Muizen
readtime 2 Minuten

Wat eten muizen?

06 Feb 2019 • redactie

Muizen komen niet geheel zonder reden je huis of bedrijfspand binnendringen. Ze zijn namelijk op zoek naar voedsel. Maar wat eten muizen eigenlijk? In dit blog lees je waar je muizen voor wakker kunt maken en hoe muizen bij jouw voedselvoorraad terecht komen!

Wat eten muizen het liefst?

Je was als kind vroeger misschien kieskeurig als het op eten aankwam. Muizen hebben daar helemaal geen last van. Het zijn echte alleseters. Je kunt het zo gek niet bedenken, of muizen eten het. Muizen eten onder andere:

 • Granen
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Kaas
 • Vetrijke producten, zoals spek.
 • Insecten

Daarnaast eten muizen hun eigen uitwerpselen. Deze bevatten veel vitaminen, welke de spijsvertering van de muis stimuleren. Kleine babymuizen eten dan ook de uitwerpselen van hun ouders, omdat dit goed is voor de gezondheid!

Hoe komen muizen bij je voedselvoorraad terecht?

Muizen zijn dus niet kieskeurig en hiermee echte alleseters. Het antwoord op de vraag ‘wat eten muizen’ is dus bekend: namelijk vrijwel alles. De grote vraag die dan rest is: ‘hoe komen muizen bij je voedselvoorraad terecht?’. 

Muizen komen pas bij je voedselvoorraad terecht als ze binnen zijn en dus leggen wij je graag uit hoe muizen binnen komen. 
De plaagdiertjes komen namelijk niet letterlijk door de voordeur naar binnenwandelen.

 • Muizen kunnen door kieren, pijpen en gaten binnenkomen. Een gaatje van een halve centimeter is voor een muis al groot genoeg.
 • Via struiken en bomen in je tuin kunnen muizen gemakkelijk op het dak komen. Vervolgens kunnen ze door een aanwezig gat in het dak je huis of bedrijfspand betreden.
 • De harige diertjes kunnen een pand binnendringen via open stootvoegen.  

Muizen voorkomen doe je zo! 

Uiteraard wil je voorkomen dat muizen je voedselvoorraad verorberen. Enkele maatregelen die je kunt treffen om muizen te voorkomen zijn:

 • Dicht openingen in je huis of bedrijfspand. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld fijn RVS gaas (ook wel muizengaas genoemd) gebruiken. De gaten in het gaas mogen niet te groot zijn, want anders kunnen de muizen erdoorheen kruipen. 
 • Creëer ruimte tussen het pand en de struiken/bomen in de nabije omgeving. Muizen kunnen namelijk via het struikgewas gemakkelijk op het dak klimmen, om zo je pand binnen te treden.
 • Bewaar je voedselvoorraad in bakken die je kunt afsluiten. Zo kunnen de muizen niet aan je koekjes gaan knagen!

Tref je nu maatregelen om muizen te voorkomen? Dan voorkom je later kosten! 

Te laat? Wij komen muizen bestrijden!

Het is handig om te weten wat muizen eten, zodat je je voedselvoorraad achter slot en grendel kan zetten. Komt dit informatieve artikel over ‘wat muizen eten’ te laat en is je voedselvoorraad als sneeuw voor de zon verdwenen? Wees gerust, onze bestrijders staan je met raad en daad bij.

Neem contact op met één van onze bestrijders. De bestrijder in kwestie komt vervolgens langs voor een inspectie, waarna hij de kosten voor het bestrijden van muizen in kaart brengt. Vervolgens volgt er een gesprek over de bestrijdingsmethode en worden er preventieve maatregelen met je gedeeld.

Hopelijk kom je in de toekomst nooit weer een harige indringer tegen in je voedselvoorraad! 

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder