Muizen
readtime 5 Minuten

Muizen verdelgen: wat kun je doen?

24 Apr 2019 • redactie

Muizen verdelgen is een noodzaak. In de eerste plaats omdat je ernstig ziek kunt worden van de bacteriën en virussen die ze verspreiden. Daarnaast knagen de muizen aan alles wat ze tegenkomen. Voorkom vandaag nog verdere schade en lees hier over wat jij en de muizenverdelger (samen) kunnen doen.

Zelf muizen verdelgen: is dit effectief?

Ligt eraan hoe groot de plaag is. Gaat het om een paar ‘verdwaalde’ muizen? Dan zou je deze mogelijk zelf nog kunnen verdelgen. Anderzijds: die paar muizen kunnen zich snel vermenigvuldigen. Je hebt dan grovere middelen nodig om een grote plaag op te lossen. Dit lukt niet iedereen, ook niet met:

 • diervriendelijke muizenvallen
 • dodelijke muizenvallen
 • ultrasoon geluid
 • muizengif

Muizenverdelging methodes

Bij het muizengif dat je in de winkel kunt kopen kun je vraagtekens plaatsen. Zo hebben muizen al een behoorlijke resistentie opgebouwd tegen allerlei soorten gif. Het is dus mogelijk dat het merk wat je gebruikt niet of amper werkt. Daarnaast mag je het gif alleen binnenshuis gebruiken: zitten de muizen vooral buiten, dan heb je er niets aan. Plaats je buiten toch gif, dan breng je andere dieren in gevaar en kun je een boete krijgen voor milieuvervuiling.

Kies je voor een diervriendelijke muizenval, waarmee je een muis levend kunt vangen? Je moet de muis daarna wel elders uitzetten, liefst zo ver mogelijk van je woning of bedrijf. Hier zit een nadeel aan: bij een forse muizenplaag kun je dagenlang op en neer blijven rijden. Hoe lang houd je dit vol?

Met ultrasoon geluid verdelg je geen muizen; je jaagt ze hoogstens weg. Maar waar gaan ze naartoe? Verplaatsen ze zich slechts naar een andere kamer of trekken ze naar de buren? Maar voor je je dit kunt afvragen, speelt er nog een andere kwestie: de werking van ultrasone apparaten is (nog) niet wetenschappelijk bewezen.

Muizen verdelgen in huis

Muizen kunnen overal in huis zitten: dat maakt een verdelging niet eenvoudig. Ze verstoppen zich vooral op plekken waar ze zich ongestoord kunnen voortplanten en voortbewegen. Op een zolder of in een kelder komen weinig tot geen mensen: dat zijn dus al ideale plekken voor het ongedierte. Maar wat als de muizen op lastig te behandelen plekken zitten, zoals in een spouwmuur of in een kippenhok?

 • Muizen verdelgen in spouwmuur

De spouwmuur is de tussenruimte tussen de binnen- en de buitenmuur van je woning of bedrijf. De muizen zitten hier beschut en kunnen er ongestoord hun jongen werpen. Via de spouwmuur kunnen ze zich ook naar andere ruimtes verplaatsen. Je hoort misschien wel wat getrippel, maar je kunt de muis niet zien. Muizen die in een spouwmuur leven kun je met moeite zelf verwijderen: professionele hulp is helaas nodig.

 • Muizen verdelgen in kippenhok

Je kunt ook buitenshuis last hebben van een muizenplaag. Zo kan kippenvoer muizen aantrekken, want die zijn altijd op zoek naar voedsel. Eenmaal binnen doen de muizen zich tegoed aan het voer. Ze verblijven zo dicht bij de kippen dat deze er gestrest van kunnen raken. Bovendien kan de gezondheid van de kippen verslechteren door bacteriën en virussen die de muizen met zich meebrengen. Je kunt de muizen proberen te vangen met muizenvallen, maar als dit niet werkt, moet je alsnog een professional inschakelen.

Muizen verdelgen in bedrijf

Een muizenplaag kan een bedrijf ruïneren als er niet (op tijd) wordt ingegrepen. De muizen vreten aan je waren, vervuilen de werkplek en jagen zowel klanten als werknemers angst aan. Wat voor gevolgen heeft dit voor je reputatie? We durven het bijna niet te vragen. Zeker is ook dat aangevreten producten onverkoopbaar worden en dat betekent in vrijwel alle gevallen maar één ding: financieel verlies.

Wat kun je als bedrijf doen?

Als bedrijf ben je verplicht om een professionele muizenverdelger in te schakelen om ongedierte, in dit geval de muizen, te verdelgen en/of te weren. Je mag dan het volgende verwachten:

 1. De verdelger verdelgt de muizen op professionele wijze, rekening houdend met de geldende hygiëneregels en veiligheidsvoorschriften.
 2. Je krijgt waardevolle adviezen: welke preventieve maatregelen zijn nodig om een (volgende) muizenplaag buiten de deur te houden?

Heb je vaker last van muizenplagen of wil je juist voorkomen dat deze in het bedrijf gaan plaatsvinden? Zowel de verdelging als de preventie kunnen in één pakket worden samengebracht: de muizenverdelger maakt dan een plaagdierbeheersingsplan. Hierin staat welke werkzaamheden hij op periodieke basis voor je kan uitvoeren om het doel te bereiken. Hoe vaak moet hij langskomen? Dit bepalen jullie samen.

Muizenverdelger bellen? Altijd een goed idee!

Muizen verdelgen klinkt eenvoudiger dan het is. Gebruik je doe-het-zelfmiddelen, dan kun je bedrogen uitkomen. Je bereikt meer als je direct een muizenverdelger belt. Maar hoe gaat hij te werk?

 1. De verdelger onderzoekt waar de muizen zitten.
 2. Hij bepaalt vervolgens met welke middelen de muizen verdelgd kunnen worden.
 3. Moeten de muizen dood of levend gevangen worden? Wat is wenselijk?
 4. De expert plaatst muizenvallen of gif, afhankelijk van de gekozen tactiek.
 5. De verdelger brengt ook wering tegen muizen aan waar nodig.

Kosten muizen verdelgen

De kosten voor muizenverdelging kunnen variëren. Niet elke muizenplaag is namelijk even makkelijk op te lossen. De moeilijkheidsgraad kan echter pas bepaald worden als de verdelger een inspectie heeft uitgevoerd. Hierna kan hij een prijs voorstellen, rekening houdend met het volgende:

 1. Waar zitten de muizen precies? Muizen in kamers verdelgen is namelijk eenvoudiger dan muizen in een spouwmuur verdelgen.
 2. Met welke middelen kunnen de muizen effectief verdelgd worden?
 3. Moet er wering worden aangebracht?
 4. Hoe is het met de hygiëne in de woning of het bedrijf gesteld? Is de kans op herhaling van de plaag groot?
 5. Hoeveel uren zijn nodig voor de opdracht?

Nazorg van muizen verdelgen

Als de muizenverdelger klaar is met zijn werk, moet je even geduld hebben. Als je na twee tot drie weken geen muizen meer tegenkomt, dan mag je er zeker van zijn dat de verdelging is geslaagd. Houd er wel rekening mee dat de verdelger - bij zware plagen - misschien meerdere keren moet langskomen. Daarnaast kun je zelf ook wat maatregelen nemen om een nieuwe plaag te voorkomen:

 1. Houd het gras rond je woning of bedrijfspand kort.
 2. Laat nergens eten slingeren! Bewaar voedsel altijd in goed afsluitbare containers.
 3. Zijn er al muizen in de buurt gesignaleerd? Strooi dan geen kruimels of vogelvoer in de tuin, anders komen ze er op af.

Heb je nog meer adviezen nodig, bijvoorbeeld over het voorkomen van muizen? Ook na een behandeling staat de muizenverdelger klaar voor eventuele vragen.

Geen muizenverdelging? Pas op voor meer schade!

Muizen kunnen zich erg snel voortplanten. Ze werpen meerdere keren per jaar en een nest kan tot twaalf jonkies bevatten! Laat je de muizen voor wat ze zijn, dan kun je zonder twijfel op meer schade rekenen. Bel daarom nu voor een afspraak met een ervaren en gemotiveerde muizenverdelger.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder