Vlooien
readtime 6 Minuten

Help mijn kat heeft vlooien!

06 Feb 2019 • redactie

Je woont samen met twee zoons en een kat en eerlijk is eerlijk: je hebt zo’n vermoeden dat je kat zich vaker wast dan je zoons. Toch poetst je kat zich de laatste dagen wel erg veel. Dit gepoets kan duiden op de aanwezigheid van vlooien in huis. Je bent blij dat je kat zo schoon is, maar met vlooien op je kat en vlooien in huis ben je iets minder blij. In dit blog leggen wij je dan ook uit wat je kunt doen wanneer je vermoedt dat je kat vlooien heeft. 

  1. Hoe herken ik een vlo?
  2. Hoe loopt mijn kat vlooien op?
  3. Hoe voorkom ik vlooien
  4. Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?
  5. Hoe kan ik mijn kat tegen vlooien behandelen?
  6. Help een vlooienplaag!

1. Hoe herken ik een kattenvlo?

Met zo’n 2200 soorten vlooien op aarde, ontkom je bijna niet meer aan deze plaagdiertjes. Gelukkig komen niet alle soorten vlooien in Nederland voor. Van de 50 soorten die er in ons kikkerlandje leven is de kattenvlo de meest voorkomende vlooiensoort. Anders dan de naam doet vermoeden kom je de kattenvlo ook vaak tegen in de vacht van honden, cavia’s en konijnen.

Een vlo is te herkennen aan zijn bruin/rode lichaampje van zo’n twee á drie millimeter lang. Voldoet het beestje dat je ziet kruipen aan voorstaand signalement? Dan is de kans groot dat je een vlo ziet kruipen. Het zal lastig zijn om te ontdekken om welke vlo het gaat. Een vlo is namelijk amper met het blote oog waar te nemen.

Vlooiensoorten zijn moeilijk uit elkaar te houden, maar gelukkig is het herkennen van een vlo niet het belangrijkste. De behandeling is namelijk in veel gevallen hetzelfde.

Van eitjes tot volwassen vlo

Waar één vlo is, zijn er meer! Een volwassen vlo legt namelijk zo’n 50 eitjes per dag, en dus heb je binnen no-time te maken met een heuse vlooienplaag. De eitjes van de vlo zijn amper zichtbaar doordat ze heel klein zijn en witgeel van kleur, maar geloof ons: is er één volwassen vlo, dan zijn er ook eitjes.

De eitjes komen na twee tot vier dagen uit. De larven, die uit de eitjes komen, zijn zo dun als een draadje en dus blijft het herkennen van vlooien ook in dit stadium moeilijk. Zo’n twee á drie weken na de geboorte begint het stadium van verpoppen. De verpopte larf kan vervolgens ruim twee(!) jaar blijven leven.

Binnen die twee jaar worden vlooien tot leven gewekt door trillingen in huis. Na deze gedaanteverwisseling is het tijd voor de vlooien om op jacht te gaan naar voedsel (lees:bloed).

2. Hoe loopt mijn kat vlooien op?

Komen de vlooien tijdens de jacht naar voedsel jouw kat voorbij? Dan slaan ze toe! Ze springen op je kat en banen zich een weg door alle haren op zoek naar een geschikte plek om je kat te bijten.

De jacht van vlooien vindt in de gure maanden veelal in huis plaats en in de zomer vertoeft de familie Vlo ook graag buiten. Veel mensen hebben het idee dat vlooien vanaf hun huidige prooi op zoek gaan naar een slachtoffer, maar niks is minder waar. Vlooien springen niet van kat op kat, maar gaan liever vanaf hun, vaak vochtige, loungeplek op zoek naar hun slachtoffer.

3. Hoe voorkom ik vlooien?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kat wordt belaagd door vlooien. Het is dus zaak om vlooien in huis en tuin te voorkomen.

Met behulp van anti-vlooienmiddelen kun je de vlooien uit huis weghouden. Bij de reguliere dierenwinkel kun je terecht voor een vlooienhalsband of een anti-vlooienmiddel in de vorm van pipetjes gevuld met vloeistof. Beide anti-vlooienmiddelen werken echter niet heel goed meer vandaag de dag. Vlooien zijn namelijk resistent geworden! Wanneer er resistentie optreedt, kun je terecht bij de grootste dierenvriend in jouw gemeente: de dierenarts. Hij/zij kan je helpen bij het vinden van een middel dat wel werkt.

Daarnaast werkt het wassen van het kussen van je kat ook preventief tegen een vlooienplaag. Vlooieneitjes zullen het niet overleven wanneer je het kussen in de wasmachine wast op 60 graden.

4. Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

Zie je je kat hele dagen likken en krabben? En dan voornamelijk bij de liezen, buik en staart? Dan hebben de vlooien je kat naar alle waarschijnlijkheid niet met gerust gelaten.

Met behulp van een vlooienkam kom je erachter of je kat daadwerkelijk het slachtoffer is van de familie Vlo. Kam de vacht van je kat goed door en veeg de vlooienkam schoon aan een bevochtigde tissue. Vouw de tissue vervolgens dicht en wacht enkele seconden. Zie je bij het openen van de tissue roestbruine vlekjes verschijnen? Dan heb je te maken met vlooien in huis. Het bloed dat in de uitwerpselen van de vlo zit lost op in het water waardoor de zwarte uitwerpselen van de vlo roestbruin kleuren.

Gevolgen vlooienbeet

De beet van een vlo kan zorgen voor jeuk bij je kat. Hierdoor kan hij gaan krabben, of kan hij de hele dag bezig zijn met het likken van zijn vacht. Die jeuk wordt veroorzaakt door het speeksel dat de volwassen vlo achterlaat na een beet. Dit speeksel laat een vlo achter om stolling van het bloed te voorkomen. Het kleine plaagdiertje wil het bloed kunnen blijven drinken en dus moet het bloed van je kat vloeibaar blijven.

Een beet van een vlo kan je kat nog meer ellende bezorgen. Het speeksel van een vlo kan in ernstige gevallen namelijk een allergische reactie veroorzaken. Is je kat allergisch? Dan zal de huid zwaar geïrriteerd raken na een vlooienbeet. Bovendien kan het overmatig krabben, als gevolg van de irritatie, haaruitval veroorzaken. 

5. Hoe kan ik mijn kat tegen vlooien behandelen?

Ondanks dat een kat een grondige poetser is, zal je kat de vlooien in de vacht niet zelf weg kunnen poetsen. Dus is het aan jou de taak om je kat te behandelen tegen vlooien.

Is je kat allergisch voor het speeksel van de vlo? Dan is het raadzaam om de dierenarts om advies te vragen. Hij/zij kan je kat namelijk met speciale middelen behandelen. In alle overige gevallen geldt dat schoonmaken en anti-vlooienmiddelen het beste ingezet kunnen worden bij het bestrijden van vlooien in huis. Nu zou je zeggen dat schoonmaken ‘not done’ is aangezien vlooien houden van vochtige plekken. Het is daarentegen zeer belangrijk om wel schoon te maken. Hierbij is het wel raadzaam om geen water te gebruiken. Vlooien houden immers van vocht.

Door geregeld te stofzuigen kun je de eitjes en larven van vlooien uit je huis weren.

Hoe je dan moet schoonmaken? Door geregeld te stofzuigen kun je eitjes en larven uit je huis weren voordat zij een gedaantewisseling ondergaan. Het is wel van belang dat je de stofzuigerzak direct na het stofzuigen vervangt. Stofzuigerzakken zijn namelijk broedplaatsen voor vlooien.

Anti-vlooienmiddelen

De minuscule eitjes van de vlo zijn moeilijk zichtbaar en zie je dan ook snel over het hoofd tijdens het schoonmaken van je huis. Stofzuigen alleen zal dan ook niet afdoende zijn.

Met behulp van anti-vlooienmiddelen van de reguliere dierenwinkel kun je je kat behandelen tegen vlooien. Er zijn echter wel veel gevallen bekend waarbij deze middelen niet meer werken. Door veelvuldig gebruik is er namelijk resistentie opgetreden. Bij het inzetten van anti-vlooienmiddelen is het bovendien van belang dat je een kat niet vergelijkt met een hond. De lichaamsbouw en stofwisseling van beide diersoorten zijn namelijk niet hetzelfde. Insecticiden die vergelijkbaar zijn met Permethrin kun je prima inzetten bij de behandeling van je hond, maar kun je beter uit de buurt van je kat houden. Behandel je je hond met Permethrin om een vergelijkbaar insecticide? Dan is het raadzaam om je hond en kat een aantal dagen bij elkaar uit de buurt te houden. De kat kan namelijk via de hond alsnog in aanraking komen met het schadelijke middel.

Ontwormen

Heb je schoongemaakt en je kat behandelt met anti-vlooienmiddelen? Heel goed, maar je bent er nog niet. Vlooien kunnen namelijk ook eitjes van de lintworm met zich meedragen. Eet je kat per ongeluk een vlo op die een lintwormeitje met zich meedraagt? Dan kan dit eitje in de buik van de kat volgroeien tot een volwassen lintworm. Behandel je kat dus ook altijd tegen lintwormen wanneer je een vlo in de vacht van je kat hebt ontdekt.

6. Help een vlooienplaag!

Je hebt zo vaak gestofzuigd als mogelijk, je kat behandeld met een anti-vlooienmiddel én toch kom je niet van die plaagdiertjes af. In dit geval heb je waarschijnlijk te maken met een vlooienplaag.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Een vlooienplaag in huis ontstaat door de razendsnelle voortplanting van de vlo. De vijftig eitjes die een volwassen vlo per dag legt kun je moeilijk met het blote oog waarnemen. De kans dat je ze tijdens het schoonmaken over het hoofd ziet, is dus enorm groot.

Had je een vlooienplaag kunnen voorkomen? Misschien wel! Sommige mensen spotten voor ze op vakantie gaan een volwassen vlo, maar ondernemen geen actie. Groot gelijk, want je ruikt de zee al. Toch is het van belang om een behandeling te starten wanneer je een volwassen vlo spot.

Moeder Vlo kan in jouw twee wekend durende vakantie namelijk heel wat eitjes leggen. Door de uitblijvende trillingen zijn de verpopte nog niet tot leven gewekt, maar wanneer jij na je vakantie de voordeur opent ontstaan er wel trillingen. Door deze trillingen komen alle duizenden eitjes, die moeder Vlo heeft gelegd, uit en ontstaat er een heuse vlooienplaag.

Help een vlooienplaag!

Ben je toch op vakantie gegaan, zonder van tevoren je huis en kat te behandelen tegen vlooien? Schakel dan onze bestrijders in om van die vervelende vlooienplaag af te komen.

Onze ongediertebestrijders kunnen de plaag in zijn totaliteit bestrijden door speciale middelen te gebruiken. Deze speciale middelen werken nog zo’n 4 á 6 weken na de behandeling door. Hiermee wordt de kans om een toekomstige vlooienplaag verkleint. Nu maar hopen dat je kat zich ook bij afwezigheid van de familie Vlo schoon blijft houden ;).

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder