Vliegen
readtime 2 Minuten

Hoe kom je van vervelende fruitvliegjes af?

06 Feb 2019 • redactie

Van de één op andere dag vliegen ze je tegemoet; fruitvliegjes. Ze hebben een manier gevonden om zich te manifesteren in je keuken, prullenbak of kliko. Jij zit dan met de gebakken peren of bananen, want deze bananenvlieg (zoals de fruitvlieg ook wel wordt genoemd) reproduceert zich namelijk in een rap tempo. In dit artikel staan vijf tips waarmee je van fruitvliegjes af kunt komen, maar we vertellen je hier tevens graag hoe fruitvliegjes bij jou binnenkomen. 

Hoe komen fruitvliegjes in huis?

Fruitvliegjes komen eenvoudig je huis binnen, omdat jij in de meeste gevallen de deur wagenwijd voor ze opengooit. Jazeker, de fruitvliegjes komen niet met de deur in huis vallen, maar reizen soms mee op de boodschappen van de groenteboer of supermarkt.

Moeder en vader fruitvlieg laten hun kroost met een gerust hart achter op de rijpe appels en peren, die ze tegenkomen. Zo voed je onbewust een paar honderd kindertjes op, het kroost van de fruitvlieg welteverstaan. Daarom is het wassen van fruit ook erg belangrijk.

Overrijp fruit + open ramen = een fruitvliegjesplaag

Heb je overrijp fruit in het fruitschaaltje liggen en een raam open? Dan kun je een bezoekje van fruitvliegjes verwachten. Fruitvliegjes kunnen overrijp fruit namelijk van een behoorlijke afstand ruiken en weten waar ze moeten zijn om een feestmaal te bemachtigen. Bij rijp tot overrijp fruit is een gistingsproces van start gegaan waardoor alcohol vrijkomt en fruitvliegjes zijn hier verzot op.

De NTR/Clipphanger heeft een leuke video gemaakt over het proces van deze kleine alcoholisten, die kun je hieronder bekijken. 

Blijvend last van fruitvliegjes?

Fruitvliegjes kunnen zich snel vermenigvuldigen, omdat een eitje maar twee weken de tijd nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen tot een fruitvliegje. Het is en blijft dan ook belangrijk om alle fruitvliegjes zo snel mogelijk bij voedsel en bereidingsplaatsen voor voedsel weg te halen. Vliegjes, zoals de fruitvliegen, komen op plaatsen waar rottend materiaal is, of dit nu het riool is of de fruitmand, en verspreiden zo eenvoudig schimmels, bacteriën en gistcellen.

Wanneer er geen stappen ondernomen worden om fruitvliegjes te bestrijden dan kunnen fruitvliegjes zich snel, heel snel, voortplanten. Vanwege de snelheid van voortplanting in combinatie met de genetische gelijkheid van de fruitvlieg met de mens (75%) worden fruitvliegjes veel gebruikt voor biomedisch onderzoek. Fruitvliegjes zijn redelijk goedkoop en snel te ‘produceren’, maar van deze goedkope beestjes zijn we niet gediend in de keuken of onze kliko.

Zelf fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes kunnen overal leven waar fruit of andere organische stoffen zijn, die een gistingsproces in gang kunnen zetten. Ze houden, net als wij mensen, minder van koude en droge lucht. Je kunt wel stellen dat ze veel op ons lijken, niet alleen wetenschappelijk gezien. Ze zijn namelijk altijd daar, waar wij mensen ook zijn. Toch hebben wij mensen, genoeg manieren gevonden om van irritante vliegjes af te komen.

Wat te doen tegen fruitvliegjes?

We hebben een top 5 met tips om van fruitvliegjes af te komen opgesteld. Van biozakken voor de kliko tot een fruitvliegenval, je vindt ze allemaal in het onderstaande gifje.

5 tips tegen fruitvliegjes

  1. Was je fruit altijd grondig na aankoop, omdat het mogelijk is dat fruitvliegjes hier al eitjes op hebben gelegd.
  2. Gebruik biozakken in de container, fruitvliegjes kunnen zich zo niet manifesteren in de rottende producten en de container blijft ook schoon.
  3. Zuig ook tafels om de eitjes van fruitvliegen te verwijderen.
  4. Lok fruitvliegjes in de val met een laagje wijn in een fles of glas.
  5. Koop een vleesetende plant, deze eet maar al te graag die vliegende lastpakken op. 

Zijn al deze tips niet voldoende om de fruitvliegjes aan te pakken? Bij een fruitvliegjesplaag kunnen onze ongediertebestrijders natuurlijk ook helpen en komen ze graag bij u langs om de vliegjes die uw huis teisteren te bestrijden!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder