Wespen
readtime 4 Minuten

Last van wespen? Zo grijp je in!

06 Feb 2019 • redactie

Last van wespen? We vinden ze allesbehalve prettig in de omgang en in plaats van de boel te versieren, verstieren ze het liever. De zwart met geelgekleurde wesp is niet Nederlands favoriet. Op die hete dagen dat jij jouw huis ontvlucht om in tuin te bivakkeren of een terras opzoekt, zijn ook deze geel-zwarte monsters op pad.

Kortere winters Met de veranderingen die ons klimaat ondergaat zijn er ook veel veranderingen zichtbaar in de natuur, waaronder het gedrag van wespen. De wespenkoningin maakt zich na, een steeds korter durende, winter klaar om weer een groot gezin te stichten. Ze zoekt vaak een rustig plekje op, bijvoorbeeld onder een afdak, in verlaten muizengangen of op zolder. Hier maakt ze een begin van een wespennest en legt ze haar eieren.

Wanneer de larven uitkomen voert de koningin deze nectar en fijngekauwde insecten. In juli verlaten de jonge wespen het nest om het wespennest verder uit te bouwen. De koningin blijft thuis en gaat door met eieren leggen.

Luilekkerland voor wespen

Tijdens hun zoektocht naar materialen voor hun wespennest komen de wespen in contact met de mens, of wij komen in contact met de wesp. Het is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk! Tevens zijn de werksters ook op zoek naar voedsel voor de larven, waaronder nectar en insecten. Toch zien die frisdranken op tafel en onze fleurige mode tijdens de zonnige maanden er ook aanlokkelijk uit. Dan staan de meesten van ons binnen de kortste keren weer te wapperen met de handen en is het kwaad alweer geschiedt. Wesp boos, dikke bult eigen schuld...

Wespen kunnen de verleiding ook niet weerstaan Wespen worden ook verleid of voor het lapje gehouden door wat de mens maakt, nuttigt of draagt. Vooral wanneer de werkster klaar zijn met het voeden van de larven kunnen ze behoorlijk irritant voor ons zijn. Dit komt omdat de larven dan groot genoeg zijn en getransformeerd zijn tot wespen en geen voeding voor de werkster meer produceren. Larven scheiden namelijk een zoete stof af dat als voedsel dient voor de werkster. De werksters kunnen met pensioen, maar niet nadat ze ons het leven zuur hebben gemaakt op zoek naar zoetigheid. 

Wespen op de appeltaart: waarom zijn wespen verzot op zoetigheid?

De gewone wesp of Duitse wesp wordt niet voor niets vaak limonadewesp genoemd. De gele beestjes kunnen irritant zijn wanneer lange tijd boven je frisdrank rond-zoemen boven je frisdrank. Vooral de gepensioneerde werksters van een wespennest kunnen zich vervelen en hebben er dan geen problemen mee om met hun watertandende bekjes rond een picknicktafel te vliegen. Het zijn ook voornamelijk de werksters die ervoor zorgen dat het buiten zitten als onprettig wordt ervaren, omdat zij de zoetekauwen uit de familie zijn.

Wespen aan het bier en de appeltaart Het plantaardige voedsel waar wespen normaliter van leven heeft meestal ook iets zoetigs in zich, zoals nectar, honingdauw van luizen, stuifmeel, plantensap, vruchtvlees en sap van rijpe vruchten. Het is dan ook niet zo gek dat wespen het hogerop gaan zoeken en ook voedingsmiddelen willen nuttigen die voor menselijke consumptie zijn bedoelt, zoals alcoholische en frisdranken, stroop of een stukje appeltaart.

Last van wespen? Maar ze zijn wel nuttig

Ondanks de hoogoplopende irritaties die wespen veroorzaken tijdens het heerlijke terrasweer, nemen wespen een waardevolle plaats in op de aardbol. Ze zijn namelijk hele goede ongediertebestrijders, al zeggen wij het zelf. Ze gaan graag achter hun collega-vliegers aan en creëren daarmee een gevaarlijke vliegzone voor kamervliegen, steekvliegen en vleesvliegen.

Naast het feit dat wespen vliegen vangen, zijn ze natuurlijk ook zeer belangrijk voor de voortplanting van bloemen. Ze maken net als bijen de bestuiving van bloemen mogelijk. Bestrijding van wespen is dan ook alleen noodzakelijk wanneer ze behoorlijk veel overlast veroorzaken en wanneer hun nesten zich op hoogst ongelukkig plaatsen bevinden, zoals op zolders of in muren. 

Houd wespen op afstand! – 5 tips

Ook al zijn wespen nuttige beesten, die nuttige bezigheden mogen ze natuurlijk wel buiten jouw zicht uitvoeren. Gelukkig hebben wij de beste 5 gifvrije tips tegen wespen voor jou om op een afstand te houden:

  1. Wespen hebben het niet zo op rook en blijven hier liever uit de buurt. Wierook  kan helpen bij overlast van wespen door ze op een afstandje te houden. Op een zomerse avond steek jij een wierookstokje aan en zo kun je samen met je familie ongestoord genieten een uitgebreid diner in de tuin.
  2. Ouderwets, maar het werkt nog steeds: een citroen met kruidnagels! Geen vervelende geur voor ons, maar uiterst onprettig voor de wesp. Zij slaan je tafel deze keer wel over wanneer er een citroen met kruidnagels op ligt.
  3. Wordt je helemaal panisch bij het zien van wespen.. Dan is het een idee om geen felgekleurde kleding meer te dragen. Wespen vinden witte, groene en lichtbruin kleuren het minst aantrekkelijk.
  4. Bedek het eten en drinken wanneer het buiten staat. Zo kun je bijvoorbeeld met een muffinvormpje je frisdrank glas bedekken. Schuif hier een rietje doorheen en geen wesp kan hier nog bij!
  5. Wil je de wespen helemaal om de tuin leiden? Dan kun je een wespennest knutselen of een nep wespennest kopen. Vanwege de territoriale aard van wespen komen ze niet zo gauw in de buurt van een ander kolonie. Hang je deze al op in het voorjaar dan wordt de koningin ook gewaarschuwd om zich niet te gaan vestigen.

Wil je wespen helemaal op een afstand houden? Dan moet je toch wat rigoureuze maatregelen nemen. Dan is het lijstje wat je beter wel en niet kan doen nog langer en kan je beter maar geen parfum, zonnebrand of deodorant mee dragen, buiten gaan eten of drinken. Ook de terrastafel helemaal beplakken met 5 eurocentjes kan dan veel uitmaken, omdat wespen niet van de geur van koper houden. Dit roept natuurlijk de vraag op hoe prettig u dan nog in uw anti-wespentuin zit…

Vragen over wespenoverlast?

Wil je een uitgebreid advies in wespenpreventie of kamp je al een lange tijd met een wespenplaag in de tuin? Je kunt voor al je vragen over wespenoverlast of voor het wespennest verwijderen bij de ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt terecht. Wanneer het te laat is voor bovenstaande tips dan weten onze ongediertebestrijders wat te doen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder