Vlooien
readtime 2 Minuten

Hoe kun je vlooien in huis herkennen?

06 Feb 2019 • redactie

In Nederland voelen heel veel soorten ongedierte zich thuis. Het klimaat, waar wij dagelijks over klagen, is voor hen perfect en ook over de verdere leefomstandigheden hebben ze niks te klagen. Hoe fijn ze het ook hebben in onze leefomgeving, wij zijn ongedierte liever kwijt dan rijk. Toch komt het geregeld voor dat diverse soorten ongedierte het stopbord op je voordeur hebben gemist en zonder te vragen je kamer binnen zijn komen bonjouren. Met behulp van het onderstaande artikel kom jij erachter of het vlooien zijn die je huis zijn binnen gedrongen.

Van ei tot volwassen vlo

Om vlooien in huis te kunnen herkennen is het handig om te weten hoe een vlo eruitziet. Voordat de vlo volwassen wordt, gaat er namelijk een hele cyclus aan vooraf.

Vrouwtjes vlooien kunnen zo’n vijftig eitjes leggen en dus breidt de familie Vlo zich snel uit. De eitjes die de vrouwtjes leggen zijn witgeel van kleur en zijn in de meeste gevallen ovaal. Ze zijn echter zo klein dat je ze moeilijk met het blote oog kan waarnemen. Na twee tot vier dagen komen de eitjes uit en worden het zogeheten larven. Het herkennen van vlooien blijft ook in dit stadium moeilijk. De larven zijn namelijk zo dun als een draadje. 

De larven zijn zo'n twee a drie weken op de wereld voor het stadium van verpoppen begint. Een verpopte larf kan vervolgens ruim twee jaar (!) in leven blijven.Door trillingen in huis worden de vlooien in de loop van de tijd tot leven gewerkt. Een volwassen vlo is twee tot drie millimeter lang en is vaak rood of bruin van kleur.

Vlooien in huis herkennen

Een eitje, een larf en een volwassen vlo: allen zijn ze moeilijk met het blote oog waar te nemen. Maar hoe weet je dan of je te maken hebt met vlooien in huis? Je kunt, wanneer je vermoedt dat je vlooien in huis hebt, de lievelingsplekken van de vlooien gronding inspecteren. Geliefde plekken van vlooien zijn: het tapijt, vloerkleden, de mand van de hond, maar ook plinten.  

Heb je zelf last van jeuk of zie je je trouwe viervoeter de hele dag krabben? Dan kan dit ook duiden op de aanwezigheid van vlooien. Volwassen vlooien kunnen door te bijten, bij zowel mens als dier zorgen voor een geïrriteerde huid. Daarnaast kan het speeksel van de vlo voor een allergische reactie zorgen. Hierbij ontstaat er uitslag op je huid welke vergelijkbaar is met eczeem.

Vlooienplaag

Volwassen vlooien kunnen dus voor flink wat ellende zorgen. Toch ligt het grote probleem niet bij de volwassen vlooien. Aangezien de poppen van de larven tot wel twee jaar kunnen overleven schuilt hier het grote gevaar. Behandel je alleen je hond tegen vlooien, maar bestrijd je niet de eitjes, poppen en larven in huis? Dan is de kans groot dat je ook in de toekomst weer te maken krijgt met vlooien! Een vlooienplaag komt namelijk steeds terug als niet het gehele huis wordt behandeld tegen de eitjes, poppen, larven en de volwassen vlooien. 

Help, vlooien in huis!

Krijg je bij het lezen van dit artikel letterlijk de kriebels en vermoed je dat je te maken hebt met een vlooienplaag? Neem dan contact op met één van onze bestrijders. Zij kunnen met een speciaal anti-vlooienmiddel de vlooien in huis bestrijden. Nu maar hopen dat de vlooien in het vervolg het stopbord op je voordeur niet negeren ;-)

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder