Ratten
readtime 2 Minuten

Toename aantal ratten en muizen in Amsterdam

06 Feb 2019 • redactie

De gekscherende uitspraak: 'ratten en muizen horen bij de stad' is ook van toepassing op onze hoofdstad Amsterdam. Zo kreeg de GGD in 2015 zo'n 2500 meldingen binnen over ratten. Het aantal meldingen lijkt ook dit jaar weer toe te nemen, wat in lijn licht met de landelijke tendens. Of er daadwerkelijk sprake is van een groeiende muizenplaag of rattenplaag blijft lastig te beoordelen. Het kan ook zijn dat er sneller en vaker melding gemaakt wordt van muizen en ratten overlast.

De beestjes bevinden zich vaak langs de waterkant, in tuinen of in het riool, maar ratten en muizen vinden ook geregeld hun weg naar de huizen in Amsterdam. Ook als het buiten weer kouder wordt zoeken ze graag een warmer plekje op. 

Oude woningen en wijken

De ratten en muizen bevinden zich onder andere rondom oude woningen in de volkswijken van Amsterdam. Oude woningen zijn populair bij de knaagdieren, omdat deze vaak beschikken over kruipruimtes en een grofmazig rioolstelsel. Ratten en muizen kunnen zich hierdoor vrij bewegen in oude woningen en daardoor eenvoudig aan voedsel komen.

Tuinen en parken

Wijken met oude woningen, zoals de Pijp, worden ook graag bezocht door ratten en muizen. Maar ook relatief ‘nieuwe’ wijken aan de rand van Amsterdam ontkomen niet aan het bezoek van de knaagdieren. In Noord, Nieuw-West en Zuidoost voelen ratten en muizen zich ook prima thuis. Raar? Nee! In de laatstgenoemde wijken zijn genoeg plekken te ontdekken waar ratten en muizen zich thuis voelen. Veelal bevinden de knaagdieren zich in deze wijken niet zozeer in huizen, maar meer in de (binnen-)tuinen en parken.

Zwerfafval, voedsel en zachte winters

Ratten en muizen voelen zich, vanwege de ruimte en voldoende schuilplekken, thuis in Amsterdam. Dit is echter niet de enige reden dat de beestjes zich graag vestigen in de hoofdstad. De oorzaak van ratten en muizen in Amsterdam heeft ook te maken met een overdaad aan eetbaar zwerfvuil en voedsel dat in de stad rondslingert. Dankzij voldoende voedsel én de zachte winters kunnen ratten en muizen gemakkelijk in leven blijven en zich razendsnel vermenigvuldigen. Dit telt naast Amsterdam natuurlijk ook voor andere stedelijke gebieden. 

Ratten en muizen in huis voorkomen

Ratten en muizen verwelkom je liever niet in je huis in Amsterdam. Het is daarom raadzaam om preventieve maatregelen te treffen om ratten en muizen in huis te voorkomen. Enkele maatregelen die je kunt nemen zijn:

  • Houd je woonomgeving schoon en laat rommel niet onnodig slingeren, want dit kunnen ratten en muizen gebruiken om nesten mee te bouwen.
  • Zorg er voor dat openingen goed worden afgedicht in je huis.
  • Snoei struiken aan de onderkant en ruim je tuinafval op. 
  • Bewaar eten en afval in gesloten verpakkingen en bakken zodat ze daar niet bij kunnen komen.

Met deze handvatten heb je alvast een paar stappen die je zelf kunt nemen om ongewenste kosten van muizenbestrijding of rattenbestrijding te voorkomen. 

Rattenbestrijding en muizenbestrijding in Amsterdam

Heb je reeds te maken met enkele ratten, muizen of in het ergste geval een plaag ? Schakel dan een professionele bestrijder in. Bij problemen in de openbare ruimte kun je vaak ook bij de Gemeente terecht.

De kosten van rattenbestrijding in Amsterdam zijn onder andere afhankelijk van de omvang van de plaag. Ditzelfde geldt voor muizenbestrijding in Amsterdam. Door het nemen van de juiste preventieve maatregelen en de aanwezige knaagdieren te bestrijden is terugkeer in huis vaak te voorkomen. 

Neem contact met ons op voor advies, inspectie en een vrijblijvende offerte. Wij helpen je graag weer van je rattenplaag of muizenplaag in huis af, zodat je niet meer gillend op de stoel in de keuken hoeft te staan!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder