Wespen
readtime 4 Minuten

De top 3 soorten wespen - Heb jij ze al gezien?

05 Feb 2019 • redactie

Dek jij jouw limonadeglazen al automatisch af? Let je als een havik op de kinderen als ze een ijsje eten? Ligt de krant al opgerold, klaar om toe te slaan? Stuur je jouw partner op één enkele wesp af? Ben je misschien panisch? Nee, je bent terecht op je hoede. Ook deze zomer worden er weer plagen verwacht van drie soorten wespen.

Wespensoort nummer 1 - De gewone wesp of ‘limonadewesp’

Eigenlijk heeft deze wespensoort geen introductie nodig. Bijna iedereen kent de limonadewesp van terrassen en pretparken. De glazen met frisdrank, de stukjes vlaai, de zoete sauzen en de ijsjes worden net als de voorgaande jaren weer massaal doelwit van dit zoetminnende insect. De verzamelde suikers worden als brandstof gebruikt om op insecten te kunnen jagen. De stukjes voorgekauwde muggen en vliegen zijn rijk aan eiwitten en worden aan de (nog) bleke, pootloze wespenlarven gevoerd. Die zullen er goed van groeien! Helaas betekent dit dat er dan nog meer wespen zullen volgen.

Het uiterlijk van de limonadewesp

Hoe ziet de limonadewesp eruit? Vaak ben je alleen maar bezig met ze te vermijden. Limonadewespen kun je als volgt herkennen:

 • Lengte: ca. 15 mm.
 • Onbehaard lijf.
 • Zwarte (anker-)tekening op de kop.
 • Zwart en geel gestreepte kop en achterlijf.
 • Twee antennes op de kop.
 • Drie paar poten.
 • Twee doorzichtige vleugels.
 • Brede kaken die insecten kunnen versnipperen.
 • Onder de kaken monddelen om mee te kunnen likken en zuigen.
 • Sterke versmalling tussen borststuk en achterlijf (‘wespentaille’).
 • Holle angel met een gifklier.

Ik heb last van limonadewespen! Wat moet ik doen?

Als je aanhoudend overlast ervaart van limonadewespen, dan zit er naar alle waarschijnlijkheid een wespennest in de buurt. Je kunt dan beter een ongediertebestrijder bellen. Hij kan een nest op een veilige manier verwijderen. We raden je in ieder geval aan om niet zelf te proberen om het nest te verwijderen of de ingang van het nest te dichten. De wespen zouden dan kunnen uitbreken en aanvallen.

De eerste vraag die onze ongediertebestrijder je zal stellen is: waar zitten de wespen? Zijn ze in je huis aanwezig? Dan hebben ze misschien een nest bij jou op zolder of tussen je spouwmuren gebouwd. Het is ook mogelijk dat het nest tussen dakpannen of aan een dakgoot is gebouwd en dat de wespen toen een weg naar binnen hebben gevonden.

Of de bestrijder een nest binnenshuis kan bestrijden, is afhankelijk van het moment in het wespenseizoen. Tegen het einde van het seizoen voelen de wespen hun dood al naderen en kunnen ze extra gevoelig op vijanden reageren. Als een bestrijder dan een bestrijdingsmiddel in het nest spuit, kunnen de wespen hem en alle aanwezigen in je huis aanvallen. Veiliger is om alle wespen een natuurlijke dood te laten sterven. Een wespennest bestrijden midden in het seizoen is daarentegen geen probleem; de klus kan al binnen een dag geklaard worden.

Zitten er limonadewespen buitenshuis? Ook dan zal de ongediertebestrijder eerst het nest moeten opsporen om tot bestrijding over te gaan. Bij deze nesten maakt het niet uit in welk moment van het seizoen ze worden bestreden. De wespenbestrijding gaat vrij vlug: de bestrijder spuit een poeder in het nest dat inwerkt op het zenuwstelsel van de wespen. Deze zullen binnen een dag (of twee) sterven. Ook de wespen die zich buiten het nest bevinden zijn het haasje. Vanuit het nest wordt namelijk een alarmsignaal geslagen en daar komen zij op af. Ze komen dan ook in aanraking met het poeder.

Wespensoort nummer 2 - De Duitse Wesp

Net als de gewone wesp wordt de Duitse wesp ook ‘limonadewesp’ genoemd, want ook zij azen op zoetigheden. De Duitse wesp verschilt qua uiterlijk een beetje van de gewone wesp. In plaats van een zwarte tekening zitten er drie stippen op de kop. Sommige Duitse wespen hebben zelfs helemaal geen stippen. Alleen personen met een goed getraind oog kunnen dit verschil zien. Op het achterlijf van de Duitse wesp zijn de zwarte stippen niet aan de zwarte banden verbonden, bij de gewone wesp is dat wel het geval. De koningin van de Duitse wesp ziet er ook anders uit dan de koningin van de gewone wesp. Verder leven Duitse wespen op dezelfde manier als gewone wespen en ze hebben hetzelfde doel: voedsel verzamelen voor hun larven en hun koningin.

Ik heb last van Duitse wespen! Wat moet ik doen?

Duitse wespen worden ook ‘limonadewespen’ genoemd en kunnen op dezelfde plekken opduiken als gewone wespen. Ze worden ook op dezelfde manier bestreden. Blijven er maar wespen komen? Bel of mail ons dan meteen. Wij zorgen ervoor dat een professionele ongediertebestrijder uit je eigen regio zo spoedig mogelijk bij je aanbelt.

Wespensoort nummer 3 - De hoornaar

De hoornaar verdient als ‘megawesp’ ook jouw aandacht. Deze soort leeft net als de gewone wesp en de Duitse wesp in een groep (kolonie), maar komt in Nederland vooral in het oosten en het zuiden voor, in bossen en zandgronden. In België zijn ze vooral in het noorden van het land actief. We geven hier een korte beschrijving van de hoornaar, misschien wil je dat even vergelijken met die van de gewone wesp en de Duitse wesp.

 • Lengte: ca. 17-24 mm.
 • Brede, roodbruine kop.
 • Twee antennes op de kop.
 • Brede kaken. Deze kunnen insecten in stukken knippen.
 • Drie paar poten.
 • Twee paar, lichtbruine vleugels.
 • Het borststuk en het achterlijf zijn roodbruin tot donkerbruin gekleurd.
 • Laatste deel van het achterlijf is geel met een zwarte tekening.
 • Holle angel met een gifklier. De steek is pijnlijker dan dat van een gewone wesp of een Duitse wesp!

Ik heb last van hoornaars! Wat moet ik doen?

Hoornaars vallen vooral aan als je te dicht bij het nest komt of als je hun aanvliegroutes belemmert. Meestal bevinden ze zich in bossen (bijvoorbeeld in holle bomen) of in gebieden met zanderige grond. Ga je op dit soort terreinen wandelen, dan is er een kans dat je ze tegenkomt. Ga het nest en de hoornaars dan zoveel mogelijk uit de weg.

In tegenstelling tot gewone wespen en Duitse wespen zijn hoornaars niet op zoek naar zoetigheid; ze zijn vooral op jacht naar insecten. De kans dat ze jou aan de picknicktafel komen bezoeken is dus klein. Hoornaarsnesten die geen overlast veroorzaken, worden in de regel gewoon met rust gelaten, maar dat geldt ook voor de nesten van gewone wespen en Duitse wespen.

Veroorzaken hoornaars toch overlast? Bijvoorbeeld op een plek waar veel mensen en dus ook kinderen langskomen, zoals stadsparken? Dan is het raadzaam om een ongediertebestrijder in te schakelen. Op openbare plekken gaat dat meestal in samenspraak met de gemeente. Jij verzorgt de melding en Beestjes Kwijt levert de juiste wespenbestrijder op de juiste plek!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder