Boktor
readtime 5 Minuten

Huisboktor herkennen en bestrijden vóór het te laat is!

10 Apr 2019 • redactie

Hoor je een zacht knagend geluid uit de draagbalken komen? Ligt er ineens zaagsel op de vloer? Je snapt er geen hout van! We hopen het niet voor je, maar in jouw woning of bedrijf zit mogelijk de huisboktor: de meest gevreesde onder de boktorren.

Inhoudsopgave

De larven van de huisboktor heten ‘huisboktor’ of kortweg: ‘boktor’. Niet heel origineel - zou je denken - maar dat is wel je laatste probleem als je met dit ongedierte kampt of als je vermoedt dat ze in je woning of bedrijfspand zitten. Wil je de huisboktor herkennen en bestrijden? We nemen graag het stokje van je over!

De huisboktor is één van de vele soorten boktorren, maar dan wel een soort die veel schade kan aanrichten. Vroeger kwamen deze kevers - of beter gezegd: hun houtvretende larven - vaker in woningen voor, omdat het hout niet of nauwelijks geïmpregneerd werd. Impregneren is het waterafstotend maken van hout. Door een impregneermiddel aan te brengen op het hout wordt een beschermend laagje gevormd. Het materiaal wordt zo beschermd tegen allerlei invloeden van buitenaf en gaat langer mee.

Tegenwoordig wordt het hout vooraf behandeld voordat het verkocht wordt. In oude huizen komen echter nog wel houten constructies voor die niet zijn verduurzaamd; die zijn dan ook vatbaarder voor huisboktor. Maar, dit wil niet zeggen dat de huisboktor niet in nieuwbouwwoningen kan voorkomen. Met de aanwezigheid van verduurzaamd hout staat of valt alles. Dit zou je zelfs letterlijk kunnen opvatten.

Hoe komt de huisboktor in gebouwen terecht?

Mogelijk is er ergens in je woning of bedrijf aangetast hout verwerkt. Of de kevers zijn vanuit een andere woning komen overvliegen. Je zou ook een (tweedehands) houten meubel kunnen hebben aangeschaft waar al larven in zaten. Kortom: je kunt op verschillende manieren de huisboktor of boktorlarven in huis hebben gehaald.

Hoe ontwikkelt huisboktor zich in je woning of bedrijfspand?

De kever legt na de paring ongeveer 160 tot 200 eitjes in naaldhoutsoorten, zoals dennen of sparren (oftewel: vuren en grenen). Na een maand komen de larven uit. Ze boren zich eerst net onder de bovenste hout laag en vreten zich in de loop van de jaren dieper in het hout.

Afhankelijk van de temperatuur en het vochtgehalte in huis kunnen boktorlarven tot wel tien jaar in het hout leven. Dit is uitzonderlijk, maar het kan. De meeste larven zitten ongeveer vier tot vijf jaar in het hout voor ze uitvliegen. Als ze een lengte van drie centimeter bereiken, verpoppen ze tot volwassen kevers. Ze knagen een weg naar buiten en vliegen dan uit. De cyclus begint opnieuw: ze paren en gaan weer eitjes leggen.

Het uitvliegen gebeurt meestal tussen juni en september, maar dit kan per aangetaste woning verschillen. Afhankelijk van de condities in huis (mede bepaald door vochtgehalte en temperatuur) kunnen de larven namelijk ook in de winter uitkomen. Ze zitten immers jaren in het hout en de ontwikkeling gaat bij de een sneller dan bij de ander.

Huisboktor herkennen

Huisboktorren zijn te herkennen aan hun zwarte kleur en langgerekte lijf. Ze hebben zes poten en twee lange dunne tasters op de kop. De larven zien eruit als rupsen: ze zijn witgeel van kleur, geribbeld en hebben een oranjebruine kop. Vervelend is dat ze diep in het hout verborgen zitten, dus je zult ze niet snel opmerken. Zelf de huisboktor herkennen? Let dan op de volgende signalen:

  1. Onderzoek het hout op ovale gaatjes. Dit kunnen uitvliegopeningen van de huisboktor zijn. De larven maken een gat van ongeveer een centimeter breed.
  2. Onder de gaten vind je vaak ook boormeel. Zie je wel gaten, maar geen boormeel? Leg dan een vel wit of zwart papier onder de gaten. Zit er na een week zaagsel op, dan zijn de boktorlarven nog actief.

Huisboktor herkennen: geluid uit het hout?

Als je goed luistert, kun je misschien wel zacht geknaag uit het hout horen komen. Vooral in de zomer is het hoorbaar, want de larven zijn dan het meest actief. Het is een derde manier om boktor in huis te herkennen.

Schade door huisboktor

De huisboktor larve knaagt zijn weg in de lengterichting van het hout. Balken kunnen op deze manier erg snel verzwakken; dat gaat zelfs sneller dan bij aantasting door gewone houtworm. Balken, vloeren of deuren moeten op den duur verstevigd, dan wel vervangen, worden. Dat kan een dure grap zijn. Belangrijk is dat er te allen tijde voorkomen wordt dat de houten constructies instorten en slachtoffers maken! Snelle interventie na ontdekking van huisboktor is dan ook cruciaal.

Huisboktor zelf bestrijden

De kevers leven maar één á twee weken, dus die zul je niet snel meer tegenkomen. Zie je ze wel in huis lopen, dan moet je zo snel mogelijk verwijderen. Hierna kun je alleen maar hopen dat ze op dat moment nog geen eitjes hebben gelegd. Zitten er - vermoedelijk - al larven in huis? Dan is het vrijwel onmogelijk om ze allemaal ‘op eigen houtje’ te bestrijden.

De bestrijdingsmiddelen die je in de winkel kunt kopen, dringen vaak maar oppervlakkig in het hout door. De larven zitten zo diep dat het middel hen niet bereikt. Het hout moet dan praktisch doordrenkt worden met bestrijdingsmiddel; niet iedereen heeft daar de kennis, laat staan de materialen voor om dit op een veilige en efficiënte manier te kunnen doen.

Professioneel huisboktor bestrijden

Huisboktor bestrijden is lastig, maar niet onmogelijk. Je moet het dan wel aan een professionele ongediertebestrijder overlaten. Eerst zal hij een inspectie moeten komen uitvoeren: zo kan hij bepalen wat er moet gebeuren en hoeveel dat gaat kosten. Het ene aangetaste gebouw is het andere niet, dus de kosten kunnen per geval verschillen.

Een huisboktorplaag wordt bestreden door het hout te impregneren met een insecticide. De bestrijder boort dan gaten in het hout en slaat er pluggen in. Onder een druk van 4 á 5 bar wordt het bestrijdingsmiddel in het hout geïnjecteerd. In de meeste gevallen gaat het om behandeling van balken.

Een enkele behandeling huisboktor bestrijden is meestal voldoende om de larven te doden: er moet tijdens de inspectie wel goed onderzocht worden waar alle larven zich precies bevinden. Na het bestrijden van huisboktor geeft de professional je nog extra adviezen om een volgende plaag te voorkomen.

Hulp nodig bij het huisboktor bestrijden?

Huisboktor herkent? Trek onmiddellijk aan de bel als je boktorkevers ziet lopen of als je wormen in het hout ziet zitten. De schade kan op dat moment al vergevorderd zijn. Via Beestjes Kwijt kun je rechtstreeks in contact komen met een professionele ongediertebestrijder uit je eigen regio. Bel of mail ons voor een eerste afspraak!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder