Bedwantsen
readtime 3 Minuten

Speurhonden helpen in strijd tegen bedwantsen

06 Feb 2019 • redactie

Bedwantsen, oftewel bed bugs, komen steeds vaker voor in binnen- en buitenland. De vervelende bedgenoten zorgen voor flink wat irritatie en dus zijn veel mensen de beestjes liever kwijt dan rijk. Tot voor kort was het opsporen van bedwantsen niet eenvoudig. Nu is er een nieuwe, unieke methode gevonden. Bedwantsen opsporen met detectiehonden!

Normaliter gaan Mark Vennink en Pascal Timmers, ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt, met het blote oog op zoek naar bedwantsen. Vennink en Timmers: “Bij een visuele inspectie gaan we op zoek naar de eitjes, vervellingen en uitwerpselen van de diertjes en als het meezit vinden we de beestjes zelf.”

Van visueel inspecteren naar met honden detecteren

Bedwantsen zijn dol op reizen. De kans bestaat dus dat je een aantal bedwantsen mee terug neemt vanaf je vakantiebestemming. Wanneer de bedwantsen vervolgens in je huis terecht komen, zullen zij zich naar alle waarschijnlijkheid verstoppen onder plinten, in matrassen of achter lattenbodems. Doordat de diertjes zich zo goed verstoppen is bedwantsen opsporen nogal lastig.

Een visuele inspectie is dus vaak een tijdrovende en ingewikkelde klus. Bestrijder Vennink is dan ook maar wat blij met de komst van de bedwantsen-detectiehonden: “De opkomst van de detectiehond is een zeer positieve ontwikkeling. De honden ‘zien’ veel meer dan wij, waardoor de kans veel groter is dat we de bedwantsen kunnen detecteren. In zo’n 95% tot 98% van de gevallen hebben de speurneuzen het bij het juiste eind.”

Merijn Janssen, eigenaar van Beestjes Kwijt, is net als Vennink tevreden met de huidige ontwikkeling: 'Dankzij de nauwkeurige inspectie is het voor de klant duidelijk of er bedwantsen in huis aanwezig zijn. Zijn er bedwantsen in huis? Dan kan er, dankzij de bedwants detectiehonden, per kamer bekeken worden of deze behandeld moet worden of niet. Kamers hoeven zo niet onnodig behandeld te worden!'  

Ronin Dog Training

Vennink, timmers en hun collega’s zijn zelf niet in het bezit van detectiehonden. De honden zijn afkomstig van het bedrijf Ronin Dog Training. Eigenaar Ron Ligtenberg vertelt: “Wij zijn in de zomer van 2016 begonnen met het opleiden van een tweetal honden. Inmiddels hebben wij vier herdershonden opgeleid tot detectiehonden. Allen kunnen ze, samen met hun begeleider, ingeschakeld worden door de bestrijders van Beestjes Kwijt. Wij zijn eigenlijk een extra stuk gereedschap in de gereedschapskist van de bestrijders!”

Bedwantsen opsporen: ruiken is zien

En ze zijn een belangrijk stuk gereedschap, want de detectiehonden ‘zien’ dus veel meer dan een bestrijder. De detectiehonden zien de bedwantsen daarentegen niet letterlijk lopen. Ze ruiken ze! Ron Ligtenberg legt uit: “Een detectiehond kan de eitjes van bedwantsen en volwassen bedwantsen opsporen door te ruiken. Zowel de eitjes als de daadwerkelijke bedwantsen geven namelijk een bepaald geurbeeld af waardoor ze eenvoudig op te sporen zijn door honden. Daarbij verloopt de communicatie tussen volwassen bedwantsen ook nog eens via geuren. Die zogeheten ‘geurcommunicatie’ ruiken de honden ook.”

De speurhonden van Ron gaan tijdens hun zoektocht dan ook op zoek naar geur. Ron Ligtenberg: “Nadat we met de klant besproken hebben wat er gaat gebeuren, wordt de eerste hond naar binnen gehaald. Deze gaat op zoek naar de geurbron. Hierbij mag de hond vrij zoeken in de kamers. Naderhand zal de hond worden aangelijnd en loopt de begeleider met de hond alle plaatsen nauwkeurig langs.”

Ter bevestiging van de eerste bevindingen doorzoekt ook een tweede hond het pand. Ron Ligtenberg: “Dit is een soort second opinion!” 

Alle voordelen verzameld

Of deze nauwkeurige zoektocht meer geld kost dan een visuele inspectie? “Vaak is het detecteren met honden goedkoper dan een normale inspectie. Honden kunnen namelijk veel sneller en nauwkeuriger zoeken. Bestrijders zijn soms wel een dag bezig, terwijl de honden in een uurtje de kamers kunnen doorzoeken.”, aldus Ron Ligtenberg.

Een ander bijkomend voordeel, naast de lage kosten, is dat een detectiehond bedwantsen op kan sporen zonder dat er iets afgebroken moet worden.

Bedwantsen opsporen: detectiehonden hebben de toekomst!

De nieuwe manier van bedwantsen detecteren is nog niet door iedereen ontdekt, maar de bestrijders van Beestjes Kwijt merken wel dat de animo toeneemt. Pascal Timmers vertelt: “We zetten de detectiehonden steeds vaker in. Zo gaan we binnenkort 96 woningunits inspecteren!”

Lage kosten, een snelle werkwijze en een hoog slagingspercentage: dat de belangstelling voor de nieuwe manieren van bedwantsen opsporen groeit is niet zo gek. Klinkt het u ook als muziek in de oren en wilt u een beroep doen op de bedwants-detectiehonden? Neem dan contact met ons op! Onze bestrijders gaan dan samen met de honden op zoek naar bedwantsen. Zijn er bedwantsen gesignaleerd en wilt u de bedwantsen bestrijden? Ook dan helpen wij u graag uit de brand.

Beelden van een speurhond op zoek naar bedwantsen

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder