Bedwantsen
readtime 2 Minuten

Bedwantsen uitslag

06 Feb 2019 • redactie

Werd jij vanochtend wakker met rode bultjes op je armen of benen? Dan is het goed mogelijk dat je te maken hebt met bedwantsen uitslag. Bedwantsen, oftewel bedbugs, slapen namelijk graag bij je in bed. Weet je niet zeker of je te maken hebt met bedwantsen uitslag? Lees dan dit blog!

Wat je moet weten over bedwantsen uitslag!

Hoe gek het ook klinkt, bedwantsen uitslag is eigenlijk geen uitslag. Mensen spreken vaak over ‘bedwantsen uitslag’, maar in de praktijk blijkt dat velen het hebben over de beten van een bedwants. Maar waarom hebben mensen het dan over bedwantsen uitslag en niet over bedwantsen beten? De rode bultjes, afkomstig van een bedwants, vind je vaak bij elkaar in de buurt of op dezelfde plek. Hierdoor lijkt het net of heb je te maken met huiduitslag. 

Toch kan er ook in zeldzame gevallen ook echt sprake zijn van bedwantsen uitslag! Er is sprake van uitslag, wanneer er een allergische reactie ontstaat na de beet van een bedwants.

Hoe weet je of je te maken hebt met bedbugs uitslag?

Heb je een aantal rode jeukende bultjes ontdekt? Dan is het tijd om vast te stellen of je bent gebeten door een bedwants of toch door een ander diertje. 

  • Bedwantsen bijten vaak een aantal keren. De beten van een bedwants bevinden zich dan ook meestal op een rijtje.  
  • Wanneer een bedwants gestoord worden tijdens het nuttigen van de maaltijd, zal hij meerdere keren bijten op dezelfde plek. Doordat alle beten zich dan op dezelfde plek vinden kun je denken dat je te maken hebt met bedwantsen uitslag.
  • De beten van een bedwants vind je veelal op armen, benen, handen en de nek. Deze plekken blijven vaak onbedekt wanneer je gaat slapen en dus kunnen bedwantsen je gemakkelijk bijten.
  • De bedwantsen laten een amandelachtige geur achter in huis of het hotel. 
  • Vind je rood/zwart gekleurde vlekjes in je bed? Dit zijn de uitwerpselen van de bedwants. 

Jeuk en zwellingen na bedwantsen beet

Herken je de voorgenoemde symptomen? Dan ben je naar alle waarschijnlijkheid gebeten door een bedwants. Toch is er nog een belangrijk kenmerk waaraan je een bedwantsen, ook wel bedmijt genoemd, beet kunt herkennen. Na de beet van een bedwants hebben veel mensen namelijk last van jeuk en zwellingen.

De zwellingen en de jeuk ontstaan door de stoffen die het insect in je huid injecteert. Deze stoffen zorgen er bovendien voor dat het bloed in je lichaam niet kan gaan stollen. Zo kunnen bedwantsen gemakkelijk jouw bloed blijven 'drinken'.

Help, wat te doen bij bedwantsen huiduitslag?

Iedere persoon reageert anders op de beet van een bedwants. De één kan nergens last van hebben, terwijl de ander de hele dag aan het krabben is vanwege de jeukende bultjes! Heb je veel last van jeuk na de beet van een bedwants? Probeer dan vooral niet te krabben! Wanneer je gaat krabben heb je de kans dat je de huid kapot maakt. De kans dat de beet geïnfecteerd raakt wordt hierdoor groter.

Gelukkig verdwijnt in de meeste gevallen de jeuk vanzelf. Verdwijnt de jeuk niet of is er sprake van een allergische reactie? Breng dan een bezoekje aan de huisarts én schakel een van onze bestrijders in. Een antibiotica-kuur van de huisarts helpt namelijk wel tegen de pijn, maar de kuur zorgt er niet voor dat de bedwantsen op zoek gaan naar een andere overnachtingsplek!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder