Beestje onbekend
readtime 2 Minuten

Ongediertebestrijder Han: 'Klanten willen hulp. Dát is waar het om draait!'

18 Mar 2019 • redactie

Han is sinds 2014 de eigenaar en de uitvoerende kracht van Ongediertebestrijding Schorfhaar. Hij heeft een agrarische opleiding genoten en is IKB-gecertificeerd. Niet voor niets wordt hij vaak gevraagd om bij (pluim-)veebedrijven ongedierte te komen bestrijden. Han kom je tegen in Goor, Gorssel, Holten, Lochem, Markelo, Rijssen en omgeving.

“In de agrarische sector ben ik aan veel regels gebonden, vooral voor wat hygiëne betreft. Zo moet ik bedrijven met pluimvee, varkens of koeien altijd met schone kleren en schoenen betreden. Dit om te voorkomen dat de dieren met een ziekte besmet raken. Het mag niet zo zijn dat ik eerst in een slachterij of vuilverwerkingsbedrijf aan de slag ga en dan bij de dieren kom werken. Daarom bezoek ik maar één veebedrijf op een dag.

In agrarische bedrijven bestrijd ik vooral knaagdieren, want ze zijn de grote vijand van de landbouw. Ook moet ik goed weten hoe de dieren in de stallen zich gedragen. Ze kunnen namelijk snel van bepaalde handelingen schrikken. Door mijn achtergrond weet ik hoe ik met ze moet omgaan.”

Omgang met dieren… en met mensen

“Een oudere meneer belde mij voor een vlooienbestrijding. Toen ik langskwam, werd me al snel duidelijk dat de klant geen last van vlooien had. Hij had het zich ingebeeld. Voor mijn komst was er zelfs al een bestrijder geweest van een ander bedrijf. Deze had al twee of drie keer een behandeling uitgevoerd, wetende dat er geen vlooien waren. Uiteindelijk heb ik de klant kunnen overtuigen om naar de huisarts te gaan. Tja, soms is het bestrijden van ongedierte makkelijker dan de omgang met mensen.

Het komt geregeld voor dat mensen denken dat ze last hebben van een bepaald beestje, terwijl er toch iets anders aan de hand is. Een klant belde omdat hij last had van steenmarters. Uiteindelijk hebben we in de kruipruimte een bosmuisje gevangen. Iemand anders belde voor boktor, omdat hij voortdurende knagende geluiden hoorde. Er bleek een wespennest te zitten. De wespen waren hout aan het knagen voor de bouw van het nest. Daarom moet je als bestrijder altijd eerst zelf op onderzoek uit: wat is hier echt aan de hand? Met welk beestje hebben we te maken?”

Waarom kiezen klanten voor Han?

“Ik neem klanten en hun ongedierteproblemen altijd serieus, want ze willen immers hulp. Dát is waar het om draait. Ik wil realistische verwachtingen bij de klant scheppen: daarom leg ik altijd precies uit wat er aan de hand is, wat ze van de bestrijding kunnen verwachten en wat ze zelf kunnen doen. Vrijwel al mijn klanten reageren positief op mijn adviezen en ze voeren ze ook uit: ze beseffen dat het hen helpt om hun omgeving leefbaar te houden.

Ingrijpen in de natuur is niet makkelijk: soms is er gewoon meer tijd nodig om ongedierte te verwijderen. Als ik vaker moet langskomen voor een bestrijding, dan zeg ik dat ook eerlijk. Ben ik even niet beschikbaar? Dan verwijs ik mijn klanten door naar een collega. Wie mij belt, wordt altijd geholpen!”

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder