende ongedierte?

Hoe komt een wespennest op zolder?

Een wespenkoningin kan via allerlei openingen in het dak of de buitenmuren naar binnen komen. Soms ook via de spouwmuur of in eerste instantie vanuit een wespennnest onder dakpannen. Mogelijk heeft ze al op zolder overwinterd en heeft ze toen besloten om hier ook een nest te gaan bouwen. De zolder is een goede plek voor haar, omdat er amper mensen komen. Door de veiligheid en beschutting maakt haar kolonie straks een zeer goede kans om te overleven.

De koningin begint aan haar nest. Ze gebruikt hiervoor gekauwd hout of plantenvezels. Laagje voor laagje wordt aangebracht en er ontstaan verschillende cellen. In deze cellen legt ze haar eerste eieren: hieruit ontstaan de werksters die haar verder helpen met de bouw van het nest. Omdat wespennesten op zolder zich vaak langdurig onopgemerkt kunnen ontwikkelen, kun je nesten van buitenproportioneel formaat tegenkomen. Stel je eens voor dat al die wespen straks door je hele huis vliegen!

Waar kan een wespennest op zolder gebouwd worden?

Beetje bijgekomen van de schrik? Hopelijk is het wespennest bij jou nog niet zo ver gevorderd. Maar waar precies kan een koningin op zolder een nest aanleggen? Mogelijk vind je die:

 • aan een balk.
 • tegen het plafond.
 • bij het dakraam.
 • in een hoekje.
 • onder de dakpannen.
 • tegen of achter een muur, soms met een ventilatiegat als entree.

Schade door wespen op zolder

Op een gegeven moment kunnen de wespen besluiten om uit te wijken naar andere delen van het huis om aan meer voedsel te komen. Of ze vliegen uit de openingen in het dak of muur uit naar de tuin. Aangetrokken door uitgestalde hapjes en drankjes komen ze op je af: voor je het weet, ben je alleen maar bezig met wespen ontwijken. De overlast is een feit!

Kunnen wespen in huis, naast de overlast, ook schade veroorzaken? Dat kan. Het nest wordt zo dicht tegen een oppervlakte aangebouwd, dat die plek niet goed meer doorlucht. Het mogelijke resultaat: vochtproblemen en als gevolg daarvan misschien zelfs schimmels of zwammen. Tel deze problemen bij je wespenplaag op en je dag is verpest.

Wespen op zolder zelf bestrijden

Misschien heb je het al eerder gehoord, maar zelf een wespennest op zolder bestrijden kan ontzettend gevaarlijk zijn. Eén van onze bestrijders, Gert-Jan Drop van Point Pest Control, wil graag een ervaring met ons delen:

Gert-Jan Drop

“Een man van 82 bestreed een wespennest op zolder met een stofzuiger. Hierna werd ik gebeld: de verzorgers durfden vanwege de vele wespen het huis niet in. De man had zich in een kamer opgesloten, maar de wespen zaten daar ook al. Toen we hem eindelijk konden bevrijden, was hij al meerdere keren gestoken en door alle steken zelfs onherkenbaar geworden. Gelukkig heeft hij het wel overleefd. Mijn boodschap? Bestrijd wespen nóóit zelf!”

 
We horen het je al vragen: ‘maar als ik zelf geen wespen kan of mag bestrijden, wat moet ik dan doen?’ Maak je niet ongerust, want met deze tips kun je met een wespennest op zolder omgaan totdat de ‘hulptroepen’ arriveren.

 1. Laat niemand de zolder betreden zolang de wespen daar actief zijn.
 2. Eet of drink niet op de bovenverdiepingen, want het drank en het voedsel kan de wespen aantrekken. Ze vinden dan wel een weg vanaf de zolder naar de benedenverdiepingen.
 3. Plak het nest vooral niet dicht, want wat de wespen zelf hebben gebouwd, daar kunnen ze ook zelf doorheen knagen om zich te bevrijden. Ze ‘barsten’ dan uit het nest... en dat gaat veel sneller dan je denkt.

Wespen op zolder voorkomen

Wil je een wespennest op zolder juist voorkomen? Een prima idee, als je geen wespenplaag in de zomer wilt meemaken. We hebben twee tips voor je:

 1. Dicht alle openingen in het dak en in de (buiten-)muren met kit, gaas of met ander materiaal. Gaat het om ventilatieopeningen, zorg er dan voor dat er nog genoeg ventilatie door de openingen heen kan.
 2. Controleer in het voorjaar op beginnende wespennesten in huis. Tref je een beginnend nest aan, dan kun je deze al laten verwijderen. Belangrijk is dat de wespenkoningin hierbij gedood wordt, anders begint deze ergens anders een nieuw nest.

Wespen op zolder in de winter?

Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk dat je wespen op zolder, in de winter, tegenkomt. Met bovenstaande tips is dat te voorkomen, maar er hangt ook veel af van het klimaat. Na een lange, warme en droge zomer kunnen wespennesten nog tot in de herfst of zelfs in de winter voorkomen. Je hebt dan niet met een nieuw nest van dezelfde koningin te maken, maar met een nest van één van haar dochters: geen werkster, maar een koningin. Als het klimaat gunstig genoeg is, kan zij na de paring meteen een nieuw nest bouwen. Ze slaat dan feitelijk haar winterslaap over. Op deze manier kom je wespen in de winter soms nog tegen!

Last van wespen op zolder? Bel een professional!

Professionele wespenbestrijding is van grote waarde als je definitief van de wespen op zolder of onder je dakpannen verlost wilt worden. Als je een nest op zolder aantreft dat duidelijk nog bewoond wordt door wespen, bel dan meteen. Wij koppelen je direct aan een ongediertebestrijder uit je eigen regio. Zet hem aan het werk!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder