Beestje onbekend
readtime 4 Minuten

Harrie Houben: 'Het directe klantcontact vind ik één van de mooiste dingen aan mijn vak als ongediertebestrijder.'

05 Feb 2019 • redactie

Als zelfstandig ongediertebestrijder heb je een bijzonder beroep: je helpt mensen die overlast ervaren van allerlei soorten ongedierte. Harrie Houben van Faunatec Plaagdier Management uit Venlo weet er alles van. Daarom hebben we hem uitgenodigd voor een interview waarin hij zijn ervaringen met ons deelt. Je maakt kennis met Harrie in de plaatsen Arcen, Belfeld, Lomm, Steyl, Tegelen, Velden, Venlo en omgeving.

Waarom ben je professioneel ongediertebestrijder geworden?

Ik was leidinggevende bij een landelijk ongediertebestrijdingsbedrijf. Daardoor was ik inhoudelijk goed op de hoogte van alle aspecten van ongediertebestrijding. Ik besloot een officiële opleiding te volgen en ben in 2014 mijn eigen, regionale ongediertebestrijdingsbedrijf gestart.

Als regionale ondernemer krijg je te maken met andere problematiek dan bij een groot landelijk ongediertebestrijdingsbedrijf. Grote bedrijven doen namelijk vooral diensten bij andere grote, landelijke klanten zoals supermarktketens. Daar hebben ze te maken met specifieke voorschriften.

In vergelijking met die grote landelijke ongediertebestrijders kun je als zelfstandig ondernemer veel sneller schakelen en meer maatwerk leveren. Landelijke bestrijders reageren vaak minder snel omdat vraag en antwoord over meerdere schijven gaat. Klanten vinden dat niet prettig en kiezen daarom eerder voor mij.

Het directe klantcontact vind ik één van de mooiste dingen aan mijn vak als zelfstandige ongediertebestrijder. Je komt overal, van de zolder tot aan de kelder. Zelfs op beveiligde plekken, zoals in een casino met ruimtes waar kluizen staan. Omdat mensen steeds hetzelfde gezicht zien, krijg je makkelijker het vertrouwen van klanten. Dat vind ik gaaf! Een jong broekie en wisselende bestrijders van een landelijk bestrijdingsbedrijf krijgen dat vertrouwen niet zo snel.

Dat ik snel het vertrouwen van klanten win, vind ik een belangrijke kwaliteit van mij. Daarnaast zorg ik er natuurlijk voor dat het probleem daadwerkelijk wordt opgelost. Verder zijn er weinig ongediertebestrijders die een studie hebben gevolgd. Volgens mij ervaren sommigen klanten dat als positief.

Hoe ga je te werk als zelfstandige ongediertebestrijder?

Ik maak altijd duidelijke afspraken met klanten, op een volwassen manier. Dus als er sprake is van muizenoverlast, dan bespreek ik de bouwkundige staat en de hygiëneregels met de klant. Want als er voedselproducten of voedselresten niet worden opgeruimd, is het voor een ongediertebestrijder ook moeilijker om een definitief einde te maken aan de overlast en kan er geen garantie worden afgegeven.

De bouwkundige staat van het pand moet goed inzichtelijk te zijn; het pand moet zoveel mogelijk “muisdicht” zijn. Verder dient de hygiëne goed op orde te zijn. Daarnaast kan er, indien noodzakelijk, bestrijding plaatsvinden. De bestrijding buiten wordt in de meeste gevallen met klemmen gedaan. Binnen kan de keuze gemaakt worden tussen klemmen of vergif. Beiden dienen met regelmaat gecontroleerd te worden totdat er geen ongedierte meer zit. Daarna kan tot reguliere, preventieve controle worden overgegaan.

De bouwkundige situatie en de hygiëne zijn dus belangrijke factoren voor een effectieve ongediertebestrijding. Heldere afspraken zijn onmisbaar voor een goed resultaat. Ongedierte is niet alleen het probleem van de bestrijder, maar vooral van de klant zelf. Die zal zelf ook verantwoordelijkheid moeten nemen.

De toelating van vergif wordt steeds beperkter in de professionele ongediertebestrijding. Het systeem van IPM (Integrated Pest Management) heeft zijn intrede gekregen. Buiten mag er alleen in uitzonderlijke situaties gebruik gemaakt worden van rodenticiden - dit is vergif voor knaagdieren, muizen en ratten. Het bestrijden staat niet meer op de eerste plaats: je moet eerst voorkomen dat het ongedierte binnen komt, dus preventief handelen.

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen?

Als bakkers elkaar spreken, dan bevelen ze mij bij elkaar aan. Dat vind ik het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Een lokale ondernemer wil het liefst zakendoen met een lokale ongediertebestrijder. Ik ben namelijk heel flexibel.

Bij landelijke ongediertebestrijders is dat toch anders: zodra de werkdag bijna voorbij is, rijden de bestrijders naar huis. Als zelfstandige ondernemer kan ik natuurlijk ook buiten kantooruren ongedierte overlast oplossen. Die snelheid, dat vinden mijn klanten erg belangrijk.

Laat ik een ander voorbeeld geven. Een restaurant heeft bijvoorbeeld ’s avonds nog veel klanten, waardoor ik pas na 22:00 uur langs kan komen om de overlast van ongedierte op te lossen. Voor die tijd lukt dat niet: het is natuurlijk geen goede reclame als mensen bij het restaurant een ongediertebestrijder zien arriveren.

Verder kunnen sommige klanten alleen op zaterdag, in bepaalde seizoenen of er is maatwerk nodig vanwege de voortplantingscyclus van ongedierte. Die flexibele beschikbaarheid kan ik klanten in mijn regio bieden en dat vinden ze erg belangrijk.

Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied?

Van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) ontvang ik 4x per jaar een magazine waar alles in staat, zoals nieuwe methoden en afbeeldingen. Daarnaast krijg ik als geregistreerde ongediertebestrijder ook nog ‘Pest Control News’, een onafhankelijk vakblad.

Verder ga ik naar de beurs ‘Benelux Pest’ waar alle leveranciers staan met de producten die ze bieden. Ook op deze manier blijf ik op de hoogte van nieuwe wetgeving, methoden en technieken. Daarnaast zijn er verplichte cursussen die moet je volgen om elke vijf jaar voldoende studiepunten te halen om gediplomeerd ongediertebestrijder te blijven.

Tenslotte heb ik nog een driedaagse training ‘houtverduurzaming’ gevolgd. Hiermee krijg je een certificering voor de bestrijding van houtaantastende insecten, zoals houtworm en boktor. Dit is voor mij een mooie aanvulling in het geval van houtverduurzaming in oude boerderijen, waar je vaak te maken krijgt met houtaantastende insecten.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder