Houtworm
readtime 6 Minuten

Houtworm behandelen? De oplossing begint hier!

18 Apr 2019 • redactie

Een houtwormprobleem negeren is het begin van het einde. Misschien moet je de beestjes in het hout zelfs nog ontdekken en dan kan het al te laat zijn. Ga niet zelf in de weer met alternatieve middeltjes, want dat lost niets op. Houtworm behandelen moet je echt aan professionals overlaten!

Wat is houtworm?

Houtworm is de benaming voor larven van houtaantastende kevers. Deze kevers zijn de gewone houtwormkever, de spinthoutkever en de grote houtworm (of: bonte knaagkever). De larven van de gewone houtwormkever worden ‘gewone houtworm’ genoemd. De larven van de grote houtworm worden aangeduid met ‘grote houtworm’. Dan is er nog de huisboktor, maar haar larven heten anders: boktor.

Wat doet houtworm?

De larven eten graag hout. Welke houtsoort wordt aangetast, is afhankelijk van de keversoort. Gewone houtworm richten zich het liefst op hout van naald- en loofbomen. De grote houtworm is eerder fan van loofhout, zeker als dat aangetast is door schimmel. Bij de larven van de spinthoutkever staat er spinthout van loofbomen op het menu. Ook exotische houtsoorten staan bij hen op de kaart. Last van boktorlarven? Dan worden naaldhoutsoorten aangetast.

Heb je houtworm in huis, dan kun je helaas op een groot vreetfestijn rekenen. De larven zitten diep genesteld in houten constructies, zoals balken of vloeren, maar ook meubels en kunstwerken kunnen worden aangetast. De wormen kunnen jaren ongemerkt in het hout zitten, waardoor er veel ongeziene schade kan ontstaan. Een waarschuwing is dan ook op zijn plaats: zodra je merkt - of het vermoeden hebt - dat er houtworm in je huis of bedrijf zit, moet je dit onmiddellijk laten onderzoeken door een professionele ongediertebestrijder.

Houtworm behandelen: gewone houtworm

Na een uitgebreide inspectie heeft de ongediertebestrijder gewone houtworm in je huis of in je bedrijf geconstateerd. Het plan van aanpak ligt klaar en het bevat allerlei details over de behandeling inclusief de kosten. Je kunt dan - afhankelijk van de ernst van de houtwormplaag en de situatie - de volgende werkzaamheden verwachten:

 1. Verwijdering en vernietiging van te ernstig aangetast hout.
 2. Vervanging van houten constructies (door een gespecialiseerd bedrijf).
 3. Gebeitst of geverfd hout wordt vooraf geschuurd en ontdaan van stof.
 4. De bestrijder boort gaten in het hout dat nog gered kan worden. In deze gaten steekt hij pluggen: zo kan het bestrijdingsmiddel makkelijk in het hout doordringen.
 5. De bestrijder injecteert onder druk een sterk insecticide in het hout. Soms kan het hout ook behandeld worden door het een aantal keren met insecticide te besproeien. Of er geïnjecteerd of gesproeid wordt, is afhankelijk van de keversoort.
 6. Tijdens en na de behandeling met insecticide moet de woning of het bedrijfspand goed geventileerd worden.
 7. Na de behandeling moet het hout eerst drogen voor het verstevigd kan worden. Ook hier zul je een gespecialiseerd bedrijf voor moeten inschakelen.

Houtworm behandelen: grote houtworm

Grote houtworm behandelen is wat complexer dan een gewone houtworm behandeling. Vaak is er ook een schimmelprobleem bij betrokken. Er heeft bijvoorbeeld een lekkage plaatsgevonden waardoor houten constructies beschimmeld zijn geraakt. De larven van de grote houtwormkever zijn dol op vochtig hout, dus ze voelen zich erin thuis. Als een bestrijder grote houtworm moet gaan behandelen, kun je daarom de volgende stappen verwachten:

 1. Hout dat te zeer door schimmels of zwammen en larven is aangetast, moet vernietigd worden.
 2. Bepaalde constructies moeten mogelijk vervangen worden door een gespecialiseerd bedrijf.
 3. Geverfd of gebeitst hout moet eerst worden geschuurd en afgestoft.
 4. De bestrijder injecteert insecticide in de houten constructies die nog te redden zijn. Voor de schimmels gebruikt hij een insecticide tegen zwammen. Voor de larven gebruikt hij een insecticide tegen kruipende insecten. De twee problemen worden in feite op dezelfde manier opgelost.
 5. Na de behandeling met insecticide moet het hout drogen.
 6. Als het hout droog is, kan een gespecialiseerd bedrijf de constructies gaan verstevigen indien noodzakelijk.

Houtworm behandelen: spinthoutkever

Houtworm dat afkomstig is van de spinthoutkever wordt grofweg op dezelfde manier bestreden als gewone houtworm. Bedenk wel dat geen enkele houtwormplaag hetzelfde is. De aanpak kan daarom altijd wat verschillen.

Kosten en bijbehorende vragen houtworm behandelen

Wat betaal je eigenlijk voor een professionele houtwormbestrijding? Die vraag krijgen we vaak, maar daar kunnen we nooit een eenduidig antwoord op geven. De kosten zijn namelijk sterk afhankelijk van vragen die tijdens een inspectie beantwoord moeten worden:

 1. Om welke houtaantastende kever gaat het?
 2. Hoe ernstig is de plaag?
 3. Welke houten constructies zijn aangetast?
 4. Welke behandeling is nodig om de houtwormplaag op te lossen?
 5. Welke materialen moeten worden gebruikt voor houtwormbestrijding?
 6. Welke preventiemaatregelen zijn nodig om een plaag te voorkomen?

Houtworm behandelen is ook meubels redden!

De ongediertebestrijder kan balken of vloeren behandelen met insecticide tegen houtworm, maar hoe zit het met houten meubels of kunstwerken? Die kunnen immers ook aangetast zijn door vraatzuchtige larven!

Behandeling met insecticide in beide gevallen niet verantwoord, omdat je te maken hebt met voorwerpen die je dagelijks gebruikt. Je wilt natuurlijk niet zelf vergiftigd raken. Gelukkig bestaan er wel alternatieve behandelingen om je meubels of kunstwerken van houtworm te verlossen.

1. Begassing meubels

Houtworm in meubels of kunstwerken kan opgelost worden door het te behandelen voorwerp in een gaskamer te plaatsen. Met stikstof of met het gas sulfurylfluoride (SO2f2) kunnen de larven dan gedood worden. Het is een geschikte methode om erfstukken te redden. De ongediertebestrijder kan je in contact brengen met een gespecialiseerd bedrijf, maar pas op: het is geen goedkope behandeling.

2. Heteluchtbehandeling

Een gespecialiseerd bedrijf kan je meubel met hetelucht behandelen. Dit gebeurt in een speciale kamer onder gecontroleerde omstandigheden. Er wordt een temperatuur gehanteerd van ongeveer 60 graden Celsius. De larven bestaan voornamelijk uit eiwitten: die kunnen al vanaf 47 graden breken. Let wel: niet alle meubels kunnen tegen deze behandeling. De hete lucht kan vocht aan het meubel onttrekken met beschadiging als gevolg.

3. Behandeling met vrieskou

Ook deze behandeling kan door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd. Het meubel wordt dan behandeld met een temperatuur van -20 graden Celsius of kouder. Het kan enkele weken duren, maar de larven zullen dit zeker niet overleven.

Houtworm behandelen: zelf proberen of niet?

Wil je eerst zelf houtworm bestrijden? Je kunt je beter richten op preventie. Dit bedoelen we niet verkeerd: integendeel. Want als je aan de slag gaat met doe-het-zelfmiddelen, kun je mogelijk bedrogen uitkomen. Veel middelen kunnen niet diep genoeg in het hout dringen om alle larven te doden. De toepassing is ook niet eenvoudig: je moet over de juiste materialen beschikken en ermee om weten te gaan. Veiligheid is ook van belang: het laatste wat je wilt, is je eigen huishouden of bedrijf vergiftigen.

Hulp nodig bij houtworm behandeling?

Houtworm behandelen is een klus voor specialisten. Onze ongediertebestrijders zijn hierop getraind en we zijn trots op hun expertise. Beestjes Kwijt brengt je graag in contact met een lokale bestrijder. Met hem kun je al een afspraak boeken voor een inspectie. Voorkom meer overlast en schade door houtworm: bel vandaag nog!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder