Mieren
readtime 4 Minuten

Mieren verdelgen: wat kun je zelf doen?

21 Apr 2019 • redactie

Hoe kun je mieren verdelgen met blijvend resultaat? Dit is iedere keer de vraag als de mieren weer bij warm weer verschijnen. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om een plaag tegen te gaan, maar dan moet je wel weten wat werkt en wat niet werkt. Zullen we dan maar beginnen? Wij kunnen niet wachten!

Zelf mieren verdelgen?

Om mieren in huis te verdelgen kun je een combinatie van methodes gebruiken. Goed poetsen, dweilen en stofzuigen tegen de mieren is nummer één. Aangetaste voedselproducten snel weggooien is nummer twee. Daarnaast kun je verschillende doe-het-zelfmiddelen tegen mieren gebruiken.

 1. Mieren verdelgen met mierenspray

Met deze spray moet je naden, kieren, spleten, plinten en drempels behandelen. Dit spul is wel giftig, dus pas op dat je huisdieren en kinderen hier niet mee in aanraking komen. Ventileer je woning goed na gebruik van de spray!

 1. Mieren verdelgen met lokdozen

Het volgende is eigenlijk geen tip, maar een waarschuwing. Als je lokdozen tegen mieren in je huis plaatst, lok je juist meer mieren. Deze doosjes zijn beter voor buitengebruik, maar als het mierennest binnen zit, heeft het plaatsen van de doosjes buiten ook geen zin.

Mieren verdelgen in de tuin: kun je dit zelf oplossen?

Mieren in je tuin verdelgen is nodig als de mieren constant in je hapjes en drankjes zitten of als ze je tegels ondergraven. Maar wat kun je gebruiken tegen die kleine lastposten? Hier zijn wat bruikbare do’s en dont’s.

 1. Strooi mierenpoeder bij de ingang van het nest, op paden en langs de buitenmuren. Pas hier wel mee op als je kinderen en huisdieren hebt! Gebruik op zijn minst een milieuvriendelijk poeder.
 2. Lokdozen buiten neerzetten is ook riskant, zeker als er andere dieren bij kunnen komen, zoals katten en honden.
 3. Het gebruik van insecticide buitenshuis is wettelijk verboden. Ook dit heeft te maken met eventuele doorvergiftiging van mensen of dieren.
 4. Zitten de mieren in tuinafval, zoals rot hout? Als je dit afval verwijdert, kan het een hoop schelen.

Helpt kokend water in een mierennest?

Als dat zo makkelijk was, zouden er geen professionele oplossingen bestaan tegen mieren! Als je kokend water in een mierennest giet, dood je misschien alleen de mieren die zich in de eerste lagen van het nest bevinden. De diepste kamers worden niet bereikt. Door de bedreiging zullen de mieren dieper in het nest meteen beginnen aan een ‘evacuatie’. Het nest wordt dan verplaatst, maar het probleem is niet opgelost.

Wat kan de mierenverdelger voor je doen?

Wil je mieren verdelgen in huis? Als het mierenprobleem in je woning je boven het hoofd stijgt, dan kun je er altijd voor kiezen om een mierenverdelger in te schakelen. Komen de mieren vanuit je tuin je huis binnen? Dan zal de expert daar aan de slag gaan. Zit er een mierennest in je huis? Dan kan de expert twee dingen doen op het gebied van mieren verdelging:

 1. Hij gebruikt een professionele insecticide voor het mierennest. Is het nest weg, dan komen er ook geen mieren meer. Omdat de insecticide binnenshuis wordt gebruikt, wordt altijd geadviseerd om minstens twee uur uit de woning te blijven.
 2. Hij gebruikt lokaasgel tegen mieren. De mieren nemen de gel mee naar het nest. Als alle mieren van de gel hebben gegeten, sterft het nest uit.

Wat als het om een uitheemse mierensoort gaat? Deze komen amper in ons land voor, maar als ze er zijn moeten ze altijd professioneel bestreden worden met speciale lokdozen. Denk jij last te hebben van een uitheemse mierensoort? Dan moet je even contact opnemen met onze expert.

Mieren verdelgen: hoe pakt de mierenverdelger het probleem aan?

Hoe werkt het mieren verdelgen? Het gebruik van insecticide buiten is verboden, dus er kan alleen met lokaasgel gewerkt worden. De mierenverdelger plaatst de gel bij de ingang van het nest. Als de mieren in en uit het nest lopen, nemen ze de gel mee en eten ze ervan. Gaandeweg wordt het hele nest zo vergiftigd. Het kan even duren voor alle mieren van de gel hebben gegeten, maar je komt hoe dan ook van het nest af.

Hoe kun je mieren voortaan voorkomen?

Hygiëne is het allerbelangrijkste. Dat betekent dat je zowel je huis als je tuin vrij van afval moet houden. Let daarbij op de volgende punten:

 1. Maak oppervlakken schoon waar mieren lopen of hebben gelopen.
 2. Bewaar al je voedselproducten in verpakkingen die goed af te sluiten zijn.
 3. Ruim na het eten meteen alle kruimels en andere resten op.
 4. Verwijder huishoudelijk afval en tuinafval op tijd.
 5. Dicht zoveel mogelijk openingen in muren en vloeren.

Mieren verdelgen een noodzaak? Wij helpen jou wel!

Hoe warmer het is, hoe actiever de mieren worden! Als jij veel last van hen ondervindt, dan moet je zeker niet aarzelen om ons te bellen. Onze mierenverdelger heeft namelijk jarenlange ervaring in het verdelgen van mieren. Bel nu voor een afspraak en reken op een gepaste oplossing!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder