Wespen
readtime 3 Minuten

Verschil gewone wesp en Duitse wesp

04 Feb 2019 • redactie

De gewone wesp en de Duitse wesp zijn de twee soorten wespen die het meest in Europa voorkomen. Beide soorten zijn verschillend, al maakt dat voor de overlast niets uit: ze zijn allebei net zo vervelend. Maar hoe herken je een Duitse wesp vs gewone wesp? Voor een simpele uitleg hoef je niet verder te zoeken.

Hoe herken je een gewone wesp?

De gewone wesp komt net wat vaker voor dan de Duitse wesp. Veel mensen kennen haar ook wel als ‘limonadewesp’. Ze is te herkennen aan een ankerachtige tekening op de kop, tussen de ogen. De zwarte stippen op haar lijf verbinden zich met de zwarte strepen. Feitelijk zijn dit de twee belangrijkste kenmerken om te onthouden als je een gewone wesp wilt herkennen.

Hoe herken je een Duitse wesp?

Duitse wespen zijn twee tot vijf millimeter groter dan gewone wespen; dit komt neer op 12 tot 15 mm. Je kunt een Duitse wesp herkennen aan drie zwarte stipjes tussen de ogen. Sommige Duitse wespen vertonen zelfs helemaal geen stippen. Verder heeft deze wespensoort ook nog zwarte stippen op de rug, maar die zijn niet verbonden met de zwarte strepen. Bij de gewone wesp is dat wel het geval.

Hoe herken je een nest van een gewone wesp?

Wil je een wespensoort herkennen, dan is het misschien makkelijker om het uiterlijk van het wespennest te bestuderen. Gewone wespen gebruiken zowel houtvezels als plantenvezels om hun nest te bouwen. Ze kauwen het materiaal fijn en bevestigen dit aan het nest waardoor lagen ontstaan. Omdat er verschillende materialen door elkaar gebruikt worden, kan het nest gelig tot roodbruin van kleur zijn.

Wespennest Duitse wesp

Het wespennest van de Duitse wesp ziet er anders uit dan het nest van de gewone wesp. Zo is het altijd grijs van kleur, omdat Duitse wespen stukjes oud en verweerd hout gebruiken voor de bouw. Hun nesten zijn vaak ook groter: ze kunnen tot 7000 wespen bevatten. Bij gewone wespen kunnen er maximaal 5000 wespen in zitten.

Let wel, de grootte van een nest is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid voedsel die wespen kunnen vinden. Hoe warmer en droger het weer en hoe meer voedsel wespen kunnen vinden, hoe groter de nesten kunnen worden. Het kan even schrikken zijn als je op een dag een zogeheten ‘mega-nest’ ontdekt, op zolder bijvoorbeeld.

Wat eten wespen?

Zowel gewone wespen als Duitse wespen jagen op insecten. De werksters kauwen de insecten fijn en voeren ze aan de larven. Ze krijgen daar een zoet braaksel voor terug dat ze zelf kunnen opeten. Wespen gedijen goed op suikerrijk voedsel. Ze voeden zich daarom ook met nectar uit bloemen of honingdauw.

Op een gegeven moment zijn bijna alle larven volgroeid en dat betekent dat de wespen geen braaksel als voedsel meer kunnen krijgen. De wespen komen dan af op alles wat suiker bevat: ijsjes, gebak, stropen, limonade of alcoholische drankjes. Gewone wespen komen dan mensen lastigvallen in de zomer - en soms ook nog in de herfst. Duitse wespen worden vooral vervelend als de herfst aanbreekt. Je hebt in beide gevallen al snel te maken met een volwaardige wespenplaag.

Gewone wesp of Duitse wesp bestrijden? Alles is mogelijk.

Kom je een wespennest tegen, dan is het geen goed idee om deze zelf te verwijderen. Zowel gewone wespen als Duitse wespen kunnen namelijk heel agressief reageren als ze weten dat er met hun nest wordt gesold. Je kunt dan beter de hulp inroepen van een professionele ongediertebestrijder.

Wespennesten worden bestreden met een poeder dat het zenuwstelsel van wespen aantast. De bestrijder spuit dit poeder in de ingang van een nest. De poeder hecht zich aan de wespen en zij verspreiden dit door het hele nest. Op een gegeven moment zijn alle wespen ermee in aanraking gekomen. Het duurt ongeveer twee dagen voor ze allemaal dood zijn. Hierna kun je de dode exemplaren verwijderen en het nest opruimen.

Hinder van wespen? Bel ons!

Of je nu te maken hebt met een gewone wesp of met een Duitse wesp: leuk is anders! Wespen in huis of in je tuin zorgen voor een verminderd wooncomfort en ze kunnen ook nog eens gemeen steken. Onze wespenbestrijding helpt je van lastige wespen af! Bel ons en boek gelijk een afspraak!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder