Boktor
readtime 3 Minuten

Boktor herkennen in huis: 7 gouden tips!

05 Feb 2019 • redactie

Dus jij wilt zeker weten of je boktor in huis hebt? We geven je geen ongelijk! We kunnen namelijk veel vervelende plagen bedenken, maar die van de boktor staat qua heftigheid toch wel in onze top 3. Hier schrijven we hoe je de bokorren kunt herkennen en op welke signalen je moet letten. We duimen alvast voor je!

‘Boktor’ is een verzamelnaam voor de houtvretende larven van de huisboktor. Deze larven zijn ongeveer drie centimeter lang. Ze hebben een dik, geribbeld lijf en een oranjebruine kop. Helaas hebben ze ook zeer krachtige kaken, waarmee ze flinke happen uit houten constructies kunnen nemen. Daar leven ze in.

Hoe komt boktor in het hout terecht?

De wijfjes van de huisboktor leggen eitjes in allerlei spleetjes en kiertjes in hout. Bij voorkeur is dat naaldhout of loofhout. Uit de eitjes komen larven die zich al snel verder in het hout boren. In dit hout kunnen ze vier tot vijf jaar blijven leven. Intussen vreten ze het hout aan de binnenkant helemaal uit - in de lengterichting - net zolang totdat een constructie zo is verzwakt dat het op instorten staat. Als dit je draagbalken of vloeren betreft, loop je groot gevaar!

Hoe herken ik zo snel mogelijk boktor in huis?

Hoe eerder je boktor in huis ontdekt, hoe beter het is voor de stabiliteit van je woning. Of voor je bedrijf, als daar veel houten constructies of meubels in voorkomen. Let daarom op de volgende signalen die we in zeven gouden tips verpakt hebben om boktor te herkennen!

  1. Kijk goed naar het hout. Zie je daar allemaal gaatjes zitten die er ongeveer hetzelfde uitzien? Ze zijn meestal ovaal van vorm en 6 tot 9 mm groot. Dit zijn de boorgaten van de larven; ze worden ook wel ‘uitvliegopeningen’ genoemd.
  2. Kijk naar de vloer recht onder de gaten. Ligt er korrelig meel op de grond? Dat is het boormeel van de larven.
  3. Zie je geen boormeel onder de gaten liggen? Dat hoeft niet te betekenen dat er geen larven aanwezig zijn. Dit controleer je door een velletje papier onder de gaten te leggen. Ligt er na een week boormeel op, dan zijn de larven nog actief.
  4. Let op zachte knaaggeluiden in het hout, vooral in de zomer en in de avond als de larven het meest actief zijn.
  5. Controleer je haardhout. Vaak wordt boktor vanuit het bos zo naar binnengebracht. Zie je in dit hout kevers of larven? Vernietig het dan meteen!
  6. Misschien zie je toevallig volwassen huisboktorren in je huis lopen of vliegen. Ze zijn zwart, hebben twee lange tasters aan de kop en een lang lijf met dekschilden. Op die schilden zitten kleine grijze vlekjes. Voldoet de kever aan het signalement? Bingo! Schakel hem of haar meteen uit en voorkom zo dat er binnenkort (weer) ergens nieuwe eitjes worden gelegd.
  7. Het kan ook gebeuren dat je een larve uit een gaatje in het hout ziet steken. Als dát geen duidelijke aanwijzing is, dan weten we het ook niet meer. Aan de andere kant: het kan ook om een larve van de gewone houtwormkever gaan… maar ook dat is geen goed teken.

Een boktorrenplaag is niet seizoensgebonden. De larven kunnen vier tot vijf jaar in je hout overleven, bij zeer gunstige omstandigheden ook wel langer. Je kunt ze dus op ieder moment in het jaar tegenkomen.

In welke ruimtes kan ik boktor herkennen?

In ruimtes met veel houten meubels en constructies kun je boktor verwachten. Meestal zitten ze in de kruipruimte of op zolder. Zit er boktor in draagconstructies zoals balken en vloeren - wat meestal ook het geval is - dan loopt je woning ernstig gevaar! Als ze te ernstig aangetast zijn, dan moeten ze vrijwel altijd vervangen worden. Controleer ook je houten meubels, deuren, raamkozijnen en kunstwerken. Heb je ook een houten tuinhuisje of schuur, dan is het niet onverstandig om daar ook even een blik in te werpen.

Niet zeker van je zaak? Vraag om een inspectie!

Ongediertebestrijders zijn erop getraind om boktor te herkennen. Omdat de larven lang in je hout kunnen blijven leven (en dus veel schade kunnen aanrichten), kan het zeker geen kwaad om een professionele inspectie aan te vragen. Het hout kan al zodanig verzwakt zijn dat het op instorten staat. Bovendien wordt schade door boktor meestal ook niet vergoed. Blijf dus niet twijfelen, maar start zo snel mogelijk een onderzoek! Neem direct contact op met de ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder